Një studim i ri zbulon se humbja e kromozomit Y mund të jetë fajtor për meshkujt që kanë jetëgjatësi më të shkurtër dhe rrezik më të lartë të kancerit sesa femrat, dhe ky zbulim mund të hapë rrugën për një shënues që mund të ndihmojë në parashikimin e rrezikut të meshkujve për zhvillimin e kancerit.

Prej kohësh dihet se meshkujt kanë jetëgjatësi më të shkurtër se femrat. Tani, një e re studim konstaton se humbja e kromozomit Y (LOY) në qelizat e gjakut mund të jetë fajtor për këtë mospërputhje mes gjinive. Për më tepër, humbja e këtij kromozomi mund të çojë gjithashtu në një vdekshmëri më të lartë nga kanceri.

Studimi, i publikuar në Gjenetika e Natyrës, ishte rezultat i punës së kryer nga katër universitete suedeze. Bashkëpunimi, i quajtur Scifelab, përfshinte shkencëtarë nga Instituti Karolinska, Instituti Mbretëror i Teknologjisë KTH, Universiteti i Stokholmit dhe Universiteti Uppsala.

Duke theksuar se megjithëse ndryshimet në ADN-në e qelizave normale mblidhen gjatë jetës sonë dhe kanë qenë të lidhura me kancerin dhe diabetin, sipas studiuesve nuk dihen faktorët e rrezikut që qëndrojnë pas ndryshimeve në jetëgjatësinë. Para studimit të tyre, kromozomi Y lidhej kryesisht me përcaktimin e seksit dhe prodhimin e spermës.

Për studimin, studiuesit analizuan ADN-në në mostrat e gjakut nga një grup prej më shumë se 1600 burrash të moshuar. Pas studimit të grupit të meshkujve për deri në 20 vjet, studiuesit zbuluan se ndryshimi gjenetik më i zakonshëm ishte një LOY në një pjesë të qelizave të bardha të gjakut. Studiuesit zbuluan gjithashtu një korrelacion midis LOY dhe mbijetesës më të shkurtër, pavarësisht nga shkaku i vdekjes.

­­­­­­­­­

Shikoni tani: Sindroma XYY »

Duke komentuar mbi gjetjet e studimit, Jan P. Dumanski, profesor në Departamentin e Imunologjisë, Gjenetikës dhe Patologjisë në Universitetin e Uppsala, tha për Healthline, “Ne besojmë se ky është vetëm një fillim për të kuptuar pse burrat jetojnë mesatarisht jetë më të shkurtër se gratë dhe cili është roli i kromozomit Y njerëzor në këtë kontekst. Këto gjetje mund të kenë implikime të gjera për parashikimin e plakjes së shëndetshme te meshkujt, dhe ndoshta edhe për zhvillimin e terapive të ardhshme bazuar në të kuptuarit e mekanizmit molekular pas humbjes së kromozomit në qeliza të ndryshme.

­­­­­­­­­

Lexim i ngjashëm: Jetëgjatësia për amerikanët e veriut me HIV arrin nivelin historik »

Kur u kontaktua nga Healthline, autori kryesor i studimit, Lars Forsberg, Ph.D., një studiues në Departamentin e Imunologjisë, Gjenetikës dhe Patologjisë në Universitetin Uppsala, tha: “Burrat që kishin humbur kromozomin Y në një shkallë të lartë të gjakut të tyre qelizat në kohën e marrjes së mostrave të gjakut kishin një rrezik pothuajse katër herë më të madh të vdekjes nga kanceri në çdo organ të trupit, krahasuar me burrat pa humbje të dukshme të qelizave Y në kohën e marrjes së mostrave të gjakut.

­­­­­­­­­

Kanceri i veshkave: Jetëgjatësia dhe prognoza »

Duke theksuar se kromozomi Y besohet të jetë i vogël dhe i parëndësishëm dhe se ka shumë pak informacion gjenetik, Dumanski tha në një deklaratë për shtyp, “Kjo nuk është e vërtetë. Rezultatet tona tregojnë se kromozomi Y ka një rol në shtypjen e tumorit dhe ato mund të shpjegojnë pse meshkujt preken më shpesh nga kanceri sesa femrat.”

Duke parë të ardhmen, studiuesit besojnë se analizat e mëtejshme të kromozomit Y mund të bëhen një shënues i përgjithshëm i dobishëm për të parashikuar rrezikun e meshkujve për zhvillimin e kancerit.

­­­­­­­­­

Mësoni më shumë: Efektet anësore të kimioterapisë »