Lammily, një kukull në formë dhe me pamje të shëndetshme tregon se si duken në të vërtetë femrat e reja.

Me Barbie ikonë që mbush 55 vjeç në mars, tani mund të jetë koha për një ndryshim realist të kukullës me figurën e famshme të paarritshme.

Njihuni me Lammily-n, homologen e Barbie-s në formë dhe më muskulare, e cila krenohet me etiketën “Mesatarja është e bukur”. Ideja e artistit Nickolay Lamm, Lammily u krijua me përmasa realiste femërore në mendje.

Ndërsa Barbie klasike ka të ngjarë të kërcejë mbi këmbët e saj të vogla nën peshën e një koke të madhe dhe bustit, prototipi Lammily bazohet në matjet e trupit të një gruaje mesatare 19-vjeçare. Ajo madje mund të qëndrojë në këmbët e saj pa mbështetje.

Fushata shumë e suksesshme e crowdfunding për ta bërë realitet “Barbie mesatare” flet për nevojën për një shumëllojshmëri të paraqitjeve të trupit, veçanërisht për gratë e reja.

Lammily do të jetë në dispozicion në nëntor për blerje dhe porositë tashmë janë duke u rreshtuar. Ajo nuk ka fuqinë që ka Barbie, por lodrat si Lammily janë një hap në një drejtim pozitiv për diversitetin dhe pranimin e trupit.

A po ushtroni për t’u dukur si Barbie? Mësoni kur është shumë »

Me pamjen e saj të mrekullueshme, karrierat e shumta dhe popullaritetin e jashtëzakonshëm, Barbie është një forcë për t’u llogaritur. Por është figura e saj joreale ajo që është shkak për shqetësim, thotë Dr. Eileen Anderson-Fye, asistent profesor i studimeve për gratë dhe gjinitë, studimet etnike dhe studimet e fëmijëve në Universitetin Case Western Reserve në Cleveland, Ohio.

Ndërsa Barbie është një pjesë integrale e Americana, Anderson-Fye ka parë shtrirjen e ndikimeve të tilla si Barbie në një shkallë globale, me një preferencë në rritje për trupat më të hollë. Një ditë, shpreson Anderson-Fye, zhvilluesit e lodrave do të degëzohen gjithashtu në kukulla me më shumë diversitet racor dhe etnik sesa ato aktualisht në treg. Lammily është ende një fitore në vetvete, pasi pak kukulla në tregun kryesor të lodrave ndajnë përmasat e saj.

Historikisht, shpjegon Anderson-Fye, trupat më të mëdhenj janë favorizuar, duke sinjalizuar akses në burime, pasuri dhe kohë të lirë. Megjithatë, thotë ajo, kjo po ndryshon nëpër botë. Edhe ndërsa punonte në Amerikën Qendrore rurale, Anderson-Fye vuri re shumë vajza të vogla rreth saj duke luajtur kukulla Barbie.

Vetë Barbie nuk është e gjitha fajtore, por ajo përfaqëson shumë nga pritshmëritë jorealiste me të cilat përballen gratë përsa i përket trupit të tyre. Barbie me përmasa mesatare nuk është një ide e re, por Lammily është unike në atë që ajo portretizon llojet aktuale të trupit të shumë femrave të reja.

Mësoni rreth miteve më të mëdha të dietës atje »

Barbie mesatare vazhdon të jetë shembull i një lloji trupi të vetëm, stereotipisht tërheqës, i kompletuar me një boshllëk në kofshë, thotë Anderson-Fye. Por fëmijët duhet të shohin lloje të ndryshme trupore në media si dhe në lodrat e tyre.

“Një shumëllojshmëri e disponueshmërisë së imazheve dhe lodrave është pothuajse gjithmonë e lidhur me rezultate pozitive, dhe fëmijët e kuptojnë se ka një sasi të madhe ndryshimesh njerëzore,” tha Anderson-Fye.

Mund të kalojë pak kohë përpara se kompanitë kryesore të lodrave të nxjerrin linja kukullash me pamje më të shëndetshme, por pjesa më e madhe e bisedës për imazhin e trupit të shëndetshëm fillon në shtëpi.

Vetë nënë e tre vajzave të reja, Anderson-Fye përpiqet të bëjë biseda domethënëse me vajzat e saj rreth imazhit të shëndetshëm dhe realist të trupit. Ajo diskuton me vajzat e saj se si gratë përshkruhen në karikaturat dhe lodrat e tyre. Në fillim u takon prindërve që të flasin për këto tema me fëmijët e tyre dhe të flasin pozitivisht për trupin e tyre.

Zhvillimi i imazhit pozitiv të trupit kërkon gjithashtu një zhvendosje të fokusit kur diskutohet për trupat. Anderson-Fye inkurajon bisedat që përqendrohen më shumë tek instrumentaliteti sesa tek zbukurimi, ose çfarë mund të bëjnë trupat në krahasim me atë që duken. Është normale të guxosh për një fëmijë të lezetshëm ose një fëmijë të bukur, por ka shumë mënyra të tjera për të komplimentuar dhe inkurajuar fëmijët që nuk bazohen në pamjen e jashtme.

“Një pjesë tjetër e enigmës në literaturën e prindërve është të flasësh me vajzat jo për tema të bazuara në pamjen e jashtme,” tha Anderson-Fye. “Ju po dërgoni këto mesazhe delikate për atë që vlerësoni.”