Disa lloje të gripit janë më vdekjeprurëse se të tjerat. Por një trajtim i ri mund të bllokojë rrugën kimike që përdorin disa shtame për të vrarë nikoqirët e tyre.

Edhe pse më e keqja e sezonit të gripit është tashmë pas nesh, sëmundja është ende e lirë. Më e përhapura këtë sezon është lloji i gripit H1N1, i njohur edhe si gripi i derrit, i cili arriti pandemi nivelet në 2009. Për fat të mirë, nëse keni marrë vaksinën e gripit të këtij sezoni, jeni të mbrojtur kundër H1N1.

Megjithatë, për ata që nuk morën vaksinën kundër gripit, H1N1 mbetet një rrezik. Që nga fillimi i sezonit të gripit në tetor, më shumë se 7,400 njerëz janë shtruar në spital për grip të konfirmuar nga laboratori, me më shumë se 60 për qind të rasteve të raportuara tek personat nga 18 deri në 64 vjeç.

Më shumë se 60 fëmijë kanë vdekur nga gripi këtë vit, dhe megjithëse CDC nuk gjurmon numrin total të vdekjeve nga gripi tek të rriturit, përqindja e të gjitha vdekjeve të raportuara që shkaktohen nga gripi ka tejkaluar pragun epidemik që nga 11 janari. vdekjet nuk ndodhën vetëm te të moshuarit dhe të pafuqishmit, por edhe te të rinjtë dhe të shëndetshëm.

Lexo më shumë rreth gripit të derrit H1N1 »

Kur sistemi imunitar i trupit po lufton një infeksion, ai përdor kimikate të quajtura citokina për të aktivizuar qelizat imune. Edhe pse shkaku i saktë është i panjohur, disa viruse – duke përfshirë H1N1 – mund ta çojnë trupin të prodhojë një tepricë të citokineve, duke bërë që shumë qeliza imune të grumbullohen në vendin e infeksionit. Kjo çon në një gjendje të quajtur stuhi citokine, e cila mund të shkaktojë inflamacion apo edhe dëmtim të përhershëm në trup.

“Stuhia e citokinës është një përgjigje e çrregulluar ose tepër aktive e pritësit ndaj infeksionit,” tha Hugh Rosen, MD, Ph.D., i Institutit Scripps, në një intervistë me Healthline. “Citokinat janë të rëndësishme në kontrollin dhe sterilizimin e viruseve, por nëse prodhimi është i tepruar, ato kontribuojnë në dëmtimin kolateral të indeve normale, duke e përkeqësuar sëmundjen.”

Në rastin e gripit, një stuhi citokine mbush mushkëritë me lëngje dhe qeliza imune, duke dëmtuar mushkëritë derisa personi i infektuar nuk mund të thithë mjaftueshëm ajër për të marrë frymë. Për ata me fat që të mbijetojnë nga stuhia e citokinës, dëmtimi i mushkërive mund të çojë ende në pneumoni, e cila merr shumë jetë të tjera. Për shkak se një stuhi citokine përdor mbrojtjen e trupit kundër saj, njerëzit e shëndetshëm janë po aq të prekshëm sa njerëzit me sëmundje para-ekzistuese.

CDC beson se llojet më të rrezikshme të gripit janë pasardhës mutantë të pandemisë spanjolle të gripit të vitit 1918, e cila infektoi një e treta të popullsisë së botës dhe vrau të paktën 50 milionë njerëz. Gripi ka vetëm njëmbëdhjetë gjene, duke e lejuar atë të ndryshojë shumë shpejt, prandaj keni nevojë për një vaksinë të re, të riformuluar kundër gripit çdo vit.

Për shkak të këtij mutacioni të shpejtë, shtamet mund të ndryshojnë shumë, dhe disa shtame kanë më shumë gjasa të shkaktojnë stuhi citokine se të tjerët. Ka disa prova që H1N1 dhe lloji i gripit të shpendëve H5N1 mund të shkaktojnë stuhi citokine te pacientët e shëndetshëm.

