Studiuesit kanë identifikuar 17 lloje të kimikateve toksike që mund të çojnë në tumore të qumështit te kafshët, duke sugjeruar që përpjekjet për parandalimin e kancerit duhet të përfshijnë paralajmërimin e grave për shmangien e ekspozimit ndaj këtyre substancave.

Një studim i ri i rishikuar nga kolegët thotë se shumë kimikate të demonstruara se shkaktojnë kancerin e qumështit te minjtë janë të lidhura me kancerin e gjirit tek gratë.

studim, botuar në revistën e Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH). Perspektivat e Shëndetit Mjedisor, u krye nga shkencëtarët në Institutin Pranvera e Heshtur.

Sipas studiuesve, gjetjet e tyre vërtetojnë dhe zgjerojnë gjetjet nga autoritete të tjera udhëheqëse, duke përfshirë Agjencinë Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC), e cila është shprehur se “është biologjikisht e besueshme që agjentët për të cilët ka prova të mjaftueshme të kancerogjenitetit në eksperimente. kafshët paraqesin gjithashtu një rrezik kancerogjen për njerëzit.”

Shihni zgjedhjet e 2014: Blogjet më të mira për kancerin e gjirit »

Kimikatet që studiuesit identifikuan gjenden në benzinë, naftë dhe shkarkime të tjera të automjeteve, në retardantë të flakës, në tekstile rezistente ndaj njollave, në heqës të bojës dhe në nënproduktet e dezinfektimit në ujin e pijshëm.

Benzina dhe kimikatet e formuara nga djegia (për shembull, benzeni dhe butadieni) janë ndër burimet më të mëdha të kancerogjenëve të qumështit në mjedis, sipas studiuesve. Ekspozimi vjen nga automjetet, pajisjet e lëndinës, tymi i duhanit dhe ushqimi i djegur ose i djegur. Kancerogjenë të tjerë të qumështit përfshijnë tretës, të tillë si klorur metilen dhe tretës të tjerë organikë të halogjenizuar që përdoren në heqësit e pikave, pastruesit e specializuar dhe degreasers industriale; hormonet farmaceutike si terapia e zëvendësimit të hormoneve; disa retardantë të flakës; një kimikat i përdorur në tekstile rezistente ndaj njollave dhe veshje jo ngjitëse; dhe stiren, i cili është në tymin e duhanit dhe përdoret gjithashtu për të bërë stiropor. Uji i pijshëm mund të përmbajë kancerogjenë të qumështit, të tilla si nënprodukte të dezinfektimit ose tretës që janë ndotës të zakonshëm të ujit të puseve.

Mësoni më shumë: Fakte rreth kancerit të gjirit që çdo grua duhet të dijë »

Autori kryesor i studimit Ruthann Rudel, MS, drejtor i kërkimit i Institutit Silent Spring në Newton, Mass., tha për Healthline, “Me kaq shumë gra të diagnostikuara me kancer gjiri, ka vërtet një nevojë urgjente për parandalim. Ne zbuluam se studimet mbi brejtësit janë një mënyrë e mirë për të parashikuar se cilat kimikate mund të shkaktojnë kancer të gjirit tek njerëzit.

Duke theksuar se dihet që kimikatet shkaktojnë tumore të qumështit te brejtësit, Rudel tha se shumë pak nga këto kimikate studiohen tek femrat. “Kemi zbuluar se kur kemi studime te njerëzit, provat e kafshëve janë në përputhje me provat njerëzore. Ne e presim këtë, por rishikimi është dëshmi se kimikatet që shkaktojnë tumoret e qumështit te brejtësit janë ato të rëndësishmet për t’u kushtuar vëmendje te njerëzit, qoftë duke reduktuar ekspozimin ose duke kryer studime pasuese.”

Studiuesit identifikuan 102 kimikate prioritare dhe i konsoliduan ato në ato që Rudel i quajti “17 grupe kimike” që janë të ngjashme bazuar në vetitë ose burimet e tyre të ekspozimit.

