Një metodë e re për skanimin e mostrave të gjakut mund të zbulojë përhapjen e kancerit në fazat e tij më të hershme, kur ka vetëm një pjesë të vogël të qelizave kancerogjene.

Kanceri është një problem pavarësisht se ku shfaqet në trup, por bëhet më i rrezikshmi kur përhapet përtej vendit origjinal.

Nga atje, qelizat e kancerit shkëputen nga tumori kryesor dhe qarkullojnë në gjak derisa të vendosen diku tjetër në trup, duke e përhapur kancerin në një vend të ri.

Por një test i ri gjaku, i zhvilluar në SRI Bioshkenca, mund t’i zbulojë këto qeliza kur shfaqen për herë të parë në qarkullimin e gjakut dhe të zbulojë herët kancerin metastazues.

Testi, i quajtur Teknologjia e skanimit të grupeve me fibra optike, ose FASTcell, ofron një shkallë ndjeshmërie të paparë aktualisht në tregun e zbulimit të kancerit.

“Ajo që e dallon FASTcell nga sensorët e tjerë që kërkojnë qelizat e kancerit është aftësia për të skanuar shumë shpejt,” tha Lidia Sambucetti, drejtore e lartë e Qendrës për Kancerin dhe Metabolizmin në SRI Biosciences. “Ne mund të skanojmë 26 milionë qeliza në një minutë. Kjo na lejon të vëzhgojmë të gjitha qelizat e gjakut në mostër. Kjo na jep një ndjeshmëri të lartë për të gjetur kancerin edhe kur ka vetëm një ose dy qeliza të pranishme. Ne mund të gjejmë një qelizë të vetme në një mostër gjaku të plotë. Ne e krahasojmë atë me përpjekjen për të gjetur një yll të vetëm në një plejadë të tërë yjesh.”

Lexim i ngjashëm: Testimi i gjeneve për pacientët me kancer zbulon kursin më të mirë të trajtimit »

Ja si funksionon.

Së pari, pacienti në fjalë jep një mostër gjaku. Ndryshe nga shumë teste të tjera të kancerit, FASTcell nuk kërkon një biopsi, ku një gjilpërë e gjatë futet thellë në trupin e pacientit për të rrëmbyer një mostër të vogël indi nga zona kanceroze. Biopsitë mund të jenë të dhimbshme dhe duhet të kryhen nga një specialist.

“Ajo që është e bukur për këtë test është se është minimalisht invaziv,” tha Sambucetti. “Ne punojmë nga një mostër standarde gjaku, siç mund të merret për një test standard gjaku.”

Më pas, shkencëtarët heqin të gjitha qelizat e kuqe të gjakut nga kampioni dhe marrin qelizat e mbetura – qelizat e bardha të gjakut, qelizat potencialisht kanceroze dhe të tjera – dhe i shpërndajnë ato në një rrëshqitje xhami.

“Ne kërkojmë për një shënues që gjendet në qelizat e kancerit dhe jo në qelizat e gjakut dhe e etiketojmë atë me një antitrup fluoreshent,” tha Sambucetti.

Antitrupi mund të synojë proteina specifike ose seksione të ADN-së që mund të gjenden në qelizat e kancerit, të quajtura biomarkues. Kur ekspozohen ndaj një lloji të caktuar drite, antitrupat do të bëjnë që qelizat të shkëlqejnë. Më pas, një skaner lazer, i zhvilluar nga teknologjia e printimit me lazer, skanon rrëshqitjen dhe zgjedh çdo qelizë që shkëlqen. Nëse vetëm një qelizë e vetme është kanceroze, FASTcell mund ta gjejë atë.

Lexim i ngjashëm: Zbulimi i kancerit të mushkërive vetëm nga një kollë »

Një nga vështirësitë e trajtimit të kancerit është heterogjeniteti i tij, që do të thotë se çdo kancer është i ndryshëm. Kanceri formohet kur ADN-ja e një qelize është dëmtuar dhe ajo ndryshon në një formë të paqëndrueshme, të përhapur.

Për shembull, dy njerëz me kancer pankreatik mund të mos kenë fare të njëjtin “lloj” kanceri. Ata ndoshta kanë mutacione të ndryshme dhe kanceri i tyre mund t’i përgjigjet terapive krejtësisht të ndryshme. Kjo është ajo ku FASTcell mund të ndihmojë.

“Pasi të gjejmë qelizat, atëherë ne kemi aftësinë të kthehemi në vendndodhjen e asaj qelize dhe të mbledhim informacion shtesë prej saj duke përdorur biomarkues të tjerë me interes”, tha Sambucetti. “Ne mund të analizojmë gjashtë biomarkera në secilën qelizë që gjejmë. Kjo na lejon që, përveç gjetjes së atyre qelizave, të marrim në pyetje çdo qelizë për biomarkerët që mund të jenë të rëndësishëm për të vendosur se çfarë lloj terapie do të përdorim te pacienti. Është informacion i dobishëm që mjekët të kenë për natyrën e sëmundjes.”

