Megjithëse shkaqet e sakta janë të panjohura, epidemia e obezitetit është një nga shkaktarët e mundshëm.

Sipas Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Deri më tani, ka pasur shumë pak informacion mbi incidencën e diabetit tek të rinjtë amerikanë. Por një studim i sapobotuar në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA) tregon se tendenca është pothuajse po aq dramatike për fëmijët dhe adoleshentët.

Midis 2001 dhe 2009, numri i të rinjve në SHBA që jetonin me diabet të tipit 1 u rrit me të paktën 21 për qind, sipas studiuesve në Shkollën e Shëndetit Publik në Kolorado dhe në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill. Kjo rritje u pa në të gjithë bordin, pavarësisht nga gjinia, raca, mosha apo grupi etnik.

Numri i të rinjve që jetojnë me diabet të tipit 2 është rritur gjithashtu. Shkalla e fëmijëve dhe adoleshentëve me diabet të tipit 2 u rrit me rreth 30 për qind gjatë një periudhe prej vetëm 8 vitesh. Rritja është parë si tek djemtë ashtu edhe tek vajzat, tek fëmijët më të vegjël dhe më të mëdhenj, dhe tek të rinjtë e bardhë, zezakë dhe hispanikë, thanë studiuesit.

Mësoni më shumë rreth diabetit »

Studiuesit nuk e dinë saktësisht pse normat e diabetit po rriten. Por për shkak të rritjes së numrit të rasteve, ka të ngjarë që diçka e rëndësishme të ketë ndryshuar në mjedisin tonë, thotë bashkëautori i studimit Dr. Dana Dabelea, dekani i asociuar për fakultetin në Shkollën e Shëndetit Publik në Kolorado.

“Studimi ynë tani ofron … të dhëna që dokumentojnë një rritje serioze në prevalencën e diabetit të tipit 1 dhe diabetit të tipit 2. Nëse kjo plotëson përkufizimin e ‘epidemisë’ tani është pak a shumë semantikë, “thotë Dabelea.

Diabeti i tipit 2 mund të jetë rezultat i dietës së dobët dhe obezitetit, megjithëse gjenet dhe historia familjare gjithashtu luajnë një rol.

“Disa arsye për rritjen e prevalencës së diabetit të tipit 2 janë të mundshme. Më shumë gjasa janë epidemia e obezitetit, por edhe efektet afatgjata të diabetit dhe obezitetit gjatë shtatzënisë, e cila gjithashtu është rritur me kalimin e kohës”, thotë Dabelea.

Studimi shqyrtoi më shumë se tre milionë pacientë nga qendrat në Kaliforni, Kolorado, Ohajo, Karolinën e Jugut dhe Uashington, si dhe rezervime amerikane vendase në New Mexico dhe Arizona.

Lexo më shumë: Blogjet më të mira të diabetit »

“Rritjet e raportuara nga studimi ynë duhet të tërheqin vëmendjen ndaj seriozitetit të ndikimit në shëndetin publik të diabetit pediatrik,” shton Dabelea. “Në nivel individual, çdo rast i ri në një moshë të re do të thotë një barrë gjatë gjithë jetës së trajtimit të vështirë dhe të kushtueshëm dhe rrezik më të lartë të komplikimeve të hershme serioze.”

Për të marrë një pamje të plotë të ndikimit të diabetit në SHBA, nevojiten studime të mëtejshme të mëdha, thotë Dabelea. Po aq të rëndësishme janë programet plotësuese që mund të ndihmojnë në parandalimin e diabetit. “Vetëm duke e bërë këtë, ne do të kuptojmë ndikimin e ndryshimeve të mundshme në mjedisin në të cilin lindin dhe rriten fëmijët amerikanë në rrezikun e diabetit,” thotë ajo.

Lajme të ngjashme: Obeziteti në fëmijëri fillon para kopshtit »