Një studim i ri tregon se stetoskopët duhet të dezinfektohen ndërmjet pacientëve për të parandaluar kontaminimin brenda sistemit të kujdesit shëndetësor.

Shumica e njerëzve i frikësohen të ftohtit thumbues të stetoskopit të mjekut në lëkurën e tyre, por një studim i ri nga Klinika Mayo tregon se stetoskopët janë fajtorë për më shumë sesa thjesht një shqetësim të vogël.

Testimi i ngarkesës bakteriale të stetoskopëve në një spital mësimor universitar zviceran zbuloi se ata ishin në gjendje të transmetonin baktere potencialisht vdekjeprurëse, duke përfshirë rezistente ndaj meticilinës. Staphylococcus aureus (MRSA). Bakteri ka evoluar mbrojtje që janë të padepërtueshme nga antibiotikët modernë.

Studiuesit morën kampione të 489 sipërfaqeve – katër zona të dorës së mjekut dhe dy seksione të stetoskopit – dhe zbuluan se ndotja e stetoskopit u bë thelbësore vetëm pas një ekzaminimi të vetëm fizik të një pacienti. Ata zbuluan se nivelet e kontaminimit ishin të krahasueshme me atë të dorës dominuese të mjekut.

“Duke marrë parasysh se stetoskopët përdoren në mënyrë të përsëritur gjatë një dite, vijnë drejtpërdrejt në kontakt me lëkurën e pacientëve dhe mund të përmbajnë disa mijëra baktere (përfshirë MRSA) të mbledhura gjatë një ekzaminimi fizik të mëparshëm, ne i konsiderojmë ato si vektorë potencialisht të rëndësishëm të transmetimi”, shkruan studiuesit në studimin e botuar në revistë Procedurat e Klinikës Mayo. “Kështu, dështimi për të dezinfektuar stetoskopët mund të përbëjë një çështje serioze të sigurisë së pacientit, e ngjashme me mospërfilljen e higjienës së duarve.”

Përdorni këto këshilla për t’u mësuar fëmijëve tuaj një higjienë të mirë »

Studiuesit e Klinikës Mayo thonë se për shkak se shumica e sondazheve tregojnë se shumica e mjekëve dhe infermierëve nuk i dezinfektojnë shpesh stetoskopët e tyre – më pak se një herë në muaj, nëse ndonjëherë – praktikat duhet të ndryshojnë për të parandaluar kontaminimin midis pacientëve.

“Prandaj, nga këndvështrimi i kontrollit të infeksionit dhe sigurisë së pacientit, stetoskopi duhet të konsiderohet si një zgjatim i duarve të mjekut dhe të dezinfektohet pas çdo kontakti me pacientin. Megjithatë, metoda optimale e dezinfektimit mbetet për t’u përcaktuar”, përfunduan studiuesit. “Në mënyrë alternative, transmetimi i kryqëzuar mund të ndërpritet duke caktuar stetoskopë për pacientët individualë. Është e qartë se ekziston një nevojë urgjente për të identifikuar strategji efektive për zbutjen e transmetimit.”

Studiuesit thanë se për shkak se studimi i tyre tregon prova të forta se stetoskopët janë një kontribuues kryesor në transmetimin e mikroorganizmave, pajisjet e zakonshme mjekësore duhet të sterilizohen sistematikisht pas çdo pacienti.

Por për shkak se ato janë prej metali, gome dhe plastike, nevojiten studime të mëtejshme për të treguar se si mund të dezinfektohen në mënyrë efektive për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve dhe infeksioneve brenda sistemit të kujdesit shëndetësor.

Mësoni se si po blejmë kohë me antibiotikë »

Me rritjen e rrezikut të “super mikrobeve” rezistente ndaj antibiotikëve të shkaktuar nga mbipërdorimi i antibiotikëve, ngadalësimi i shkallës së infeksioneve të marra nga spitali është një shqetësim i madh në të gjithë botën.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) e konsiderojnë reduktimin e infeksioneve të marra nga spitali si një nga prioritetet e saj kryesore. Një studim i publikuar në shtator zbuloi se 60 përqind e 80,461 infeksioneve MRSA ishin të lidhura me procedurat spitalore ambulatore.

Ndërsa ky numër vazhdon të bjerë çdo vit, drejtori i CDC Tom Frieden thotë se nevojiten reduktime të mëtejshme sepse efektiviteti i operacioneve të mëdha si zëvendësimet e kyçeve dhe transplantet e organeve varen nga aftësia e një personi për të luftuar infeksionin.

Mësoni më shumë: Çfarë duhet të dijë çdo prind për Super Bugs »