Duke parë një rritje të madhe të numrit të lindjeve me prerje cezariane, dy grupe të mëdha mjekësore kërkojnë më shumë durim gjatë lindjes në një përpjekje për të mbrojtur nënat dhe foshnjat nga komplikimet serioze dhe ndonjëherë fatale.

Të shqetësuar për rritjen monumentale të numrit të grave që kanë lindje cezariane, të njohura zakonisht si prerje cezariane, Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) dhe Shoqëria për Mjekësinë Maternale-Fetale (SMFM) kanë nxjerrë një konsensus të ri. udhëzues duke u bërë thirrje grave dhe mjekëve të tyre që të jenë më të durueshëm gjatë lindjes në vend që të nxitojnë në operacion.

Në vitin 2011, një në tre lindje në SHBA ishte me prerje cezariane (një lindje përmes një prerjeje në murin e barkut dhe në mitër, në vend të vaginës), e cila shënoi një rritje prej 60 për qind nga viti 1996. Edhe pse lindja me prerje cezariane mund të jetë shpëtimtare për foshnjën dhe/ose nënën në shumë raste, rritja e shpejtë e numrit të lindjeve me prerje cezariane ngre shqetësimin se lindja me prerje cezariane është mbipërdorur pa prova të qarta të rezultateve të përmirësuara të nënës ose të porsalindurit, sipas udhëzimit.

Mësoni më shumë: Mbajtja e një shtatzënie të shëndetshme »

Sipas raportit, shkalla e vdekjes është tre herë më e lartë tek nënat që bëjnë prerje cezariane, krahasuar me ato që lindin në mënyrë vaginale. Ka 13 vdekje për 100,000 gra që lindin me prerje cezariane.

Dhe kryerja e një seksioni cezarian tek nënat që nuk kanë përjetuar ende kontraktime shkakton një rrezik në rritje të problemeve të frymëmarrjes tek foshnjat e tyre.

Lejimi i shumicës së grave me shtatzëni me rrezik të ulët për të shpenzuar më shumë kohë në fazën e parë të lindjes mund të shmangë seksionet C të panevojshme, sipas konsensusit. Rekomandimet e reja synojnë parandalimin e grave që të bëjnë prerje cezariane me lindjen e tyre të parë dhe uljen e shkallës kombëtare të prerjeve cezariane.

“Mjekët duhet të balancojnë rreziqet dhe përfitimet, dhe për disa kushte klinike, operacioni cezarian është padyshim mënyra më e mirë e lindjes,” thotë Vincenzo Berghella, MD, president i SMFM, i cili ndihmoi në zhvillimin e rekomandimeve të reja. “Por për shumicën e shtatzënive me rrezik të ulët, lindja me prerje cezariane mund të përbëjë rrezik më të madh se lindja vaginale, veçanërisht rreziqe që lidhen me shtatzënitë e ardhshme.”

Leah Marinelli, një mami infermiere e certifikuar në Homebirth With Love në Rockland County, NY, tha për Healthline se nëse një grua bën dy ose tre seksione cezariane për lindjet e mëvonshme, ajo është në rrezik për komplikime me shtatzënitë e saj të ardhshme.

“Sa herë që një grua kryen një prerje cezariane, rreziku i saj është shumë më i lartë,” shpjegoi Marinelli, i cili nuk ishte i përfshirë në zhvillimin e udhëzuesit të ri. “Infermieret po shohin më shumë placenta accretas, që është kur placenta rritet në mitër. Ky është një ndërlikim shumë i pazakontë, i tmerrshëm dhe është kërcënues për jetën. Tani, kur gratë hyjnë për prerjen e tretë ose të katërt cezariane, infermieret po shohin shumë më tepër accreta placentare.

Merrni faktet: fitnesi në tremujorin tuaj të parë »

“Dëshmitë tani tregojnë se lindja në fakt përparon më ngadalë se sa mendonim në të kaluarën, kështu që shumë grave mund të kenë nevojë vetëm pak më shumë kohë për të lindur dhe për të lindur në mënyrë vaginale në vend që të kalojnë në një lindje cezariane,” tha Aaron B. Caughey, MD, një anëtare. i Komitetit të ACOG për Praktikën Obstetrike i cili ndihmoi në zhvillimin e rekomandimeve të reja.

Caughey shpjegoi, “Shumica e grave që kanë bërë një operacion cezarian me fëmijën e tyre të parë përfundojnë me lindje të përsëritura cezariane për foshnjat e mëvonshme, dhe kjo është ajo që ne po përpiqemi të shmangim. Duke parandaluar lindjen e parë cezariane, ne duhet të jemi në gjendje të reduktojmë shkallën e përgjithshme të lindjes cezariane në vend.”

Disa gra dhe mjekë gjithashtu i shohin seksionet cezariane si më të përshtatshme, sepse ato mund të planifikohen paraprakisht, sipas Caughey. Disa gra duan të garantojnë që mjeku i tyre i preferuar do të jetë i disponueshëm kur të lindin, për shembull.

“Ata mendojnë se nuk duhet të kaloj punë; Ata mund të mendojnë se lindja është shumë e keqe, “tha Marinelli, “por ata duhet të shërohen nga operacioni dhe rikuperimi bëhet gjithnjë e më i vështirë për çdo seksion cezarian.”

Lajme të ngjashme: Procedura e re, më pak e kushtueshme IVF çon në bebe të shëndetshme »

Udhëzimet kërkojnë mënyrat e mëposhtme për të ulur lindjet me operacion cezarian, duke përfshirë:

  • Lejoni lindjen e zgjatur latente (të hershme).
  • Konsideroni zgjerimin e qafës së mitrës prej 6 centimetrash (në vend të 4 centimetra) si fillimin e lindjes së fazës aktive.
  • Lejo më shumë kohë që lindja të përparojë në fazën aktive.
  • Lejojini gratë të shtyjnë për të paktën dy orë nëse kanë lindur më parë, tre orë nëse është lindja e tyre e parë dhe edhe më gjatë në disa situata (për shembull, me një epidurale).
  • Përdorni teknika për të ndihmuar me lindjen vaginale. (Kjo mund të përfshijë përdorimin e pincës, për shembull.)
  • Inkurajoni pacientët që të shmangin shtimin e tepërt të peshës gjatë shtatzënisë.

Gatuani arra: Fëmijët me rrezik më të ulët për alergji nga arrat nëse nënat hanin arra gjatë shtatzënisë »

Shumë ekspertë rekomandojnë kryerjen e seksioneve cezariane vetëm kur ato janë absolutisht të nevojshme – kur është e pamundur ose e pasigurt për nënën që ta lindë fëmijën përmes vaginës. Disa arsye për kryerjen e një seksioni cezarian përfshijnë një foshnjë në një pozicion jonormal (si p.sh. këmbët në fillim ose këllëf), një foshnjë me probleme zhvillimi, një nënë me probleme shëndetësore dhe probleme me placentën ose kordonin e kërthizës – siç është placenta previa , shkëputja e placentës dhe prolapsi i kordonit të kërthizës.