Disa shenja paralajmëruese janë të dukshme – por të tjerat janë më të vështira për t’u zbuluar ose mund të ngatërrohen me rebelimin normal të adoleshentëve.

Një studim i ri, i prezantuar sot në Takimi vjetor i Shoqatave Akademike Pediatrike (PAS) zbuloi se përdorimi i drogës, përveçse dëmton performancën akademike, mund të tregojë gjithashtu se adoleshentët po përballen me probleme të tjera serioze personale.

Prindërit, mësuesit dhe zyrtarët e shkollës mund të ndihmojnë adoleshentët në rrezik për trauma, probleme të shëndetit mendor dhe rreziqe të tjera serioze shëndetësore duke qëndruar vigjilent për shenjat paralajmëruese. Edhe përdorimi i substancave në kampus, i parë shpesh nga zyrtarët e shkollës si një problem i izoluar disiplinor, mund të jetë një mundësi për të ndihmuar adoleshentët me probleme.

“Ne zbuluam se studentët që përdorin alkool ose marihuanë në shkollë kanë rritur në mënyrë dramatike shkallën e përjetimit të traumave dhe shëndetit të dobët mendor,” tha autori kryesor Dr. Rebecca Dudovitz, një asistent profesor i pediatrisë në Mattel Children’s Hospital UCLA dhe UCLA Children’s Discovery and Instituti i Inovacionit, në një email për Healthline.

“Këto janë çështje që disa adoleshentë e kanë të vështirë t’i komunikojnë me të rriturit dhe kështu mund të kalojnë pa u vënë re nga zyrtarët e shkollës,” shtoi Dudovitz. “Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që nxënësit që gjenden duke përdorur alkool ose marihuanë në shkollë të kontrollohen për çështje të tjera shëndetësore dhe të lidhen urgjentisht me shërbimet që mund t’i ndihmojnë ata.”

Dudovitz dhe kolegët përdorën të dhëna nga një sondazh i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të vitit 2011 me më shumë se 15,000 nxënës të shkollave të mesme në SHBA.

Sondazhi tregoi se 9 përqind e të gjithë nxënësve raportuan se kishin përdorur alkool ose marihuanë në një moment gjatë shkollës. Ky përdorim i drogës në shkollë u shoqërua me një rrezik në rritje të sjelljeve të tjera serioze shëndetësore – duke përfshirë një shans 64 për qind për të hipur në një makinë me një shofer të dehur, një shans 46 për qind për të pasur simptoma të depresionit dhe një shans 25 për qind për të pasur tentoi vetëvrasje. Këto norma ishin më të larta se ato për nxënësit që përdornin alkool ose marihuanë vetëm jashtë shkollës dhe për ata që nuk përdornin substanca.

“Duke pasur parasysh potencialin që këto rreziqe shëndetësore të paraqesin rrezik të konsiderueshëm për adoleshentët dhe faktin që përndryshe ata nuk mund të bien në vëmendjen e një të rrituri të kujdesshëm, kur një nxënës kapet duke përdorur alkool ose marihuanë në shkollë, është një mundësi reale për identifikoni adoleshentët në rrezik dhe kërkoni ndihmë,” tha Dudovitz.

Mësoni rreth trajtimeve dhe parandalimit të abuzimit me drogën »

Zyrtarët e shkollës mund të kenë më shumë gjasa të vërejnë ndryshime në sjelljen e një adoleshenti, por prindërit gjithashtu mund të qëndrojnë vigjilentë për shenjat paralajmëruese të problemeve themelore.

“Nëse ka diçka që adoleshenti juaj po bën dhe që është qartësisht shumë i ndryshëm nga mesatarja për adoleshentët, atëherë kjo është diçka për t’i kushtuar vëmendje dhe për t’u parë,” tha Dr. Fredrick Matzner, Drejtor i Psikiatrisë së Fëmijëve në divizionin Wakefield të Qendrës Mjekësore Montefiore. .

Ndërsa përkufizimi i sjelljes “normale” është disi subjektiv, prindërit mund të shikojnë se si fëmija i tyre ka ndryshuar me kalimin e kohës.

“Nëse keni një fëmijë që ka një temperament të keq, por ose temperamenti po përkeqësohet me kalimin e kohës ose temperamenti është vërtet i rëndë,” tha Matzner, “atëherë kjo është një simptomë. [of a problem].”

Shenja të tjera të mundshme paralajmëruese përfshijnë mosdëshirën për të shkuar në shkollë dhe vështirësinë për të bërë miq.

“Nëse keni fëmijë që nuk janë në gjendje të bëjnë miq fare, atëherë kjo është ndryshe nga shumica e fëmijëve,” thotë Matzner. “Shumica e fëmijëve, është shumë e lehtë për ta të bëjnë miq. Disa janë më të turpshëm se të tjerët, disa janë më miqësorë se të tjerët. Por nëse nuk keni miq, atëherë diçka po ndodh që po pengon të bëni atë që do të bënin fëmijët normalë.”

