Fondacioni Kombëtar i Sigurisë së Pacientëve po u bën thirrje njerëzve që të përfshihen më shumë në kujdesin e tyre shëndetësor, në mënyrë që të shmangen diagnozat e pasakta.

Sipas Fondacionit Kombëtar të Sigurisë së Pacientëve (NPSF), ekspertët vlerësojnë se deri në një në çdo 10 diagnoza është e gabuar, e vonuar ose e humbur plotësisht. Për më tepër, gabimet diagnostike mund të shkaktojnë deri në 80,000 vdekje në vit në SHBA

I shqetësuar për këto shifra, NPSF po inkurajon ofruesit e kujdesit shëndetësor që të sigurojnë që pacientët të jenë më të angazhuar në procesin e kujdesit shëndetësor. Organizata po rekomandon gjithashtu që pacientët të përfshihen më shumë.

Paul L. Doering, MS, profesor emeritus i shquar i shërbimit të farmakoterapisë dhe kërkimit përkthimor, Kolegji i Farmacisë i Universitetit të Floridës, tha për Healthline se mjekët, infermierët, asistentët e mjekëve dhe farmacistët duhet ende të bëjnë më shumë për të punuar së bashku si një ekip.

Ai tha gjithashtu se ofruesit duhet t’i mësojnë konsumatorët më shumë për shëndetin dhe se si të kujdesen për trupin e tyre. “Konsumatori i kujdesit shëndetësor duhet të jetë i sofistikuar dhe të marrë një rol aktiv në shëndetin e tij,” tha ai. “Ka ende shumë njerëz që mendojnë se duhet të shihen dhe të mos dëgjohen në zyrën e mjekut.”

Në respekt të Javës Kombëtare të Ndërgjegjësimit për Pacientët, e cila zgjat nga 2 Mars deri më 8 Mars, NPSF dhe Shoqata për Përmirësimin e Diagnozës në Mjekësi (SIDM) janë bashkuar për të zhvilluar këshilla që do t’i ndihmojnë konsumatorët të shmangin gabimet diagnostike:

Jini të qartë, të plotë dhe të saktë kur i tregoni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor për sëmundjen tuaj – merrni kohë për të menduar se kur filluan simptomat tuaja, çfarë i bëri simptomat tuaja më të mira ose më keq, dhe nëse simptomat tuaja lidheshin me marrjen e medikamenteve, ngrënien e një vakti, stërvitjen , ose një kohë të caktuar të ditës.

Shkruani shënime për mjekun tuaj nëse është e nevojshme, ose kërkoni një të dashur t’ju ndihmojë.

Qëndroni në formë: Këshilla për ushtrime për të moshuarit »

Mos harroni se çfarë trajtimesh keni provuar në të kaluarën dhe nëse ato ndihmuan dhe sigurohuni që të shpjegoni se si sëmundja juaj ka përparuar me kalimin e kohës. Mendoni gjithashtu për historinë mjekësore të familjes suaj dhe nëse mund të jeni në rrezik për sëmundje të ngjashme.

Mbani një regjistër të rezultateve të testeve, referimeve dhe pranimeve në spital. Mbani gjithashtu një listë të përditësuar të barnave tuaja dhe sillni listën me vete sa herë që shihni mjekun, infermieren ose farmacistin tuaj.

Zhyt në: Ushtrime në ujë për të luftuar artritin »

Mësoni për sëmundjen, medikamentet dhe trajtimet tuaja duke parë burime të besueshme në internet ose në një bibliotekë lokale—por mbani në mend se jo gjithçka që lexoni në internet është e vërtetë. Gjithmonë kontrolloni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të zgjidhni trajtime ose medikamente alternative, për shembull.

Nëse shihni më shumë se një mjek, sigurohuni që çdo mjek të dijë se çfarë mendojnë dhe planifikojnë të tjerët. Sigurohuni që të gjithë ofruesit tuaj të dinë për të gjitha rezultatet e testimit, medikamentet dhe trajtimet e tjera.

Mësoni më shumë: 11 mënyra për të ulur kostot e kujdesit shëndetësor »

Sigurohuni që ju dhe mjeku juaj të merrni rezultatet nga çdo test që keni bërë. Mos supozoni se asnjë lajm nuk është lajm i mirë; telefononi dhe kontrolloni rezultatet e testit nëse nuk dëgjoni asgjë. Dhe nëse nuk i kuptoni rezultatet, pyesni se çfarë nënkuptojnë dhe çfarë duhet bërë më pas.

Pyesni kur duhet të bëni një takim tjetër, pyesni se çfarë të prisni nga trajtimi dhe sigurohuni që të kuptoni se çfarë të bëni nëse keni simptoma të reja ose filloni të ndiheni më keq.

Lexo më shumë: Si të gjeni mjekun e duhur »

Ndonjëherë diagnoza juaj është gjëja më “e mundshme” që është e gabuar, por mund të mos jetë e vetmja gjë. Pra, mos kini frikë të pyesni, “Çfarë tjetër mund të jetë kjo?” dhe inkurajoni mjekun ose infermieren tuaj që të mendojë për arsye të tjera të mundshme për sëmundjen tuaj.

Merrni parasysh mbajtjen e një ditari shëndetësor. Merrni shënime gjatë ose pas vizitave te mjeku juaj (ose kërkoni nga një të dashur t’i marrë ato për ju). SIDM ofron një mjet falas që mund të ndihmojë, të Paketa e veglave të pacientit për Ddiagnoza.