Kujdesi paliativ, një nga specialitetet me rritje më të shpejtë në mjekësi, plotëson kujdesin për pacientët me nevoja mjekësore afatgjata dhe afatshkurtra.

Me 78 milionë Baby Boomers që pritet të jetojnë më gjatë, shumë me sëmundje kronike, ofrimi i kujdesit adekuat për ta vazhdon të ushtrojë presion mbi sistemin e kujdesit shëndetësor në SHBA.

Sipas Administrata amerikane për plakjen, një person aktualisht 65 vjeç mund të presë, mesatarisht, të jetojë deri në moshën 84 vjeç, norma më e lartë e jetëgjatësisë për amerikanët në histori.

Kjo do të thotë se më shumë njerëz do të jetojnë me kushte afatgjatë, kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës, diabeti, sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD) dhe artriti. Të Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerëson se gati 50 për qind e të rriturve në SHBA jetojnë me një gjendje kronike.

Kujdesi paliativ, një fushë me rritje të shpejtë, ka të ngjarë të mbushë shumë nga boshllëqet në mbulimin e kujdesit shëndetësor në të ardhmen.

Mësoni çfarë mbulon dhe çfarë nuk mbulon Medicare »

Kujdesi paliativ përfshin shumë aspekte të kujdesit ndaj sëmundjes, duke shkuar përtej trajtimit për simptomat kryesore.

Për shembull, kur një person diagnostikohet me kancer, ka shumë paqartësi, duke përfshirë mënyrën se si t’u tregojnë fëmijëve të tyre, se si do të ndërhyjë në karrierën e tyre ose nëse ata kanë para të mjaftueshme për të paguar për trajtimin.

“Ju keni nevojë për kujdes paliativ pikërisht atëherë,” i tha Healthline Dr. Diane Meier, drejtore e Qendrës për Avancimin e Kujdesit Paliativ (CAPC). “Ju mund të keni një sëmundje që mund të shërohet, por ju duhet për të kuptuar se çfarë ka të ngjarë të ndodhë kur të filloni trajtimin.”

Kujdestarët paliativ mund t’i ndihmojnë pacientët të kuptojnë gjendjen dhe të planifikojnë kujdesin, si dhe të ndihmojnë me çështjet familjare dhe t’i përgatisin ata për atë që mund të ndodhë. Më vonë gjatë trajtimit, nëse një person përjeton lodhje, dobësi ose “kemo tru”, një kurs afatshkurtër i Ritalin mund të ndihmojë. Steroidet gjithashtu mund të ndihmojnë në përmirësimin e humorit dhe rritjen e energjisë së pacientit.

“Këto janë gjëra që onkologët zakonisht nuk i mendojnë,” tha Meier. “Detyra e tyre është të trajtojnë kancerin.”

Mësoni pjesët më të rëndësishme të ligjit të kujdesit të përballueshëm »

I miratuar si specialitet mjekësor në vitin 2008, kujdesi paliativ është një nga fushat me rritjen më të shpejtë në mjekësi.

Prania e kujdestarëve paliativ në spitalet amerikane është dyfishuar në pesë vitet e fundit. Ndërsa 10 vjet më parë kujdesi paliativ shihej rrallë në SHBA, tani 63 përqind e spitaleve me 50 ose më shumë shtretër kanë një ekip të kujdesit paliativ, sipas një raport nga CAPC.

Fusha, tha Meier, po zgjerohet përtej spitaleve të mëdha në qendrat e dializës, repartet e kancerit, shtëpitë dhe vendet e tjera ku është e nevojshme. Megjithatë, arritja atje kërkon kapërcimin e disa pengesave të mëdha.

“Marrja e ndryshimit që nevojitet është një sfidë e madhe politike,” tha Meier. “Përçarja në ekonomi është e madhe.”

Për shkak se kujdesi shëndetësor përfaqëson 10 për qind të ekonomisë së SHBA-së dhe për shkak se spitalet fitimprurëse shpesh janë të pajisura me punonjës të sindikatës, rialokimi i burimeve nga qendrat e mëdha mjekësore do të ishte një pengesë e rëndësishme.

“Njerëzit do të bëjnë gjithçka për të mbrojtur vendet e tyre të punës dhe ka shumë vende pune në atë sektor,” tha Meier.

Megjithatë, në afat të gjatë, kujdesi paliativ mund të kursejë para në fusha vendimtare. Disa nga pacientët më të varfër mbështeten në shërbimet e dhomës së urgjencës për krizat shëndetësore dhe përdorin ambulanca për të arritur atje. Por një rritje në kujdesin paliativ, i cili mund të përfshijë transportin për në dhe nga takimet e rregullta të mjekëve, mund të kursejë miliarda dollarë në vit.

“Tatimpaguesi po paguan për këto vizita ER dhe kujdesin urgjent, jo sepse është zgjidhja më e mirë për pacientin, por fjalë për fjalë sepse nuk ka alternativë tjetër,” tha Meier.

Mësoni 10 mënyra për të kursyer në kostot e kujdesit shëndetësor »