Qëndrimi i shëndetshëm në një aeroplan mund të ketë të bëjë me vendin ku jeni ulur

Shumica e udhëtarëve ajror janë shqetësuar për kapjen e një ftohjeje ose gripi nga pasagjerët e tjerë. Sipas një studimi të ri, shanset që kjo të ndodhë mund të jenë më të ulëta nga sa mendoni – por kanë të bëjnë me vendin ku jeni ulur në aeroplan.

Hulumtimi i publikuar më 19 mars në Punimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave zbuloi se pasagjerët e ulur brenda një rreshti dhe brenda dy vendeve anash nga dikush me një sëmundje të zakonshme infektive të frymëmarrjes kishin një shans 80 për qind ose më shumë për t’u infektuar. Për të gjithë të tjerët në aeroplan, megjithatë, rreziku i infektimit ishte më pak se 3 përqind.

“Ne ishim të interesuar se si sëmundja infektive mund të përhapet nga një person te tjetri nëpërmjet transmetimit të pikave të mëdha,” thotë autori i parë i studimit. Vicki Stover Hertzberg, PhD, i Universitetit Emory në Atlanta. “Ju kolliteni ose jeni duke teshtitur ose ndoshta jeni duke folur dhe ato pika të mëdha lëshohen. Ajo që gjetëm ishte se ishte ky perimetër i kufizuar ku njerëzit kishin rrezikun më të madh. Për pasagjerët e ulur jashtë atij perimetri, kishte një probabilitet shumë të ulët.”

Pse një ndenjëse në dritare mund të jetë më e mirë

Studimi zbuloi gjithashtu se vendi ku ulet një pasagjer lidhet me sjelljet gjatë fluturimit që mund të rrisin rrezikun për infeksion. Pasagjerët e ulur në një rresht kishin shumë më tepër gjasa të udhëtonin rreth kabinës së avionit, duke rritur ekspozimin e tyre të mundshëm ndaj mikrobeve në të gjithë kabinën. Tetëdhjetë për qind e udhëtarëve në një karrige në korridor lëvizën të paktën një herë gjatë fluturimeve, ndërsa 62 për qind e pasagjerëve në sediljet e mesme dhe vetëm 43 për qind e pasagjerëve të ulur pranë dritares u ngritën.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles