Autorët pretendojnë se industria e pornografisë dhe industria e rehabilitimit të seksit janë pas kërkimeve të gabuara.

E vërteta e ndyrë rreth pornografisë dhe varësisë ndaj seksit është se ato ndoshta nuk janë reale.

Kështu thonë autorët e një analize të hulumtimeve të mëparshme mbi temën. Puna e tyre, e botuar këtë muaj në revistë Raportet aktuale të shëndetit seksual, tregon për eksperimente të kryera keq, përfundime të bazuara në anekdota dhe mostra të kufizuara.

David Ley, autori kryesor i studimit, tha për Healthline se hulumtimi i kufizuar që ekziston mbi stimujt seksualë vizualë (pornografia) zakonisht shkruhet nga njerëz që punojnë në atë që ai e quan një industri “fitimprurëse”.

“Shumë nga këta mjekë janë vetë të varur nga porno, të cilët po trajtojnë të tjerët që vetë-identifikohen si të varur,” tha Ley. “Ata i bazojnë shkrimet e tyre në përvojën e tyre klinike dhe anekdotat.”

Ley, një psikolog klinik në Albuquerque, NM, tha se studimet që justifikojnë varësinë janë zakonisht “ndër-seksionale”. Kjo do të thotë se ata mund të përshkruajnë se si veprojnë grupe të caktuara njerëzish, por ata nuk tregojnë ndonjë shkak dhe pasojë të vërtetë. Rezultati është një hulumtim që i nënshtrohet “shumë formave të paragjykimit” dhe nuk është i zbatueshëm për popullatat më të mëdha, tha ai.

Merrni faktet: 12 mënyra se si seksi ju ndihmon të jetoni më gjatë »

Në shumicën e hulumtimeve ekzistuese, subjektet që vetë-raportojnë një problem pornografie priren të jenë burra homoseksualë ose biseksualë me konflikt fetar, tha Levy. Një model i tillë i varësisë është “patologjizimi dhe stigmatizimi i sjelljeve dhe dëshirave seksuale normale, madje edhe të shëndetshme të disa grupeve, për shkak të paragjykimeve kulturore”, shtoi ai.

Numri i lartë i meshkujve homoseksualë dhe biseksualë në grupet e “të varurve nga pornografia” tregon një “gjasë të fortë që etiketa të pasqyrojë vlera kulturore, jo ato klinike”, tha Ley. Ai e krahasoi lëvizjen e rikuperimit të varësisë nga pornografia me terapinë e konvertimit të homoseksualëve.

Lajme të ngjashme: Profesionistët thonë se terapia e konvertimit të homoseksualëve duhet të ndalohet »

Nicole Prause, një bashkëautore e studimit, tha për Healthline se ofrimi i trajtimit pa njohuri është i rrezikshëm.

“Nëse jeni të trajnuar si MD dhe mjek praktikues dhe devijoni nga praktikat më të mira dhe një pacient lëndohet, ju jeni përgjegjës. E njëjta gjë nuk është e vërtetë në psikologji”, tha ajo. “Mund të hysh dhe të shohësh një terapist, dhe ai mund të bëjë çfarë të duan me ty, madje as të mos monitorojnë nëse po përmirësohesh dhe të paguajnë për këtë.”

Prause është një studiuese në departamentin e psikiatrisë në Institutin Semel për Neuroshkencën dhe Sjelljen Njerëzore në UCLA. Ajo tha se industria që po trajton pornografinë dhe varësinë ndaj seksit e bën këtë pa një model të fortë.

“Modelet kanë rëndësi në këtë,” tha ajo. “Modeli me të cilin shkoni, ose çfarëdo tjetër që është mbështetur, përcakton se çfarë trajtimi do të ndiqni dhe çfarë do të jetë efektive. Ky nuk është vetëm masturbim akademik.”

Zbuloni: A ekzistojnë edhe ‘normat’ seksuale? »

Për shkak se në studimet e mëparshme nuk ekziston një model i qartë se çfarë është varësia nga pornografia, Ley dhe kolegët e tij vlerësuan nëse pornografia krijon varësi bazuar në një model të varësisë ndaj substancave. Kur një person bëhet i varur nga një substancë, ai e përdor atë edhe pasi të pushojë së qeni i këndshëm. Ata kanë nevojë për të vetëm për të ruajtur normalitetin

“Ne zgjodhëm të shqyrtojmë zbatueshmërinë e modelit të varësisë ndaj substancave, sepse turma e varësisë nga pornografia/seksi e miraton në masë të madhe këtë, me deklarata të vazhdueshme që ‘seksi është njësoj si droga’,” tha Ley. “Ata vazhdimisht thonë, për shembull, se ‘pornografia është kokaina e varur nga seksi’.”

Ley tha se ndërsa ka pretendime anekdotike të njerëzve që “kanë nevojë” për pornografi, ose që përjetojnë “disa simptoma shumë të paqarta të tërheqjes”, nuk ka asnjë provë empirike.

Lavdërimet nuk janë të panjohura për debatin e varësisë ndaj seksit. Ajo bëri bujë verën e kaluar kur ajo bashkëautor i një studimi pretendimi se përgjigja që dikush ka ndaj pornografisë nuk ka të bëjë fare me varësinë. Duke studiuar subjektet që shikonin imazhe seksuale gjatë një EEG, ajo tregoi se thjesht të kesh një epsh të lartë, në mungesë të një problemi, krijon një përgjigje të fortë të trurit.

Rory Reid, një ofrues praktikues i trajtimit për çrregullimet seksuale dhe problemet e kumarit dhe abuzimit me substancat në UCLA, kritikoi veprën e mëparshme të Prause, duke thënë se dyshon nëse shënuesit e trurit të çfarëdo lloji mund të parashikojnë mungesën ose praninë e një çrregullimi.

Në një numër të vitit 2013 të Varësia seksuale dhe kompulsiviteti: Revista e Trajtimit dhe Parandalimit, Reid argumentoi se aktiviteti hiperseksual nuk duhet të klasifikohet si një varësi, pavarësisht se ka ngjashmëri me çrregullimet e substancave.

Por ai pohon se ekzistenca e problemeve seksuale nuk mund të mohohet. Lidhur me hulumtimin e Prause verën e kaluar, ai shkroi: “Ne nuk kemi asnjë mënyrë për të ditur se si mund të kishte ndryshuar nëse në vend të kësaj do të përdoreshin stimuj më të qartë, më intensivë ose stimuj që janë të lidhur më mirë me preferencat personale. Kjo çështje diskutohet gjatë mes studiuesve të seksit dhe në fakt është shumë komplekse.”

Mësoni më shumë rreth shëndetit seksual të meshkujve »

Trajtimi i varësisë nga seksi është një biznes i madh.

Në raport, Ley dhe kolegët e tij arrijnë në përfundimin se industria e pornografisë dhe e varësisë ndaj seksit bën shumë pretendime për trajtim dhe sukses me pak ose aspak të dhëna për të mbështetur këto pretendime. Trajtimi mund të jetë i kushtueshëm, deri në 677 dollarë në ditë për kujdesin spitalor, sipas studimit.

“Përdorimi i medikamenteve “të paetiketuar” për të trajtuar “varësinë ndaj pornografisë” gjithashtu duket i zakonshëm,” shkruajnë autorët. “Droga të dizajnuara fillimisht për të trajtuar alkoolizmin, depresionin dhe ED janë sugjeruar të gjitha. Ky oportunizëm terapeutik karakterizohet mirë. Disa kanë mbrojtur transparencën, duke kërkuar që terapistë të informojnë pacientët se terapi të tilla janë eksperimentale dhe nuk janë testuar për varësinë ndaj seksit.

Shoqëria për Përparimin e Shëndetit Seksual (SASH) është një organizatë globale, jofitimprurëse. Faqja e saj në internet thotë se është e përkushtuar për të promovuar kërkimin dhe edukimin e anëtarëve të saj, të cilët përfshijnë ofrues të trajtimit për njerëzit që konsiderohen seksualisht jashtë kontrollit. SASH nuk iu përgjigj kërkesave telefonike dhe e-mail për një koment mbi hulumtimin e Ley.

Një shembull tjetër është FightTheNewDrug.org.

Në faqen e tyre të internetit ata e identifikojnë veten si një organizatë jofitimprurëse. Ai ofron dëshmi nga shërimi i “të varurve” si dhe një paralajmërim video për rreziqet e pornografisë.

Videoja flet për mënyrën se si industria e pornografisë fitoi para pasi studiuesi pionier i seksit Alfred Kinsey publikoi kërkime që inkurajonin seksin në vitet 1940. Tani, imazhet titulluese mund të aksesohen në çdo kohë, kudo nëpërmjet internetit.

FightTheNewDrug.org nuk iu përgjigj një emaili që kërkonte një intervistë. Një numër telefoni nuk është i shënuar në faqe.