Një studim i ri i CDC zbulon se një vaksinim kundër gripit redukton rrezikun e një fëmije për t’u shtruar në një njësi të kujdesit intensiv (ICU) me 74 përqind.

Edhe pse pranvera është këtu, aktiviteti i gripit mbetet i ngritur në disa pjesë të vendit; Sezoni i gripit dhe rastet e reja do të vazhdojnë deri në maj, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC). Në fakt, aktiviteti sporadik mund të vazhdojë për ca kohë, veçanërisht në vendet ku aktiviteti filloi më vonë.

Duke theksuar rëndësinë e vaksinimit, një studim i ri i CDC, i botuar në Journal of Infectious Diseases, zbulon se vaksina e gripit uli rrezikun e shtrimit të fëmijëve në ICU me 74 për qind.

Studimi i CDC, i cili është i pari që mat efektivitetin e vaksinës kundër pranimeve të gripit në njësitë e kujdesit intensiv pediatrik (PICU), demonstron efektivitetin e vaksinës në mbrojtjen e fëmijëve nga zhvillimi i rezultateve më serioze të gripit.

Një total prej 75 vdekjesh pediatrike të lidhura me gripin janë raportuar gjatë sezonit 2013-2014, sipas FluView, mbikëqyrjes javore të gripit të CDC. raporti. CDC rekomandon vaksinimin vjetor të gripit për të gjithë gjashtë muajsh e lart, veçanërisht për fëmijët me rrezik të lartë të komplikimeve serioze të lidhura me gripin. Fëmijët nën pesë vjeç dhe fëmijët e çdo moshe me kushte të caktuara mjekësore kronike si astma, diabeti ose vonesa në zhvillim janë në rrezik më të lartë të komplikimeve serioze të gripit.

Lajme të ngjashme: Drita lazer rrit infektimet kundër gripit »

Studimi i CDC vlerësoi të dhënat mjekësore të 216 fëmijëve, të moshave gjashtë muaj deri në 17 vjeç, të cilët u pranuan në 21 PICU në SHBA gjatë sezonit të gripit 2010-2011 dhe 2011-2012. Ata zbuluan se vaksinimi i gripit ul rrezikun e një fëmije për t’u mbyllur në njësinë e kujdesit intensiv pediatrik për grip me rreth 74 përqind. Këto gjetje janë domethënëse sepse edhe pse vaksinimi jo gjithmonë mund të parandalojë gripin, ai mund të mbrojë kundër pasojave më serioze.

Duke vënë në dukje se megjithëse vaksinimi i gripit u shoqërua me një reduktim të ndjeshëm të rrezikut të pranimit në PICU, mbulimi i vaksinës së gripit ishte relativisht i ulët midis fëmijëve në këtë studim: vetëm 18 përqind e rasteve të gripit të pranuara në ICU ishin vaksinuar plotësisht.

Më shumë se 55 për qind e rasteve përfshinin të paktën një gjendje mjekësore kronike themelore që i vendos ata në rrezik më të lartë të komplikimeve serioze të lidhura me gripin.

Mësoni më shumë rreth ilaçeve të ftohjes në shtëpi »

Temperatura, kolla, dhimbje të fytit, rrufë ose hundë e mbytur, dhimbje trupi, dhimbje koke, të dridhura dhe nganjëherë diarre dhe të vjella janë të gjitha simptoma të gripit. CDC vlerëson se 20,000 fëmijë më të vegjël se pesë vjeç shtrohen në spital mesatarisht çdo vit. Për fëmijët më të vegjël se 18 vjeç, studimet e publikuara raportojnë se për 10,000 fëmijë, ka një gamë vjetore të normave të shtrimit në spital të lidhura me gripin midis një dhe shtatë fëmijëve. Midis 4 për qind dhe 24 për qind e fëmijëve të shtruar në spital pranohen në PICU.

Në një deklaratë për shtyp, Dr. Alicia Fry, një oficere mjekësore në Divizionin e Influencës të CDC-së, tha se rezultatet e studimit nënvizojnë rëndësinë e një vaksinimi vjetor kundër gripit, i cili mund t’i pengojë fëmijët të mos pranohen në ICU. “Është jashtëzakonisht e rëndësishme që të gjithë fëmijët – veçanërisht fëmijët me rrezik të lartë të komplikimeve të gripit – të mbrohen nga ajo që mund të jetë një sëmundje kërcënuese për jetën,” tha ajo.

CDC zakonisht mat efektivitetin e vaksinës së gripit (VE) kundër sëmundjes së gripit të ndjekur nga mjekësia, ose sa mirë mbron nga nevoja për të shkuar te mjeku për simptomat e gripit. Gjatë sezoneve 2010-2011 dhe 2011-2012, vlerësimet e mesit të VE kundër sëmundjeve të ndjekura nga mjekësia ishin përkatësisht 60 përqind dhe 47 përqind.

Lexo më shumë: Simptomat e hershme të gripit »

Duke theksuar se për shkak se disa njerëz që vaksinohen mund të sëmuren ende, Fry tha se rekomandohet një linjë e dytë e mbrojtjes kundër gripit – barna antivirale për trajtimin e sëmundjes së gripit dhe se njerëzit me rrezik të lartë të komplikimeve duhet të kërkojnë trajtim nëse marrin një sëmundje të ngjashme me gripin.

Në një të veçantë studim, publikuar ne Journal of Infectious Diseases, autori kryesor Dr. Richard Whitley i Universitetit të Alabamës në Birmingham theksoi se, në kohën e studimit, imunizimi i të moshuarve fëmijët ende nuk ishte bërë prioritet i SHBA Shërbimi i Shëndetit Publik. Studiuesit thanë, “Si pasojë, rëndësia e agjentëve antiviralë, veçanërisht neuramitidase (NA) hibitorët, nuk mund të mbitheksohen. Nga pikëpamja epidemiologjike, gripirezultoi enza vdekshmëri më të lartë të fëmijërisë se sa Bordetella pertnemotra feksion 2003–2004. Durg atë sezon, 153 fëmijët vdiq nga gripienza, dhe dy të tretat ishin [younger than] 5 vjeç. E rëndësishmja, gati 50 për qind e tyre fëmijët ishin të mëparshmeneshumë i shëndetshëm, pa asnjë bazëg sëmundje.”

Lajme të ngjashme: A duhet të bëjnë pacientët me MS një vaksinë kundër gripit? »