Studiuesit kanë zhvilluar një xhel vaginal që mbron majmunët nga infeksioni HIV kur aplikohet deri në tre orë pas seksit. Mund të jetë efektive edhe te njerëzit.

Në kërkim të një mënyre për të mbrojtur njerëzit nga infeksioni HIV, studiuesit kanë zbuluar një xhel vaginal që zvogëlon shkallën e transmetimit të HIV tek majmunët, kur aplikohet deri në tre orë pas seksit. Studiuesit besojnë se xheli mund të jetë efektiv edhe për njerëzit. Nëse po, mund të jetë veçanërisht e dobishme për gratë që janë sulmuar seksualisht nga dikush që mund të jetë HIV pozitiv.

Hulumtimi, i cili u publikua së fundmi në Mjekësia Translational Science, testoi një xhel vaginal të ri mikrobicid ose që vret mikrobet te majmunët makakë. Studimi nuk tregoi mbrojtje 100 për qind. Megjithatë, pesë nga gjashtë majmunët ishin të mbrojtur nga infeksioni.

Xheli përmban raltegravir, një ilaç antiretroviral që përdoret tashmë për trajtimin e HIV. Ndërsa disa xhel për parandalimin e HIV-it janë tashmë të disponueshme, ato zakonisht kërkojnë një dozë para ekspozimit.

Studiuesit u dhanë 12 majmunëve larje vaginale të HIV-it simian për të imituar seksin me një majmun të infektuar. Tre orë më vonë, gjashtë nga këta majmunë u trajtuan me xhelin e sapo zhvilluar dhe gjashtë të tjerëve iu dha një xhel placebo.

Nga gjashtë makakët që iu dha xheli i ri, vetëm një u infektua me HIV, ndërsa të gjashtë majmunët që u trajtuan me placebo u sëmurën.

Në një pjesë të veçantë të provës, vetëm një nga tre majmunët që iu dha xheli mikrobicid 30 minuta para ekspozimit ndaj HIV-it simian u infektua.

Sipas Walid Heneine, autori kryesor i studimit dhe drejtor i provave të primatëve të metodave të parandalimit të HIV-it për Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), studiuesit ishin në mëdyshje se pse dy nga majmunët që iu dha xheli mikrobicid u infektuan ende.

Sharon L. Hillier, një profesore e obstetrikës në Universitetin e Pitsburgut, tha New York Times se nëse xheli funksionon te njerëzit, ai mund të përdoret për parandalimin e HIV-it, ashtu si Plani B ose pilula e mëngjesit për kontracepsionin.

Edhe pse suksesi në studimet e majmunëve nuk përkthehet gjithmonë në sukses te njerëzit – dhe zbatimi i hulumtimit tek njerëzit mund të mos ndodhë në të ardhmen e afërt – rezultatet e këtij studimi janë një ndihmë për kërkimin e parandalimit të HIV-it.

Duke komentuar mbi gjetjet e hulumtimit, Dr. Kenneth Mayer, një profesor vizitor në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe drejtor i kërkimeve mjekësore në Institutin Fenway të Bostonit, tha për Healthline, “Gjetjet janë emocionuese pasi ato janë demonstrimi i parë që përdorimi i xhelit pas koital mund të jetë mbrojtëse kundër HIV-it. Përdorimi i frenuesve aktualë të integrazës është gjithashtu i ri. Të dhënat janë nga një model kafshësh, kështu që ne kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të dimë nëse gjetjet janë të përkthyeshme për njerëzit. Megjithatë, të dhënat sugjerojnë disa mënyra shtesë për të parandaluar transmetimin e HIV-it, gjë që është e rëndësishme.”

Lexoni për HIV-in dhe pacientët e pakicave »