Gati gjysma e të rinjve raportuan se ishin viktimë e detyrimit seksual në një studim të ri, duke treguar se pavarësisht besimeve popullore, edhe burrat mund të jenë objektiva të abuzimit.

Njeriu stereotip është i ashpër dhe i rezervuar me emocionet e tij. Një “burrë” ka mjekër, pi birrë dhe i mban ndjenjat për vete.

E vetmja gjë që meshkujt nuk bëjnë është të flasin se janë viktima të abuzimit seksual. Ka shumë arsye pse, duke përfshirë mitin e zakonshëm se burrat mund të jenë vetëm autorë të detyrimit seksual, jo viktima.

Këtu janë rreziqet kryesore për shëndetin e meshkujve »

Një studim i fundit në revistë Psikologjia e Burrave dhe Maskuliniteti nxjerr në pah një çështje serioze që rrallë merr vëmendje: të rinjtë detyrohen të hyjnë në kontakt seksual.

Duke anketuar 284 studentë të shkollave të mesme dhe të kolegjit, studiuesit në Universitetin e Misurit zbuluan se 43 për qind ishin viktima të përvojave të padëshiruara seksuale. Në 95 për qind të këtyre rasteve, femrat raportohet se ishin agresore.

Nga këto raste, 18 për qind u detyruan me forcë fizike, 31 për qind verbalisht (si kërcënimi se do të ndaheshin me të nëse nuk shkonte), dhe 26 për qind nga joshja e padëshiruar seksuale nëpërmjet sjelljeve si përkëdheljet e padëshiruara. Shtatë për qind e burrave raportuan se shtrëngimi ishte kryer pasi u ishte dhënë alkool ose drogë.

Gjysma e studentëve thanë se sulmet e tyre seksuale çuan në marrëdhënie dhe 10 për qind thanë se seksi ishte tentuar. 40 përqind e tjerë thanë se përvoja e tyre përfshinte puthje ose përkëdhelje.

Autorja kryesore e studimit Bryana H. French, një profesoreshë e shëndetit seksual në Universitetin e Misurit, tha se kërkimi i tyre mund të ndihmojë në rritjen e përpjekjeve për parandalimin e abuzimit, ndër të tjera, duke sfiduar supozimet tona se kush mund dhe nuk mund të jetë objektiv i abuzimit.

“Viktimizimi seksual vazhdon të jetë një problem i përhapur në Shtetet e Bashkuara, por viktimizimi i meshkujve është eksploruar rrallë”, tha ajo në një deklaratë.

Mësoni si të ndihmoni në ruajtjen e shëndetit mendor të fëmijës suaj »

“Ndonëse nuk trajtohet në mënyrë tipike në hulumtimin e dhunës seksuale, joshja e padëshiruar ishte një formë veçanërisht e përhapur e detyrimit seksual në këtë studim, si dhe presioni i bashkëmoshatarëve dhe ndjenja e vetë viktimës për një detyrim,” tha French. “Joshja ishte një formë veçanërisht e spikatur dhe potencialisht unike e detyrimit për djemtë adoleshentë dhe të rinjtë kur krahasohej me homologët e tyre femra.”

Trauma e hershme seksuale është lidhur me sjelljet seksuale të mëvonshme të rrezikshme, depresionin, vetëvrasjen, përdorimin e alkoolit dhe drogës dhe një mori efektesh anësore potencialisht vdekjeprurëse. Ndryshe nga gratë, megjithatë, burrat që janë viktima të detyrimit seksual nuk duket se kanë probleme me vetëvlerësimin pas ngjarjeve.

“Mund të ndodhë që shtrëngimi seksual nga gratë të mos ndikojë në vetë-perceptimin e meshkujve në të njëjtën mënyrë si kur gratë detyrohen,” tha French. “Në vend të kësaj, pa dashje mund të jetë në përputhje me pritshmëritë e mashkulloritetit dhe dëshirës seksuale, megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë këtë marrëdhënie.”

Studiuesit nuk morën parasysh shembujt më ekstremë të abuzimit të fëmijëve, duke përfshirë përvojat në të cilat një anëtar i familjes ishte autori.

Lexoni për 7 sëmundjet e ‘femrave’ nga të cilat burrat duhet të kenë kujdes »

Ndërsa studimi i Misurit nuk trajtoi nëse këto viktima raportuan ose jo përvojat e tyre në polici, viktimat meshkuj të sulmeve seksuale ose abuzimit rrallë i raportojnë krimet ose marrin ndihmë si të rritur.

Një studim në Rishikimi i Psikologjisë Klinike hulumtoi pse burrat rrallë kërkojnë ndihmë dhe zbuloi dy mite të përhapura: që pak meshkuj abuzohen seksualisht dhe se abuzimi ka pak efekt mbi ta.

Rishikimi zbuloi gjithashtu se mjekët rrallë faktorizojnë se abuzimi në fëmijërinë e hershme mund të jetë shkaku themelor i problemeve të një pacienti mashkull.

“Argumentohet se abuzimi seksual i meshkujve në fëmijëri nuk ka fituar ende legjitimitet si një problem i njohur nga shoqëria, duke mbetur kështu pas abuzimit të femrave”, përfunduan studiuesit. “Me pak fjalë, “e keqja” e abuzimit seksual në fëmijëri në popullatën mashkullore nuk po shihet apo dëgjohet nga mjekët dhe nuk po njihet apo flitet për të nga viktimat.”

Problemi është i përhapur. Gjatë 15 viteve të fundit, kisha katolike ka paguar më shumë se 3 miliardë dollarë zgjidhje për viktimat e abuzimit seksual nga klerikët në SHBA Shumica dërrmuese e rasteve të abuzimit të klerit përfshinin viktima meshkuj.

A po vizatojnë burrat kashtën e shkurtër në iniciativat globale të shëndetit? »