Një studim tregon se gratë me nivele të larta të vitaminës D kanë më shumë gjasa të mbijetojnë nga kanceri i gjirit sesa gratë me nivele të ulëta.

Vitamina D, thelbësore për përthithjen e kalciumit dhe funksionimin normal të sistemit imunitar, është treguar gjithashtu se përmirëson normat e mbijetesës së kancerit të gjirit, sipas studiuesve në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, Shkolla e Mjekësisë. Gjetjet e tyre u publikuan në numrin e marsit të revistës Hulumtimi kundër kancerit.

Mësoni më shumë: Përfitimet e vitaminës D »

Puna e mëparshme nga Dr. Cedric F. Garland, një profesor ndihmës i mjekësisë familjare dhe parandaluese, tregoi se nivelet e ulëta të vitaminës D ishin të lidhura me një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit tek gratë para menopauzës.

Ai tha se ky zbulim e shtyu atë të hetonte lidhjen midis 25-hidroksivitaminës D – një metabolit që trupi prodhon duke gëlltitur vitaminën D – dhe shkallës së mbijetesës së kancerit të gjirit.

“Metabolitët e vitaminës D rrisin komunikimin midis qelizave duke ndezur një proteinë që bllokon ndarjen agresive të qelizave,” tha Garland. në një deklaratë. “Për sa kohë që receptorët e vitaminës D janë të pranishëm, rritja e tumorit parandalohet dhe mbahet nga zgjerimi i furnizimit me gjak. Receptorët e vitaminës D nuk humbasin derisa tumori të jetë shumë i avancuar. Kjo është arsyeja për mbijetesë më të mirë te pacientët, niveli i vitaminës D në gjak i të cilëve është i lartë.”

Lajme të ngjashme: Vitamina D përfiton pacientët me MS dhe Fibromialgji »

Gratë në “grupin e lartë të serumit” kishin një nivel mesatar prej 30 nanogram për mililitër (ng/ml) të 25-hidroksivitaminës D në gjakun e tyre. “Grupi i ulët i serumit” ishte mesatarisht 17 ng/ml. Niveli mesatar i pacientëve me kancer gjiri në SHBA është 17 ng/ml, sipas raportit.

Garland u bëri thirrje pacientëve që të kërkojnë nga ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor të masin nivelet e vitaminës D përpara se të rrisin marrjen.

Merrni faktet: Bazat e kancerit të gjirit »

Për shumicën e të rriturve, sasia e rekomanduar ditore e vitaminës D është 600 njësi ndërkombëtare (IU), sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit. Për personat mbi 70 vjeç, është 800 IU.