Për shembull, SRI bashkëpunoi me studiues në City of Hope, të cilët po trajtonin pacientë me kancer gjiri. Ata ekzaminuan dy biomarkera të lidhur me kancerin e gjirit, të quajtur HER2 dhe ER. Një ilaç për trajtimin e kancerit i quajtur Herceptin synon HER2, që do të thotë se ilaçi është i dobishëm vetëm nëse kanceri i pacientit tregon mutacionin e duhur HER2. ER, receptori i estrogjenit, do të tregonte nëse kanceri i pacientit do t’i përgjigjej terapisë hormonale. Duke testuar qelizat e kancerit në gjak për këta dy receptorë, studiuesit ishin në gjendje të kuptonin se si të trajtonin më mirë secilin pacient individualisht bazuar në specifikat e sëmundjes së tyre.

Mësoni më shumë rreth teknikave të shqyrtimit prenatal »

Kjo jo vetëm që u tregon mjekëve se cilat trajtime do të funksionojnë, por gjithashtu mund të zbulojë se cilat trajtime nuk do të funksionojnë, duke i kursyer pacientët nga trajtimet e shtrenjta që nuk do të ndihmojnë kancerin e tyre dhe vetëm do t’i bëjnë ata më të sëmurë.

Pasi të jenë përzgjedhur trajtimet, FASTcell vazhdon të jetë i dobishëm, tha Sambucetti.

“Është e mundur të merren mostra nga pacientët në çdo kohë – para, gjatë ose pas terapisë,” shpjegoi ajo. “Ndoshta gjatë kursit të terapisë qelizat po kalojnë [programmed cell death], që do të thotë se ata po i përgjigjen mjekimit. Ju dëshironi ta shihni këtë si përgjigje ndaj një terapie të kancerit.”

Testimi pas terapisë mund të jetë gjithashtu një sistem paralajmërimi i hershëm që ndihmon për të zbuluar nëse kanceri i pacientit po kthehet.

Përveç gjashtë biomarkerëve, FASTcell ofron gjithashtu një pamje të qartë dhe të qartë të çdo qelize kanceroze.

“Më pas ne i imazhojmë qelizat, duke mbledhur informacion për madhësinë dhe formën e qelizës. Nëse qelizat janë të pazakonta në formë, ky është gjithashtu informacion i dobishëm”, tha Sambucetti. “Ne ende nuk dimë si t’i përdorim të gjitha këto informacione, por kemi aftësinë të mbledhim shumë informacione të mira nga qelizat. I gjithë ky informacion është shumë i qartë sepse qelizat janë të ruajtura mirë në anën e xhamit.”

Tani për tani, SRI po përdor FASTcell për të renditur qelizat kancerogjene. Por studiuesit bashkëpunues mund të porosisin grupe biomarkerësh të personalizuar që mund të kërkojnë çdo numër llojesh qelizash, të tilla si qelizat që janë infektuar nga sëmundjet. Me disa sëmundje infektive, qelizat e gjakut mund të mbajnë viruse latente, të cilat qëndrojnë brenda qelizave për javë apo edhe vite përpara se të aktivizohen dhe të shkaktojnë rikthimin e sëmundjes. FASTcell mund të gjente infeksione të tilla edhe te një person pa simptoma.

FASTcell gjithashtu mund të zbulojë sekuencat e ADN-së. Për shembull, mund të skanojë gjakun për ADN fetale, e cila mund të transferohet nga fetusi tek nëna gjatë shtatzënisë. Nëse ADN-ja e fetusit mund të kapet, kjo i lejon shkencëtarët të kryejnë teste gjenetike mbi fetusin në rritje pa pasur nevojë të kryejnë një amniocentezë, një procedurë testimi që mbart rrezikun e abortit.

Meqenëse FASTcell mund të personalizohet për çdo biomarker të lindur nga gjaku, aplikimet e tij të mundshme janë të gjera. Tani për tani, është i disponueshëm vetëm për qëllime kërkimore, por SRI shpreson të fillojë prodhimin e njësive për shitje te mjekët në rreth dy vjet. Megjithëse vetë makinat do të ishin të shtrenjta, funksionimi i tyre është i lirë dhe FASTcell mund të përpunojë mostra me shpejtësi dhe saktësi të jashtëzakonshme për të mundësuar mjekësinë e personalizuar.

“Çfarë ndikimi do të ketë në diagnozë është një fushë që mbetet ende për t’u kuptuar, por unë mendoj se do të ketë një përfitim të rëndësishëm pasi kjo të jetë më e disponueshme dhe e vlefshme për përdorim të gjerë,” tha Sambucetti.