Gati gjysma e të gjitha vdekjeve nga kanceri në mbarë botën mund të parandalohen

Një studim i ri, i pari në llojin e tij global, zbuloi se gati 1 në 2 vdekje nga kanceri – rreth 4.45 milionë në vit – mund t’i atribuohen faktorëve të rrezikut të parandalueshëm, me pirjen e duhanit, indeksin e lartë të masës trupore.BMI), dhe pirja e tepërt e alkoolit kryeson listën.

Edhe pse kanceri është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në mbarë botën (pas sëmundjeve të zemrës), ky është studimi i parë që shqyrton një mori faktorësh në nivel global, sipas autorëve. Gjetjet ishin botuar më 20 gusht në Lanceti.

“Ky studim ilustron se barra e kancerit mbetet një sfidë e rëndësishme e shëndetit publik që po rritet në përmasa në mbarë botën. Pirja e duhanit vazhdon të jetë faktori kryesor i rrezikut për kancerin në nivel global, me kontribues të tjerë të rëndësishëm në barrën e kancerit që ndryshojnë”, tha Christopher Murray, MD, DPhil, bashkëautor i lartë dhe drejtor i IHME, në një. deklaratë.

Është e rëndësishme që shoqatat midis faktorëve të rrezikut të parandalueshëm dhe kancerit të marrin më në fund mbulimin që meriton, thotë Suneel Kamath, MDnjë mjekësi onkologu në Cleveland Clinic në Ohio, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë studim. “Teknikisht, duhani është akoma më i madhi shkaktar i kancerit dhe vdekjet e lidhura me kancerin në Shtetet e Bashkuara, por meqenëse kjo është përshkruar kaq mirë, mendoj se theksimi i obezitetit dhe mbipeshës është edhe më i rëndësishëm,” thotë ai.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,702FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles