Shkencëtarët kanë zbuluar se një ndjenjë afatgjatë e vetmisë ekstreme mund të jetë më vdekjeprurëse për njerëzit e moshuar sesa mbipesha e rëndë.

Studiuesit nga Universiteti i Çikagos kanë demonstruar se vetmia ekstreme dhe ndjenjat e izolimit mund të jenë dy herë më të pashëndetshme sesa obeziteti për njerëzit e moshuar. Shkencëtarët gjurmuan më shumë se 2000 njerëz të moshës 50 vjeç e lart për më shumë se gjashtë vjet. Krahasuar me personin mesatar në studim, ata që raportuan se ishin të vetmuar kishin një rrezik 14 për qind më të madh për të vdekur. Varfëria rrit rrezikun e një vdekjeje të hershme me 19 për qind.

Mësoni më shumë: Plakja e shëndetshme dhe ushtrimet për të moshuarit »

Gjetjet vijnë në një pikë kritike, pasi jetëgjatësia është rritur dhe njerëzit jetojnë gjithnjë e më shumë vetëm ose larg familjeve të tyre. Një studim i vitit 2012 për vetminë tek britanikët e moshuar zbuloi se më shumë se një e pesta ndihej e vetmuar gjatë gjithë kohës dhe një e katërta u bë më e vetmuar gjatë pesë viteve.

Ky izolim po ndikon seriozisht në shëndetin mendor dhe fizik. Sipas disa studimeve, në çdo kohë të caktuar, midis 20 dhe 40 për qind e të moshuarve ndihen të vetmuar, veçanërisht gjatë daljes në pension.

Profesori John Cacioppo i Departamentit të Psikologjisë në Universitetin e Çikagos tha se kishte një ndryshim të theksuar në shkallën e rënies së shëndetit fizik dhe mendor ndërsa njerëzit plaken, dhe se këto dallime mund të lidhen me numrin e marrëdhënieve të kënaqshme që ata mbajnë.

“Ne kemi nocione mitike të daljes në pension,” tha Cacioppo. “Ne mendojmë se pensioni do të thotë të largohesh nga miqtë dhe familja dhe të blesh një vend në Florida, ku është ngrohtë dhe të jetosh i lumtur përgjithmonë. Por kjo ndoshta nuk është ideja më e mirë. Të tërhiqeni në Florida për të jetuar në një klimë më të ngrohtë mes të huajve nuk është domosdoshmërisht një ide e mirë nëse kjo do të thotë se jeni shkëputur nga njerëzit që kanë më shumë rëndësi për ju.”

Sipas Cacioppo, shumë studime vërtetojnë se njerëzit që qëndruan pranë kolegëve pas daljes në pension dhe mbajtën miqësi të ngushta janë më pak të vetmuar.

Lajme të ngjashme: Abuzimi me të moshuarit është ‘i gjerë dhe i përhapur’, sipas zyrtarit amerikan »

Në një të lidhur studim kryer gjithashtu nga Universiteti i Çikagos dhe botuar në Psikologjia dhe plakja, Studiuesit gjetën një lidhje të drejtpërdrejtë midis ndjenjës kronike të vetmisë dhe rritjes së presionit të gjakut.

Ekipi hulumtues studioi 229 njerëz të moshës 50 deri në 68 vjeç gjatë një periudhe pesëvjeçare. Anëtarëve të grupit iu kërkua të vlerësonin lidhjet e tyre me të tjerët, përmes thënieve të tilla si “Unë kam shumë të përbashkëta me njerëzit rreth meje” dhe “Unë mund të gjej shoqëri kur të dua”.

Gjatë studimit, studiuesit, duke përfshirë Louise Hawkley, shkencëtare e lartë kërkimore me Qendrën për Neuroshkencën Njohëse dhe Sociale, gjetën një lidhje të qartë midis ndjenjave të vetmisë të raportuara në fillim të studimit dhe rritjes së presionit të gjakut.

