Një studim i ri zbulon se reforma e kujdesit shëndetësor në Massachusetts çoi në një rënie të shkallës së vdekjeve në shtet, duke sugjeruar se zgjerimi i mbulimit mund të ketë një ndikim pozitiv në jetën e njerëzve në mbarë vendin.

Një jetë u shpëtua për çdo 830 njerëz që fituan sigurim sipas ligjit të reformës së kujdesit shëndetësor të vitit 2006 në Massachusetts – ligji që ishte një model për Aktin e Kujdesit të Përballueshëm (ACA).

Ky zbulim u raportua në një të re studim kryer nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit (HSPH). Në periudhën e pas-reformës, nga viti 2007 deri në vitin 2010, vlerësohet se janë shpëtuar 320 jetë në vit.

Benjamin Sommers, MD, Ph.D., asistent profesor i politikës shëndetësore dhe ekonomisë në HSPH dhe autori kryesor i studimit, tha për Healthline, “Ky studim është një pjesë e një numri më të madh të provave që sugjerojnë se sigurimi shëndetësor me të vërtetë mund të bëjë një pozitiv ndikim në jetën e njerëzve. Ky është një informacion vërtet i rëndësishëm për t’u marrë parasysh kur vlerësojmë ACA-në ose çdo përpjekje tjetër për të zgjeruar mbulimin.”

Për studimin, të publikuar në Analet e Mjekësisë së Brendshme, Studiuesit morën parasysh të dhënat nga rreth 48 milionë njerëz, duke përfshirë 4 milionë të rritur të Masaçusetsit të moshës 20 deri në 64 vjeç, si dhe një grup kontrolli prej 44 milionë të rriturish demografikisht të ngjashëm në shtetet që nuk e zgjeruan mbulimin e sigurimit shëndetësor.

Mësoni më shumë: Aspektet më të rëndësishme të ligjit të kujdesit të përballueshëm »

Në vitet para reformës në Masaçusets, nga 2001 deri në 2005, të dy grupet kishin shkallë të ngjashme të vdekshmërisë. Por në vitet pas reformës, nga 2007 deri në 2010, shkalla e vdekshmërisë në Bay State ra me 2.9 për qind, ndërsa shkalla e vdekjeve për grupin e kontrollit mbeti e njëjtë.

Edhe më e rëndësishmja, vdekjet në Masaçusets nga “shkaqe të përshtatshme për kujdesin shëndetësor”, që do të thotë kushte që mund të përmirësohen shumë duke pasur akses te mjeku dhe mjekimi, ranë me 4.5 për qind. Studimi llogariti për më shumë se 100 sëmundje, duke përfshirë kancerin, infeksionet, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave dhe diabetin.

“Ne po kërkonim kushte ku kishit më shumë gjasa të përfitonit nga kujdesi shëndetësor,” tha Sommers. “Këtu rënia e vdekshmërisë ishte vërtet e qartë – me kushte të trajtueshme si kanceri.”

Lajme të ngjashme: »

Ligji i reformës së kujdesit shëndetësor urdhëroi që pothuajse çdo banor i Massachusetts të ketë një nivel minimal të mbulimit të sigurimit, siguronte sigurim falas për banorët që fitonin më pak se 150 për qind të nivelit federal të varfërisë dhe kërkonte që punëdhënësit me më shumë se dhjetë punonjës me kohë të plotë të siguronin mbulim.

Në nivel individual, gjetjet e reja sugjerojnë se dikush që fiton sigurim shëndetësor ka 30 për qind më pak gjasa të vdesë atë vit.

Duke theksuar se njerëzit e pasiguruar kanë gjithashtu më shumë gjasa të kenë të ardhura më të ulëta, më pak arsim dhe të kenë shëndet të përgjithshëm më keq, Sommers tha, “Këta faktorë të marrë së bashku e bëjnë të vështirë të dihet pse ka dallime në shëndet dhe vdekshmëri për njerëzit që janë të pasiguruar. A është për shkak se ata nuk kanë sigurim? Apo janë të gjithë këta faktorë të tjerë?”

Për të ndihmuar në përgjigjen e kësaj pyetjeje, studimi shqyrtoi gjithashtu të dhënat nga dy sondazhe kombëtare, një i kryer nga Byroja e Regjistrimit të SHBA dhe tjetri nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Gjetjet sugjerojnë se reforma e kujdesit shëndetësor pati efekte të rëndësishme pozitive.

Për shembull, krahasuar me shtetet e tjera të Nju Anglisë, pas ligjit të shëndetit të vitit 2006, Massachusetts pati një rënie prej 57 për qind në shkallën e njerëzve të pasiguruar. Shteti gjithashtu pati një ulje prej 22 për qind të njerëzve që vononin kujdesin shëndetësor për shkak të kostos dhe një rënie prej 13 për qind të njerëzve që raportuan se nuk kanë “burim të zakonshëm kujdesi”, si p.sh. një mjek i familjes. Pati gjithashtu një rënie prej 5 përqind të njerëzve që raportuan se shëndeti i tyre u përkeqësua vitin e kaluar.

Duke parë të gjitha këto ndryshime, Sommers shpjegoi, “Ju filloni të shihni se mbulimi çoi në akses më të mirë në shërbime dhe më shumë kujdes parandalues. Njerëzit u ndjenë më mirë, dhe më pas, në fund të fundit hapi i fundit në rrugë është që normat e vdekjeve u ulën gjithashtu.”

Studiuesit zbuluan gjithashtu se përfitimet më të mëdha shëndetësore ishin në qarqet me të ardhura më të ulëta, të cilat kishin një përqindje më të lartë të të rriturve të pasiguruar përpara reformës shëndetësore.

Lexo më shumë: Grupi i mjekëve amerikanë trajton vdekjet nga armët, duke i quajtur ato një kërcënim për shëndetin publik »

Sommers paralajmëroi për përgjithësimin nga çdo shtet i vetëm dhe çdo politikë e vetme. Duke pranuar se ACA dhe ligji i kujdesit shëndetësor në Massachusetts janë mjaft të ngjashëm, Sommers tha, “Ata të dy në përgjithësi kanë synimin për të zgjeruar mbulimin e sigurimit shëndetësor për njerëzit që nuk kishin mbulim. Por ka gjithashtu shumë dallime midis Massachusetts dhe pjesës tjetër të vendit që mund të ndikojnë nëse ligji është pak a shumë i suksesshëm në fusha të tjera.

Për shembull, përpara reformës shëndetësore, Massachusetts kishte të ardhura mesatare më të larta, më pak varfëri dhe një përqindje më të ulët të njerëzve të pasiguruar sesa SHBA-ja në tërësi. Massachusetts gjithashtu ka më shumë mjekë për person se çdo shtet tjetër, dhe ligji shëndetësor u miratua me mbështetje dypartiake. Në të kundërt, AKK është përballur me kundërshtime masive politike.

Sommers vuri në dukje se disa nga këta faktorë mund të sugjerojnë se ACA mund të ketë një efekt edhe më të madh në nivel kombëtar sesa reforma në Massachusetts – ndërsa të tjerët mund të çojnë në përfundimin e kundërt. “Fakti që Massachusetts, edhe përpara ligjit, kishte … një popullsi më të shëndetshme për të filluar, ju mund të mendoni se ACA do të ketë një ndikim edhe më të madh në vendet ku ka më shumë varfëri, më shumë njerëz të pasiguruar dhe shëndet më të keq në bazë”.

Nga ana tjetër, e kundërta mund të ishte e vërtetë: “Massachusetts ishte veçanërisht i përshtatshëm për zgjerimin e mbulimit sepse kishte tashmë një sistem mjekësor shumë të shëndetshëm me shumë ofrues të kujdesit shëndetësor,” tha ai. “Dhe po zbatohej në një mjedis që ishte shumë bashkëpunues dhe mbështetës për funksionimin e ligjit, gjë që nuk ndodh kudo.”