Muskujt e fuqishëm artificialë të bërë nga fibra polimer të përdredhur dhe të mbështjellë mund të përdoren për të fuqizuar robotët dhe veshjet inteligjente.

Studiuesit kanë zbuluar një mënyrë për të tjerrur linjën e peshkimit dhe qepjen e fijeve në muskuj artificialë të fuqishëm. Edhe pse ato janë të ndërtuara nga një material i vetëm me një dizajn të thjeshtë, ekziston mundësia që këta muskuj të bazuar në polimer të kenë një gamë të gjerë përdorimesh.

“Mundësitë e aplikimit për këta muskuj polimer janë të mëdha,” tha autori i studimit Ray Baughman, një profesor i kimisë në Universitetin e Teksasit në Dallas, në një njoftim për shtyp. “Robotët më të avancuar humanoidë të sotëm, gjymtyrët protetike dhe ekzoskeletet e veshur janë të kufizuar nga motorët dhe sistemet hidraulike, madhësia dhe pesha e të cilëve kufizojnë shkathtësinë, gjenerimin e forcës dhe aftësinë për të punuar.”

Lexo më shumë: Kuptimi i gjurit tuaj artificial »

Në një punim të botuar më 21 shkurt në revistë Shkenca, një ekip ndërkombëtar studiuesish i udhëhequr nga Baughman dhe kolegët e tij përshkruajnë se si i kthyen fijet polimer me forcë të lartë – si ato që gjenden në linjat e peshkimit dhe fijet e qepjes – në muskuj artificialë që mund të ngrenë ngarkesa 100 herë më të rënda se muskujt e njeriut me të njëjtën peshë dhe gjatësia.

Duke përdredhur dhe mbështjellë fibrat, studiuesit krijuan muskuj të vegjël artificialë që reagojnë ndaj ndryshimeve të temperaturës të shkaktuara nga stimuj të ndryshëm – energjia elektrike, thithja e dritës ose reaksionet kimike. Në varësi të mënyrës se si janë mbështjellë fijet, muskujt mund të vendosen të shtrihen ose tkurren kur nxehen. Ky veprim i muskujve mund të përdoret në një sërë situatash.

“Ne kemi thurur tekstile nga muskujt e polimerit, poret e të cilëve hapen dhe mbyllen në mënyrë të kthyeshme me ndryshimet e temperaturës. Kjo ofron mundësinë e ardhshme të veshjeve që rregullojnë rehatinë”, tha Carter Haines, autori kryesor i studimit, në një deklaratë për shtyp.

Lajme të ngjashme: Çfarë do të thotë ‘Pëlhura inteligjente’ për të ardhmen e shëndetit »

Megjithëse muskujt normalisht fuqizohen nga nxehtësia e gjeneruar nga energjia elektrike, ata gjithashtu mund t’i përgjigjen ndryshimeve në temperaturën e mjedisit. Në këtë mënyrë, muskujt artificialë mund të mbyllin grilat e dritareve në një ditë të nxehtë ose t’i hapin ato kur ftohet, duke kursyer energji pa pasur nevojë për energji shtesë për t’i përdorur ato.

Një nga asetet më të rëndësishme të muskujve artificialë është, në mënyrë të përshtatshme, forca e tyre. Duke punuar së bashku, njëqind tufa linjash peshkimi të përdredhur – secila tufë vetëm 10 herë më e madhe se një fije floku e njeriut – mund të ngrejë më shumë se gjysmë ton. Në të njëjtën kohë, muskujt artificialë më pak se diametri i një floku të njeriut mund të fuqizojnë shprehjet reale të fytyrës te robotët ose t’i përgjigjen prekjes.

Muskujt artificialë nuk janë ende gati për botën reale, por pas disa vitesh mund ta gjeni veten të veshur me një këmishë që përshtatet me temperaturën rreth jush, duke ju ftohur ose mbajtur ngrohtë – maja e fundit e muskujve.

Kur vapa është ndezur: Si të shmangni goditjen nga nxehtësia »