“Rritja e lidhur me vetminë nuk ishte e dukshme deri në dy vjet pas studimit, por më pas vazhdoi të rritet deri në katër vjet më vonë,” tha Hawkley.

Rritja preku edhe njerëzit me nivele modeste të vetmisë, sipas gjetjeve të studimit. Ndër të gjithë njerëzit në kampion, njerëzit më të vetmuar panë presionin e tyre të gjakut të rritet me 14.4 milimetra më shumë se presioni i gjakut i homologëve të tyre më të kënaqur shoqërisht gjatë periudhës katërvjeçare të studimit.

Frika për lidhjet sociale mund të jetë një arsye për rritjen e presionit të gjakut tek njerëzit e vetmuar.

“Vetmia karakterizohet nga një impuls motivues për t’u lidhur me të tjerët, por edhe një frikë nga vlerësimi negativ, refuzimi dhe zhgënjimi,” tha Hawkley. “Ne supozojmë se kërcënimet ndaj ndjenjës së sigurisë dhe sigurisë së dikujt me të tjerët janë komponentë toksikë të vetmisë dhe se hipervigjilenca për kërcënimin social mund të kontribuojë në ndryshime në funksionimin fiziologjik, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut.”

“Njerëzit po bëhen më të izoluar dhe ky problem shëndetësor ka të ngjarë të rritet,” tha Cacioppo.

Lexo më shumë: Faktorët e rrezikut për depresionin »

Për të përcaktuar metodën më efektive për reduktimin e vetmisë, Cacioppo dhe një ekip studiuesish nga Universiteti i Çikagos shqyrtuan historinë e gjatë të kërkimit mbi këtë temë. Botuar në revistë Rishikimi i personalitetit dhe psikologjisë sociale, Rishikimi i tyre sasior zbuloi se ndërhyrjet më të mira synonin njohjen sociale dhe jo aftësitë sociale ose mundësitë për ndërveprim social.

“Ne po kuptojmë më mirë vetminë – se është më shumë një çështje njohëse dhe mund të ndryshojë”, tha Christopher Masi, MD, asistent profesor i mjekësisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Çikagos dhe autori kryesor i studimit.

Kjo do të thotë se ndalimi ose parandalimi i vetmisë nuk është thjesht një çështje e sigurimit të më shumë njerëzve për të bashkëvepruar. Mësimi i njerëzve të vetmuar për të thyer ciklet e mendimeve negative për vetëvlerësimin dhe mënyrën se si njerëzit i perceptojnë ato ishte më efektive.

Studimet që përdorën terapi njohëse-sjellëse – një teknikë e përdorur gjithashtu për trajtimin e depresionit, çrregullimeve të të ngrënit dhe problemeve të tjera – u zbuluan të ishin veçanërisht efektive, raportuan autorët.

“Ndërhyrjet efektive nuk kanë të bëjnë aq shumë me sigurimin e të tjerëve me të cilët njerëzit mund të ndërveprojnë … sa kanë të bëjnë me ndryshimin e mënyrës se si njerëzit që ndihen të vetmuar i perceptojnë, mendojnë dhe veprojnë ndaj njerëzve të tjerë,” tha Cacioppo.

Mësoni më shumë: Çfarë është terapia konjitive e sjelljes? »

Pavarësisht gjetjeve të mëparshme që favorizonin formatet e grupit, rishikimi aktual nuk gjeti asnjë avantazh as për ndërhyrjet në grup, as për ato individuale.

“Kjo nuk është aq befasuese, sepse bashkimi i një grupi njerëzish të vetmuar nuk pritet të funksionojë nëse kupton shkaqet rrënjësore të vetmisë,” tha Masi. “Disa studime kanë treguar se njerëzit e vetmuar kanë supozime të gabuara për veten dhe për mënyrën se si njerëzit e tjerë i perceptojnë ata. Nëse i bashkon të gjithë, është si të bashkosh njerëz me perceptime jonormale dhe ata nuk do të klikojnë domosdoshmërisht.”