Një studim i ri zbulon se brenda dy orëve nga një shpërthim zemërimi, rreziku i një personi me temperament të nxehtë për sulm në zemër ose goditje në tru është pothuajse pesë herë më i lartë.

Ne të gjithë e kemi humbur durimin në një moment ose në një tjetër. Tani, një studim i ri, i publikuar në Gazeta Evropiane e Zemrës, zbulon se të kesh një shpërthim zemërimi mund të rrisë rrezikun për ngjarje akute kardiovaskulare, të tilla si një atak në zemër ose goditje në tru, në orët pas shpërthimit.

Për më tepër, studiuesit raportojnë se rreziku për probleme kardiovaskulare është më i lartë në mesin e njerëzve që humbin më shpesh qetësinë e tyre dhe që kanë faktorë rreziku ekzistues siç janë problemet e mëparshme të zemrës.

Duke pranuar se rreziku absolut për çdo individ për të pasur probleme me zemrën pas një shpërthimi mbetet shumë i ulët, rishikimi i disa studimeve nga studiuesit tregoi se rreziku u rrit ndjeshëm, krahasuar me periudhat e qetësisë.

Studiuesit analizuan gjetjet e nëntë studimeve që u kryen midis viteve 1966 dhe 2013 dhe që përfshinin më shumë se 4500 raste të sulmit në zemër, 462 raste të sindromës akute koronare, më shumë se 800 raste të goditjes në tru dhe më shumë se 300 raste të problemeve të ritmit të zemrës.

Merrni faktet: Bazat e dietës dhe shëndetit të zemrës »

Studiuesit zbuluan gjithashtu se brenda dy orëve nga një shpërthim zemërimi, rreziku i një personi për sulm në zemër ose sindromë akute koronare u rrit pothuajse pesëfish, rreziku i goditjes u rrit gati katërfish dhe rreziku i një çrregullimi të rrezikshëm të ritmit të zemrës të quajtur aritmia ventrikulare. gjithashtu me thumba.

Gjetjet tregojnë se në mesin e njerëzve me rrezik të ulët të zemrës që humbin qetësinë vetëm një herë në muaj, shpërthimet e zemërimit mund të rezultojnë në një sulm shtesë në zemër për 10,000 njerëz në vit. Në mesin e personave me rrezik të lartë të zemrës, ky numër u rrit në katër sulme shtesë në zemër.

Njihni rrezikun tuaj: Provoni llogaritësin e rrezikut për sëmundjet e zemrës »

Studiuesit mësuan gjithashtu se për ata njerëz që zemëroheshin më shpesh, pesë periudha zemërimi në ditë do të çonin në afërsisht 158 ​​sulme shtesë në zemër për 10,000 njerëz në vit në mesin e atyre me rrezik të ulët të zemrës dhe 657 sulme shtesë në zemër tek ata që kishin zemër të lartë. rreziku.

Dr. Sripal Bangalore, profesor i asociuar i mjekësisë në Qendrën Mjekësore NYU Langone në Nju Jork, i cili nuk mori pjesë në studim, vuri në dukje se një lidhje midis sulmeve të zemërimit dhe problemeve të zemrës nuk është befasuese, pasi dihet mirë se zemërimi shoqërohet me reagimi i shtuar i sistemit nervor të trupit ndaj stresit, duke përfshirë rritjen e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Duke vënë në dukje se efekti duket të jetë kalimtar, Elizabeth Mostofsky, një instruktore në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit dhe studiuesja kryesore e studimit, megjithatë tha: “Ndikimi në rrezikun absolut të një individi për një ngjarje kardiovaskulare është i vogël. Megjithatë, disa njerëz mund të jenë në rrezik më të lartë.”

10 mënyra për të reduktuar stresin tuaj »

Mostofsky gjithashtu përmendi se megjithëse rreziku i përjetimit të një ngjarjeje akute të zemrës me ndonjë shpërthim të vetëm zemërimi është relativisht i ulët, rreziku mund të grumbullohet për njerëzit që kanë incidente të shpeshta zemërimi. “Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që kanë rrezik më të lartë për shkak të faktorëve të tjerë të rrezikut ose ata që kanë pasur tashmë një atak në zemër, goditje në tru ose diabet,” tha ajo.

Një person pa shumë faktorë rreziku për sëmundje të zemrës, i cili ka vetëm një episod zemërimi në muaj, ka një rrezik shtesë shumë të vogël, por një person që ka faktorë të shumtë rreziku ose një histori sulmi në zemër ose goditje në tru. dhe i cili është shpesh i zemëruar ka një rrezik absolut të tepërt shumë më të lartë të akumuluar me kalimin e kohës, sipas Mostofsky.

Mësoni rreth llojeve të ndryshme të sëmundjeve të zemrës »

Kardiologët e kanë ditur prej kohësh se depresioni pas një ataku në zemër mund të ketë efekte negative dhe se stresi mendor mund të jetë një faktor rreziku për probleme shëndetësore. Duke paralajmëruar se gjetjet e tyre nuk tregojnë domosdoshmërisht se zemërimi shkakton sulme në zemër, por përkundrazi se ekziston një lidhje midis tyre, studiuesit shtuan se gjetjet ishin mjaft të qëndrueshme në të gjitha studimet që ata përfshinë në rishikimin e tyre.