“Për njerëzit që po kryejnë studime të mëdha për kancerin e gjirit tek gratë, shumë prej tyre kanë mostra gjaku ose urine nga këto gra që janë ruajtur. Tani, ne kemi prodhuar metoda matjeje që ata të mund të thonë: ‘Kam disa njerëz që mund të ekspozohen ndaj këtyre pesë kimikateve’ dhe përdorin një metodë për të matur ekspozimin ndaj tyre në gjak. Është një mjet për studiuesit.”

Rudel shpjegoi se gjetjet e studimit janë të rëndësishme për prodhuesit e produkteve dhe shitësit me pakicë, si dhe për politikëbërësit. “Është diçka për t’u marrë parasysh për sa i përket kimikateve për të shmangur ose minimizuar në produkte, ose për të kërkuar alternativa. Për politikëbërësit, është një mundësi për të zhvilluar programe për të kufizuar ekspozimin ndaj këtyre kimikateve dhe për të inkurajuar alternativa më të sigurta,” tha ajo.

Ajo shtoi se ka programe në SHBA që monitorojnë ekspozimet kimike në popullatë: “Kjo listë dhe këto mjete të metodave të matjes mund të ndihmojnë programet të drejtojnë për të kërkuar ekspozime që mund të jenë vërtet të rëndësishme për kancerin e gjirit. Kush është shumë i ekspozuar, a ka disa profesione, a ka grupmosha të caktuara dhe pjesë të caktuara të vendit?”

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë pritet të përfshijë rekomandimet e studimit në studimin e 50,000 grave mbi shkaqet e kancerit të gjirit.

Julia Brody, Ph.D., autore e studimit dhe drejtoreshë ekzekutive në Silent Spring Institute, tha në një deklaratë për shtyp: “Çdo grua në Amerikë është ekspozuar ndaj kimikateve që mund të rrisin rrezikun e saj për t’u prekur nga kanceri i gjirit. Fatkeqësisht, lidhja midis kimikateve toksike dhe kancerit të gjirit është injoruar në masë të madhe.”

Ajo shtoi se reduktimi i ekspozimeve kimike mund të shpëtojë jetën e shumë grave. “Kur flisni me njerëzit për parandalimin e kancerit të gjirit, ekspozimi ndaj kimikateve shpesh nuk është as në radarin e tyre. Studimet që trajtojnë ekspozimin ndaj kimikateve toksike përbëjnë vetëm një rënie në kovën e parave të shpenzuara për kancerin e gjirit, “tha ajo.

Shihni fytyrat e famshme të kancerit të gjirit »

  • Reduktoni ekspozimin ndaj tymrave nga benzina. Kufizoni ekspozimin ndaj shkarkimeve nga djegia e naftës ose karburanteve të tjera, për shembull, nga automjetet ose gjeneratorët. Mos e lini boshe makinën tuaj. Përdorni elektrike, në vend të gazit, kositëse bari, fryrëse gjethesh dhe barëra të këqija.
  • Përdorni një ventilator ajrimi kur gatuani dhe kufizoni konsumin e ushqimit të djegur ose të karbonizuar.
  • Mos blini mobilje me shkumë poliuretani; ose kërkoni shkumë të patrajtuar me retardantë flakë. Vendimi i Kalifornisë për të shfuqizuar kërkesën e saj që shkuma në mobilje të jetë rezistente ndaj flakës pritet të rezultojë në një rritje të disponueshmërisë së mobiljeve pa retardant flakë në SHBA.
  • Shmangni qilimat, mobiljet dhe pëlhurat rezistente ndaj njollave.
  • Përdorni një pastrues kimik që nuk përdor PERC ose tretës të tjerë; kërkoni “pastrim të lagësht”.
  • Blini një filtër uji të pijshëm me bllok të ngurtë karboni.
  • Zvogëloni ekspozimin ndaj kimikateve në pluhurin e shtëpisë duke hequr këpucët nga dera, duke përdorur një vakum me një filtër HEPA dhe duke pastruar me lecka dhe leckë të lagur.