Lexo më shumë: Si të identifikoni simptomat e depresionit dhe të merrni trajtim për adoleshentin tuaj »

Por shenjat paralajmëruese nuk janë gjithmonë aq të dukshme. Një adoleshent me depresion mund të mos duket i trishtuar, por mund të shfaqë sjellje të tjera që nuk janë të zakonshme.

“Një nga simptomat klasike të një depresioni të rëndë është të mos flini gjatë natës,” tha Matzner.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kërkoni sjellje që nuk përputhen me sjelljen e fëmijës në të kaluarën ose me atë që po bëjnë adoleshentët e tjerë.

E dhëna tjetër është nëse jeta shkollore, sociale apo shtëpiake e fëmijës ka filluar të vuajë.

“Çështja e dytë është në fakt mjaft e drejtpërdrejtë dhe si psikiatër është një nga gjërat që shikoj gjatë gjithë kohës,” tha Matzner. “A ka pasur ndonjë ndryshim në atë se sa mirë po funksionon adoleshenti?”

Kjo mund të shfaqet në një sërë mënyrash, të tilla si një rënie e menjëhershme e notave, izolimi social ose përfshirja në më shumë grindje. Në veçanti, përdorimi i drogës mund të ndikojë në performancën e shkollës, veçanërisht kur kalon përtej eksperimentimit të njëhershëm.

“Pirja e duhanit të marihuanës ose përfshirja në lloje të tjera droge është një nga arsyet më të mëdha për një rënie të papritur të aftësisë për të funksionuar në shkollë,” tha Matzner. “Ju thjesht nuk mund t’i kushtoni vëmendje kur jeni duke përdorur, nëse jeni duke përdorur shumë.”

Adoleshenca është një kohë e mbushur me ndryshime për shumë adoleshentë dhe kjo fazë mund ta bëjë të vështirë për prindërit të identifikojnë shenjat paralajmëruese.

“Ka shumë simptoma … për sa i përket ndjenjave, emocioneve, impulseve dhe sjelljeve, nëpër të cilat kalojnë të gjithë fëmijët,” tha Matzner, por kur është problem, “ashpërsia është dukshëm e ndryshme nga ajo që kalojnë fëmijët normalë, ose ndërhyn në jetën e tyre në mënyrë të dukshme.”

Mësoni më shumë rreth vetëvrasjes dhe sjelljes vetëvrasëse »

Matzner ofron disa këshilla për prindërit që vënë re një flamur të kuq.

“Unë gjithmonë do të flisja fillimisht me fëmijën,” tha ai. “Dhe unë do të ulesha me ta dhe do të flisja me ta për atë që ata mendojnë se po ndodh dhe çfarë është e ndryshme tani nga ajo që ishte më parë.”

Nëse problemi përfshin shkollën – rënien e notave, grindjet në shkollë ose anashkalimin shpesh të orës së mësimit – prindërit duhet të flasin gjithashtu me mësuesit ose këshilltarin udhëzues të fëmijës.

“Kjo është një mënyrë e thjeshtë për të kuptuar më shumë nëse problemi që po kalon fëmija është shumë i ndryshëm nga sprovat dhe mundimet normale të adoleshencës,” tha Matzner.

Prindërit mund të kërkojnë gjithashtu ndihmë profesionale nëse fëmija i tyre nuk ecën mirë në një fushë të madhe – si p.sh. zënkat çdo ditë, pa pasur miq ose dështimi në klasa të shumta. Këshillimi ose ndihma tjetër mjekësore është veçanërisht e rëndësishme nëse adoleshenti është duke lënduar njerëz të tjerë, duke dëmtuar pronën ose duke folur për dëmtimin e vetes.

“Nëse ata thonë diçka që tingëllon sikur të dëshironin të kishin vdekur,” thotë Matzner, “ose se u pëlqen të vrasin veten – kjo është një gjë e rrezikshme për t’u dëgjuar dhe do të thotë se fëmija me të vërtetë duhet të vlerësohet menjëherë. ”

Kërcënimet kundër vetes – ose të tjerëve – mund t’i tregohen një miku ose të postohen në Facebook ose faqe të tjera të mediave sociale. Edhe pse adoleshenti mund të mos synojë vërtet të lëndojë veten, në këtë rast është më mirë të tregohet kujdes.

Shumë njerëz mendojnë për adoleshentët si të turbullt ose që kanë ndryshime të shpeshta të humorit, por sipas Matzner, nuk është normale që adoleshentët të jenë shumë të pakënaqur gjatë gjithë kohës.

“Adoleshentët mesatarë kanë ulje-ngritje dhe kanë raste kur mërziten, ndonjëherë sillen keq dhe ndonjëherë thyejnë rregullat, por mesatarisht ata ndihen mjaft mirë dhe funksionojnë shumë mirë dhe shkojnë mirë. mirë me të gjithë në familje.”