“Gripi, për shkak të përbërjes së tij gjenetike, ka më shumë ndryshueshmëri se disa viruse të tjerë, dhe këto variacione gjenetike mund të përforcojnë tepër reagimin e bujtësit, duke shkaktuar një stuhi citokine,” tha Rosen.

Mësoni se çfarë ndodh kur gripi bëhet vdekjeprurës »

Rosen është bashkë-hetuesja e lartë e një studimi mbi një kimikat të ri, CYM5442, i cili bllokon reagimin e stuhisë së citokinës në trup. Kimikati synon një vend në trup të quajtur S1PR1, i cili kontrollon aktivitetin e qelizave imune të quajtura limfocitet dhe është i përfshirë në stuhitë e citokinës. Duke synuar këto qeliza imune me CYM5442, shkencëtarët mund të jenë në gjendje të ndalojnë qarkun e reagimit që çon në një stuhi citokine vdekjeprurëse.

Aktualisht, CYM5442 nuk është në prova klinike për të trajtuar gripin. “Këto janë prova të hershme të eksperimenteve konceptuale për të zhvilluar shkencën bazë,” tha Rosen. “Përkthimi klinik duhet së pari të mos dëmtojë dhe të jetë vërtet i sigurt, dhe kështu mund të mbetet pesë deri në 10 vjet pas këtyre zbulimeve të hershme.”

Rosen gjithashtu i tha Healthline për një përbërës tjetër të quajtur RPC-1063. Ky përbërës sillet në mënyrë të ngjashme me CYM5442 dhe aktualisht është duke u testuar në provat klinike për të trajtuar dy sëmundje autoimune. Në rastin e sëmundjeve autoimune, sistemi imunitar bëhet tepër aktiv dhe sulmon trupin në vend që të luftojë infeksionet.

RPC-1063 është në provat klinike të Fazës III për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë, në të cilën qelizat nervore në brin dhe palcën kurrizore janë dëmtuar, dhe në sprovat e Fazës II për kolitin ulceroz, i cili dëmton zorrën e trashë.

Sezoni i gripit pritet të zgjasë të paktën edhe një muaj. Ja se si mund të shmangni infeksionin:

  • Vaksinohuni. Vaksina e këtij viti mbron kundër tre llojeve të zakonshme të gripit: H1N1, H3N2 dhe një lloj gripi B. Nëse keni marrë vaksinën e vitit të kaluar, është ende e rëndësishme të merrni atë të këtij viti, pasi virusi ndryshon çdo vit.
  • Laj duart. Përdorni ujë të nxehtë dhe sapun dhe pastroni për të paktën 30 sekonda për të siguruar që duart tuaja të jenë pa mikrobe. Nëse jeni jashtë shtëpisë, shmangni prekjen e gojës dhe syve, pasi një sipërfaqe e ndotur që keni prekur mund t’ju bëjë të sëmureni.
  • Nëse jeni i sëmurë, qëndroni në shtëpi. Edhe pse bashkëpunëtorët ose shokët tuaj të klasës mund të jenë të shëndetshëm, ata mund të kenë fëmijë të vegjël, të afërm të moshuar ose anëtarë të familjes me imunitet të dëmtuar në shtëpi. Duke i ekspozuar ndaj gripit, ju rrezikoni të tjerët. Bëni një pushim dhe përqendrohuni në shërimin tuaj.
  • Shmangni përhapjen e pikave. Shmangni kollitjen ose teshtitjen ndaj njerëzve të tjerë. Nëse duhet të teshtitni, teshtini në bërryl në vend të duarve, në mënyrë që duart tuaja të mbeten të pastra.

Imazhi është dhënë nga freedigitalphotos.net.

Mësoni si të dalloni ndryshimin midis të ftohtit dhe gripit »