11 të famshëm që kanë folur për sulmet seksuale: Lady Gaga, Alyssa Milano, më shumë

Jemi në një epokë të re të lëvizjes #MeToo. Akuzat e Christine Blasey Ford kundër kandidatit të Gjykatës së Lartë, Brett Kavanaugh, kanë rindezur bisedën rreth sulmit seksual. Për të mbijetuarit, cikli aktual i lajmeve mund të jetë shqetësues, duke i detyruar ata të rijetojnë atë që u ndodhi. Disa të mbijetuar janë frymëzuar nga dëshmia e Dr. Ford dhe po u dalin përpara miqve dhe njerëzve të dashur për atë që u ndodhi atyre. Shpesh, reagimi nuk është ai që prisnin.

“Njerëzit mund të traumatizohen, jo vetëm nga vetë ngjarja, por përsëri më vonë nëse njerëzit dhe institucionet që ata zbulojnë përgjigjen negativisht,” thotë Jennifer J. Freyd, PhD, një profesore e psikologjisë në Universitetin e Oregonit në Eugene dhe një 2018- 2019 bashkëpunëtor në Qendrën për Studime të Avancuara në Shkencat e Sjelljes në Universitetin Stanford në Kaliforni. (Një universitet, organet e zbatimit të ligjit ose qeveria janë shembuj të këtyre institucioneve.) Vetë ndikimet e sulmit seksual mund të zgjasin për gjithë jetën, duke i vënë të mbijetuarit në një rrezik të shtuar për Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD), ankthi, depresioni, sjelljet keqpërshtatëse si çrregullimet e të ngrënit dhe sëmundjet e zemrës, thotë Dr. Freyd.

Për dikë që mund të frymëzohet nga njerëz të tjerë, duke përfshirë të famshëm që kanë folur për përvojat e tyre, përpiquni të përgatiteni për përgjigjen e tyre të mundshme dhe të vendosni një strategji përballimi nëse ky reagim është negativ.

Pse mund të ndodhë kjo? Idetë se si duhet të sillet një i mbijetuar janë të përhapura – dhe të dëmshme. “Ekziston mendimi se, me siguri çdo viktimë do të bënte këtë apo atë. Por ajo që ata thonë se çdo viktimë do të kishte bërë është në të vërtetë e rrallë”, thotë Matt J. Grey, PhD, një profesor i psikologjisë klinike në Universitetin e Wyoming në Laramie dhe një ekspert në dhunës seksuale parandalimi dhe stresi traumatik. Një nga këto veprime është raportimi i incidentit në polici – apo edhe tregimi i dikujt fare. Ne nje Raporti i qershorit 2018 me autor Dr. Grey dhe kolegët, 27 përqind e 1913 studentëve të anketuar raportuan se kishin përjetuar një sulm seksual gjatë kohës që ishin në universitet. Megjithatë, gjysma e atyre që u sulmuan nuk i thanë askujt dhe vetëm rreth 7 për qind i thanë zbatimit të ligjit.

“Shqetësimi më i madh [that] Mendoj se parandalimi i zbulimit është frika për të mos u besuar”, thotë Grey. “Nëse shikoni komentet nën ndonjë artikull në internet, shihni se kjo nuk është një frikë e pavlefshme.” Për më tepër, kur njerëzit tregojnë për sulmet e tyre seksuale, ata mund të shprehin zemërim, të hutohen për atë që ndodhi ose të duken se nuk po thonë të vërtetën. “Ka një mori reagimesh që mund t’i bëjnë njerëzit të mos i besojnë,” thotë Freyd.

Ndërsa dëgjoni gra dhe burra që vijnë përpara me historitë e tyre, gjëja më e mirë që mund të bëni është të ofroni mbështetje. Nëse dikush ju zbulon një sulm seksual, mund të jetë e vështirë të dini saktësisht se si të përgjigjeni. “Thuaj, ‘Më vjen keq që ju ka ndodhur. Te besoj. Si mund të të mbështes?’”, thotë Grey. “Atëherë përgatituni të dëgjoni.”

Për të famshmit që dalin përpara, ata ndihmojnë të mbijetuarit e tjerë të dinë se nuk janë vetëm. Këtu janë 11 që kanë ndërmarrë këtë hap.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles