Një studim i ri tregon se pacientët me MS që recidivojnë dhe vuajnë nga lodhja mund të kenë gjithashtu temperaturë.

Lodhja që përjetojnë pacientët me sklerozë të shumëfishtë (MS) është shumë e ndryshme nga ajo që përjetojnë njerëzit e shëndetshëm. Sipas Shoqëria Kombëtare e Sklerozës së Shumëfishtë, lodhja shfaqet në rreth 80 për qind të pacientëve me MS dhe «mund të ndërhyjë ndjeshëm në aftësinë e një personi për të funksionuar në shtëpi dhe në punë». Lodhja është shpesh shkak për daljen në pension të parakohshëm.

“Kur ndaj hulumtimin tim mbi lodhjen në MS me kolegët ose miqtë,” Victoria M. Leavitt, Ph.D., një neuropsikologe dhe bashkëthemeluese e Qendra e Kujtesës Manhattan në New York City i tha Healthline, “ata thonë se e dinë se si është, por e vërteta është se ata nuk e dinë.”

Lodhja e MS zakonisht ndodh çdo ditë, me mungesën e energjisë që arrin kulmin nga mesi i pasdites. Fillimi mund të jetë i papritur dhe përkeqësohet nga nxehtësia.

Brenda saj punë më parë, Leavitt zbuloi se temperatura e jashtme ka një ndikim në njohjen e pacientëve me MS. Rezultatet e atij studimi e bënë ekipin të pyeste nëse temperatura e brendshme mund të luajë gjithashtu një rol në procesin e sëmundjes.

Në të rejat e tyre studim, Leavitt së bashku me James F. Sumowski, Ph.D., një shkencëtar i lartë kërkimor në neuropsikologji dhe neuroshkencë në Fondacionin Kessler, zbuluan se pacientët me MS të përsëritur që ankoheshin për lodhje kishin gjithashtu temperaturë të ulët.

Ata studiuan 50 pacientë me MS rikthim-remitente (RRMS), 40 kontrolle të shëndetshme dhe 22 pacientë me MS dytësore progresive (SPMS). Ata zbuluan se temperaturat më të ngrohta të trupit te pacientët me RRMS ishin të lidhura me lodhje më ekstreme. Vullnetarët me SPMS nuk kishin temperaturë. Ky është demonstrimi i parë ndonjëherë se temperatura e trupit është e ngritur tek ata me RRMS dhe se kjo ndikon drejtpërdrejt në nivelin e tyre të lodhjes.

Mësoni se si moti i ngrohtë ndikon në njohjen në MS »

Healthline pyeti Leavitt dhe Sumowski për më shumë detaje rreth gjetjeve të tyre.

Çfarë e shkakton ethet e shkallës së ulët?

“Ne mendojmë se është një proces inflamator i lidhur me sëmundjen,” shpjegoi Sumowski, “Ne e dimë se temperatura e ngritur e trupit lidhet me inflamacionin kur njerëzit e shëndetshëm përjetojnë temperaturë, si dhe në sëmundje të tjera (d.m.th., temperatura e nyjeve te njerëzit me artrit reumatoid, temperaturën e trurit në pacientët me goditje akute).

“Megjithatë, në vend të inflamacionit kronik, ne mendojmë se temperatura e trupit mund të luhatet me luhatjet e përditshme të inflamacionit tek pacientët me RRMS, megjithëse kjo ende duhet të hetohet drejtpërdrejt,” shtoi ai. “Në të vërtetë, shumë pacientë me RRMS raportojnë luhatje të përditshme në lodhje.”

Pse jo MS sekondare-progresive?

“Kjo është një pyetje e mrekullueshme,” tha Leavitt, “dhe lidhet me hipotezën tonë se temperatura e trupit është e lidhur me inflamacionin. Ne e dimë se RRMS shoqërohet me procese inflamatore, të cilat mund të çojnë në [relapses]. Në të kundërt, proceset inflamatore janë më pak të theksuara në format progresive të sëmundjes.

“Në të vërtetë, ka një zhvendosje nga lezionet inflamatore dhe përkeqësimet klinike pasi personat shndërrohen nga RRMS në MS sekondare-progresive (SPMS),” shtoi ajo. “Prandaj, ka kuptim që (nëse temperatura e trupit lidhet me inflamacionin) temperatura e trupit do të ishte më e lartë në RRMS në krahasim me SPMS.”

Mësoni se si pacientët me MS janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj nxehtësisë »

A i ngadalëson nxehtësia sinjalet e trurit?

Ashtu si pajisjet elektronike nuk funksionojnë kur mbinxehen, ethet mund të ndërhyjnë me sinjalet nga truri në pjesën tjetër të trupit. Por sipas Leavitt, ka çuditërisht pak për ta dokumentuar këtë.

“Për ne, është e paqartë nëse temperatura e trupit ka një lidhje të drejtpërdrejtë me transmetimin nervor, ose nëse, përndryshe, inflamacioni ngadalëson transmetimin nervor dhe rrit temperaturën e trupit,” tha ajo. “Kjo është një pyetje e rëndësishme për kërkimet e ardhshme.”

Gjatë studimit të tyre, Leavitt dhe Sumowski bënë një vëzhgim të papritur: termometrat oralë të klasës spitalore ishin çuditërisht të pasakta. “Sapo kaluam në termometrat në vesh,” tha Leavitt, “ne morëm rezultate shumë më të sakta.”

Ata teorizuan se nëse matja e temperaturës së trupit nga brenda veshit është më e saktë dhe pika e kontaktit është më afër vetë trurit, ndoshta ethet burojnë nga aktiviteti i sëmundjes brenda trurit. Leavitt iu referua a studim botuar vitin e kaluar që zbuloi se njerëzit me RRMS që kishin një temperaturë të ngritur të trurit përjetuan një nivel më të madh të paaftësisë.

“Ne jemi të interesuar të zgjerojmë këtë punë,” tha Leavitt, “pasi mendojmë se temperatura e trurit mund të na afrojë edhe më shumë me burimin e temperaturës së ngritur dhe të na ndihmojë të kuptojmë nëse ajo lidhet me proceset inflamatore, lodhjen dhe simptoma të tjera klinike. .”

Nëse keni RRMS dhe vuani nga lodhja e përditshme, çfarë mund të bëni? Përveç qëllimit të dukshëm për të mbajtur trupin tuaj të freskët, Sumowski tha se njerëzit me MS mund të dëshirojnë që “të shmangin situatat që mund të shkaktojnë inflamacion shtesë, duke përfshirë pirjen e duhanit, obezitetin dhe ekspozimin ndaj alergeneve”.

Mësoni se si pirja e duhanit mund të përshpejtojë përparimin e MS »