Një studim i ri zbulon se njerëzit që ecnin rreth dy deri në tre milje në ditë kishin më pak gjasa të shtroheshin në spital për problemet e COPD.

Gjëja e fundit që një person me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) mund të dëshirojë të mendojë është të ringjallë sistemin e tij të frymëmarrjes me një shëtitje të mirë. Hulumtimet e reja, megjithatë, tregojnë se ecja rreth dy milje në ditë mund të ulë rrezikun e shtrimit në spital me sulme të rënda.

Studimi, i publikuar në Respirologjia, ekzaminoi 543 pacientë me COPD nga pesë klinika respiratore spanjolle. Shkencëtarët shikuan distancën që pacientët ecnin gjatë javës. Ata që ecnin të paktën tre herë në javë u ndanë në grupe në bazë të aktivitetit të ulët, të moderuar dhe të lartë. Ky informacion më pas u krahasua me të dhënat nga Spitali Galdakao-Usansolo në Bilbao, Spanjë.

Ata zbuluan se pacientët me COPD që kryenin nivele të moderuara ose të larta stërvitjeje me kalimin e kohës ulnin rrezikun e tyre për t’u shtruar në spital, ndërsa ata që nuk ushtroheshin aq shumë ishin më të prirur për të bërë udhëtime në spital. Studiuesit thonë se ecja midis tre dhe gjashtë kilometrave (ose 1.8 deri në 3.7 milje) në ditë ndihmon.

“Pacientët me COPD kanë më pak gjasa të angazhohen në aktivitet fizik të rregullt sesa individët e shëndetshëm,” tha studiuesi kryesor Dr. Cristóbal Esteban. “Megjithatë, stërvitja e rregullt është shoqëruar me rrezik të reduktuar të shtrimit në spital për COPD të përkeqësuar dhe vdekshmërinë në mesin e pacientëve me COPD.”

Mësoni 6 shenjat e COPD-së »

“Jo të gjithë pacientët me COPD mund të ecin 3 kilometra, por në çdo pacient me COPD është e qartë se disa aktivitete janë më të mira se asnjë, dhe se më shumë aktivitet është më mirë se më pak,” Dr. Darcy D. Marciniuk, profesore në Universitetin e Saskatchewan. tha.

Ndërsa stërvitja e rregullt mund të ndihmojë në mbajtjen e pacientëve me COPD jashtë spitalit, mjekët duhet ta kombinojnë atë me terapinë e duhur të barnave së bashku me një program rehabilitimi pulmonar. Kjo tha Marciniuk, “është një ilustrim i qartë ku një plus një është i barabartë me tre.”

“Pacientët me COPD dhe ata që kujdesen për ta, e duan atë lloj matematike,” tha ajo.

Ecja ishte fokusi i këtij studimi, por regjimet e tjera të ushtrimeve mund të jenë po aq të dobishme.

Hulumtime të tjera të fundit gjurmuan 29 pacientë me COPD të cilët praktikuan joga për një orë dy herë në javë për katër javë, duke parë përmirësime në frymëmarrje, cilësinë e jetës, funksionin e mushkërive dhe inflamacionin.

Mësoni si të shmangni këta 11 shkaktarë të zakonshëm të COPD »

Pavarësisht se si i trajtoni simptomat tuaja të COPD, është gjithmonë mirë të dëgjosh histori shprese nga ata që jetojnë me këtë sëmundje. Healthline është e re Ju nuk jeni COPD juaj iniciativa është një vend i mirë për të ndarë historinë tuaj dhe për të dëgjuar nga të tjerët që jetojnë me këtë gjendje.

Për çdo paraqitje, Healthline do të dhurojë 10 dollarë për Fondacioni COPD. Ekipi redaktues i Healthline do të zgjedhë gjithashtu një fitues nga pesë parashtresat e para më të përbashkëta dhe ai fitues do të marrë një kartë dhuratë 75 dollarësh American Express.