Adoleshentët që drejtojnë makinën nën ndikim ose ngasin me një shofer që është në rrezik.

Adoleshentët e sotëm përballen me shumë sfida kur përpiqen të ngasin në mënyrë të sigurtë, qofshin këto mesazhe shpërqendruese apo shoqërues me makinë me zë të lartë. Por shumë adoleshentë gjithashtu raportojnë se janë në timon pasi kanë pirë ose përdorur marihuanë, ose hipur në makinë me një shofer që është nën ndikim, duke shtuar një tjetër pengesë në rrugën drejt sigurisë.

Lexo më shumë: Adoleshentët pranojnë ngarje të rrezikshme »

Në një studim të më shumë se 300 studentëve të kolegjit nga dy universitete të ndryshme të Uashingtonit të botuar në JAMA Pediatri, Studiuesit nga Universiteti i Uashingtonit, Seattle, zbuluan se në mesin e studentëve që kishin përdorur marijuanë, pothuajse 44 për qind e meshkujve dhe 9 për qind e femrave raportuan se drejtonin makinën pas përdorimit të kësaj substance. Vozitja pas përdorimit të alkoolit ishte më pak e zakonshme, me 12 për qind të meshkujve dhe pothuajse 3 për qind të femrave që raportuan se drejtonin makinën pasi kishin pirë.

Por siç e dinë shumë njerëz, hipja në një makinë me një shofer që është nën ndikim mund të jetë po aq e rrezikshme sa ngasja pas përdorimit të substancave vetë. Më shumë se 51 përqind e meshkujve dhe gati 35 përqind e studentëve femra raportuan se hipnin në një makinë me një shofer që përdorte marihuanë dhe gati 21 përqind e meshkujve dhe 12 përqind e femrave raportuan se hipnin në një makinë me një shofer që kishte pirë një pije.

Adoleshentët tashmë kanë një rrezik më të madh për të vdekur në një aksident të lidhur me alkoolin sesa të rriturit, sipas Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA). Edhe pse adoleshentët dhe shumica e studentëve të kolegjit janë nën moshën minimale të alkoolit (21 vjeç) në çdo shtet, mes shoferëve 15 deri në 20 vjeç të përfshirë në aksidente fatale në 2006, 31 për qind e atyre shoferëve që vdiqën kishin pirë, NHTSA raporton.

Lexo më shumë: Ngasja e adoleshentëve, udhëzime për prindërit »

“Drejtimi i makinës pas përdorimit të marijuanës nuk është një çështje e re dhe ka qenë një fokus i studimit që nga vitet 1980,” shkruan Mark Asbridge, nga Universiteti Dalhousie në Nova Scotia, në një editorial të botuar krahas studimit. Tre vëzhgime mund të nxirren nga hulumtimi i gjerë mbi ngarjen pas përdorimit të marijuanës, shkruan Asbridge.

“Së pari, në shumë juridiksione, prevalenca e drejtimit të automjetit pas përdorimit të marijuanës është rritur vitet e fundit. Së dyti, ngasja pas përdorimit të marijuanës është veçanërisht problematike për popullatat më të reja, në të cilat normat e vëzhguara janë dukshëm më të larta se tek të rriturit, “shkruan Asbridge. “Më në fund, është e qartë se, në popullata të caktuara, shkalla e vozitjes pas marihuanës përdoret paralelisht dhe ndonjëherë tejkalon normat e pirjes dhe vozitjes.”

“Drejtimi i makinës dhe kalërimi pas përdorimit të marihuanës është i zakonshëm në mesin e studentëve të kolegjit të mitur që përdorin marihuanë. Kjo është shqetësuese duke pasur parasysh legjislacionin e fundit që mund të rrisë disponueshmërinë e marihuanës, “përfundojnë autorët e studimit. Ndërsa legjislacioni për legalizimin e marihuanës ecën përpara, shtetet do të duhet të përballen me çështjen e ngarjes së dëmtuar.

Dhe adoleshentët e sotëm kanë shpërqendrimet e shtuara të teksteve dhe aplikacioneve të mediave sociale. Pesë sekonda është koha mesatare kur sytë tuaj janë jashtë rrugës kur shkruani mesazhe dhe me 55 milje në orë në autostradë—dhe le të jemi të sinqertë, pakkush i përmbahet atij kufiri të shpejtësisë 100 për qind të kohës—kjo është kohë e mjaftueshme për të mbuluar gjatësinë të një fushe futbolli, raporton Stop tekstet, Stop Wrecks, një fushatë ndërgjegjësimi për drejtimin e sigurt.

“Drejtimi i hutuar është vrasësi numër një i adoleshentëve amerikanë. Aksidentet e lidhura me alkoolin tek adoleshentët kanë rënë. Por viktimat e trafikut tek adoleshentët kanë mbetur të pandryshuara, sepse ngasja e shpërqendruar është në rritje,” raporton Stop The Texts, Stop the Wrecks, nga një studim i vitit 2007 në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias/Farma Shtetërore.

Lexo më shumë: Si të flasim me adoleshentët për alkoolin »

Studiuesit zbuluan se shumë nga studentët që ata studiuan ishin të vetëdijshëm për rreziqet e përfshira në drejtimin e automjetit nën ndikim, por jo të gjithë i vunë veshin paralajmërimeve.