Kolesteroli në qelizat imune mund të jetë ai që lejon virusin HIV të përhapet në trup. Disa njerëz kanë natyrshëm kolesterol të ulët në këto qeliza dhe mund t’i rezistojnë virusit për vite.

Një studim më shumë se 30-vjeçar po zbulon të dhëna të mëtejshme se si HIV rrëmben sistemin imunitar.

Hulumtimi i publikuar sot në mBio, revista e Shoqatës Amerikane për Mikrobiologjinë, ofron një teori tjetër për të shpjeguar pse një numër shumë i vogël njerëzish me HIV janë të ngadalshëm në zhvillimin e SIDA-s. Edhe pa mjekim, disa njerëz me HIV mund të kalojnë një dekadë ose më gjatë pa dëmtuar mjaftueshëm sistemin imunitar për të shkaktuar sëmundje serioze.

Shkencëtarët në Shkollën e Diplomuar të Shëndetit Publik të Universitetit të Pittsburgh analizuan të dhënat dhe mostrat biologjike nga 16 burra HIV pozitiv gjatë 11 viteve. Tetë prej tyre, edhe pa mjekim, treguan pak progres të sëmundjes. Gjysma tjetër tregoi përparim normal.

Midis pacientëve që përparojnë ngadalë, të quajtur “jo progresorë”, studiuesit gjetën nivele të ulëta të kolesterolit në qelizat e sistemit imunitar të quajtura qeliza dendritike. Ata besojnë se qelizat dendritike të privuara nga kolesteroli, të cilat transferojnë HIV-in në qelizat T, mund të mos jenë në gjendje të bëjnë punën e tyre. Nëse HIV nuk mund të arrijë në qelizat T të trupit, të njohura gjithashtu si qelizat ndihmëse CD4, virusi nuk ka asnjë mënyrë për t’u riprodhuar, hipotezojnë shkencëtarët.

Asnjë nga pjesëmarrësit e studimit nuk po merrte medikamente për uljen e kolesterolit, të njohura si statina. Kolesteroli i ulët në qelizat e sistemit të tyre imunitar ishte rezultat i natyrshëm i përbërjes së tyre gjenetike.

HIV kundër AIDS: Cili është ndryshimi? »

Profesor Charles Rinaldo është kryetar i Departamentit të Sëmundjeve Infektive dhe Mikrobiologjisë në Universitetin e Pitsburgut. Ai tha për Healthline se shkencëtarët e kanë ditur për 20 vjet që nëse vendosni “një grimcë virusi” në një epruvetë me qeliza dendritike, pastaj përzieni në qelizat T, ju keni “infeksione shpërthyese”. Por nëse vendosni të njëjtën sasi të vogël të virusit HIV në një qelizë T drejtpërdrejt, ai nuk replikohet mirë, tha ai.

Infeksionet u ndezën edhe kur u përdorën qelizat dendritike dhe qelizat T nga meshkujt HIV-negativë. Por kur studiuesit përzien HIV-in me qelizat T dhe qelizat dendritike nga joprogresorët HIV pozitiv në një epruvetë, virusi nuk u replikua.

“Kjo ishte e habitshme, dhe kjo është arsyeja pse na u deshën disa vite për ta përmirësuar këtë,” tha Rinaldo. “Ishte me të vërtetë pothuajse e pabesueshme.”

Lajme të ngjashme: A fshihet një kurë kundër SIDA-s në gjakun e ‘kontrolluesve të elitës?’ »

Rinaldo, i cili themeloi Studim Kohorte Multicenter mbi AIDS (MACS) në Pittsburgh më shumë se tre dekada më parë, ka kontribuar gjerësisht në kërkimin e HIV-it. MACS përbëhet nga 7,000 burra homoseksualë dhe biseksualë që jetojnë në Baltimore, Çikago, Pittsburgh dhe Los Anxhelos. Studimi afatgjatë i ka lejuar shkencëtarët të eksplorojnë se si funksionon virusi duke përfshirë edhe burra jo të infektuar, disa prej të cilëve më vonë u bënë HIV pozitiv.

Shkencëtarët e Universitetit të Pitsburgut zbuluan se joprogresorët kishin nivele të ulëta të kolesterolit në qelizat e tyre dendritike edhe para infeksionit, duke sugjeruar se është një tipar gjenetik. Ata u panë gjithashtu se kishin kolesterol të ulët në qelizat e limfociteve B. Rinaldo tha se ekipi i tij tani po përpiqet të gjejë shënues gjenetikë për këto tipare.

Mësoni më shumë: Cikli i jetës së HIV-it »

Shkencëtarët kanë dyshuar prej kohësh se qelizat dendritike luajnë një rol në infeksion. Por supozimi ka qenë se ata marrin pjesë thjesht duke jetuar në membranat e mukozës, të tilla si rektumi dhe vagina, të cilat janë vendndodhje të zakonshme të infeksionit HIV.

Shkencëtarët e dinë gjithashtu prej disa kohësh se kolesteroli është i nevojshëm që virusi HIV të riprodhohet. Kolesteroli është thelbësor për funksionin e qelizave, por roli që luan në infeksionin HIV, veçanërisht, është ende i panjohur.

Hulumtimi i mëparshëm ka treguar se HIV përdor një sistem unik të quajtur nanotuba tunelimi, ose TNT, për t’u përhapur midis qelizave. Është një formë e komunikimit qelizë me qelizë që shmang ndërhyrjen nga antitrupat e dërguar për të vrarë virusin.

“Këto qeliza dendritike nxjerrin tuba të gjatë drejt qelizave të tjera dendritike,” tha Rinaldo. “Ne e mendojmë atë si një autostradë që mund të çojë molekula nga një qelizë në tjetrën. HIV gjithashtu merr këtë autostradë.”

Shumë shkencëtarë besojnë se studimi i të dhënave të fshehura në trupat e atyre që nuk përparojnë përfundimisht do të çojë në një kurë për sëmundjen, apo edhe një vaksinë për t’u dhënë njerëzve që nuk mbartin këto mutacione të dobishme gjenike të njëjtin avantazh ndaj HIV-it.

Puna drejt një kure: Terapia e gjeneve HIV »