Hulumtimi i ri tregon burimin e shpërthimit të virusit të frymëmarrjes që ka vrarë më shumë se 100 njerëz: devetë arabe.

Sipas një studimi të ri të botuar në revistë, provat e reja tregojnë se devetë janë ndoshta burimi i shpërthimit të vazhdueshëm të Sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme, ose MERS, një sëmundje virale e frymëmarrjes që ka çuar në vdekjen e më shumë se 100 njerëzve. mBio dhe më të fundit Bloomberg raport lajmesh.

Studiuesit në Qendrën për Infeksionin dhe Imunitetin në Shkollën e Shëndetit Publik të Mailman të Universitetit të Kolumbisë, Universitetin King Saud dhe Aleancën EcoHealth nxorrën një mostër të gjallë, infektive të koronavirusit MERS (MERS-CoV) nga dy deve në Arabinë Saudite. Ata zbuluan se kjo mostër përputhej me virusin e gjetur te njerëzit në një nivel gjenetik.

“Këtu, ne raportojmë rikuperimin e MERS-CoV nga tamponët e hundës të dromedarëve (devetë arabe), demonstrojmë se sekuencat e konsensusit të gjithë gjenomit MERS-CoV nga dromedarët dhe njerëzit janë të padallueshme dhe tregojmë se dromedarët mund të infektohen njëkohësisht me më shumë se një MERS. -CoV,” shkruan autorët e studimit. “Së bashku me të dhënat që tregojnë një infeksion të përhapur dromedary në Mbretërinë e Arabisë Saudite, këto gjetje mbështesin besueshmërinë e një roli të dromedarit në infeksionin njerëzor.”

MERS-CoV mund të përhapet nga personi në person dhe është i ndryshëm nga koronaviruset e tjerë të gjetur më parë te njerëzit. Simptomat përfshijnë kollën, temperaturën, gulçimin dhe, shumë shpesh, vdekjen. Aktualisht, nuk ka asnjë vaksinë dhe asnjë kurë për virusin, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Zbuloni nëse mbajtja e një maske mund të parandalojë përhapjen e viruseve »

Në kohën e këtij studimi, 212 raste të MERS-CoV ishin raportuar te njerëzit që nga prilli 2012, dhe 88 prej tyre vdiqën, shkruan autorët e studimit. Ky numër tani është rritur në 339 raste të raportuara të MERS, duke rezultuar në vdekjen e më shumë se 100 njerëzve, sipas Bloomberg.

Deri më tani nuk ka raporte për ndonjë person në SHBA të infektuar me virusin. Sidoqoftë, vendet me raste MERS të konfirmuara nga laboratori përfshijnë Francën, Italinë, Jordaninë, Kuvajtin, Malajzinë, Omanin, Katarin, Tunizinë, Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Mbretërinë e Bashkuar, sipas CDC. Rasti i parë me MERS është raportuar së fundmi edhe në Egjipt. Burri i infektuar ishte kthyer nga puna në Riad, kryeqyteti i Arabisë Saudite, sipas a Reuters raport lajmesh.

Hulumtimet e mëparshme i shtynë shkencëtarët të besojnë se MERS-i ka të ngjarë të ketë ardhur nga një burim kafshësh. A 100 për qind përputhje gjenetike i virusit u zbulua në një lakuriq nate pranë vendndodhjes së rastit të parë të njohur të MERS në Arabinë Saudite, sipas CDC. Sidoqoftë, mungesa e provave të ekspozimit ndaj lakuriqëve të natës në shumicën e rasteve njerëzore i bëri studiuesit të besonin se ishte përfshirë edhe një kafshë e dytë, sipas studiuesve të përfshirë në studimin e MERS dhe lakuriqëve të natës.

Mësoni rreth 6 rasteve të reja të virusit Heartland të lindur nga rriqrat »

Hulumtimi i mëparshëm nga i njëjti ekip i përfshirë në studimin aktual të deveve dhe MERS-it zbuloi gjithashtu se tre të katërtat e deveve në Arabinë Saudite bartin virusin MERS, tha bashkëautori Abdulaziz N. Alagaili, Ph.D., në njoftimin për shtyp të studimit.

“Ne e dimë se virusi ka infektuar devetë në Gadishullin Arabik të paktën që nga fillimi i viteve 1990,” tha autori i vjetër Dr. W. Ian Lipkin, në një intervistë me Healthline. “Ne nuk e dimë se kur u hodh për herë të parë te njerëzit apo si e bëri këtë. Receptorët e nevojshëm për virusin për infeksion janë të pranishëm si te devetë ashtu edhe te njerëzit.”

Për të përcaktuar nëse devetë ishin lidhja që mungonte në përhapjen e MERS-CoV te njerëzit, studiuesit ekzaminuan mostrat e hundës të mbledhura gjatë një studimi mbarëkombëtar të deveve arabe. Shkencëtarët bënë sekuencën e gjenomit të virusit nga dy devetë me ngarkesën më të lartë virale. Ata gjithashtu mblodhën mostra të hundës nga disa deve të tjera që bartnin virusin.

Sekuencat gjenetike ishin identike me sekuencat njerëzore MERS-CoV, thanë studiuesit. Për më tepër, analiza zbuloi se devetë mund të mbajnë më shumë se një lloj MERS në trupin e tyre në të njëjtën kohë.

Mësoni më shumë rreth rolit që luajnë gjenet në shëndetin tonë »

“Zbulimi i virusit infektiv forcon argumentin se devetë dromedare janë rezervuarë për MERS-CoV,” tha autori i studimit Thomas Briese, Ph.D., në një njoftim për shtyp. Gama e ngushtë e viruseve MERS tek njerëzit dhe një gamë shumë e gjerë te devetë mund të shpjegojnë pjesërisht pse sëmundja njerëzore është e pazakontë: sepse vetëm disa gjenotipe janë të afta të transmetojnë ndër-specie.

Bazuar në rezultatet e këtij studimi, hapi tjetër është “hetimi i rrugëve të mundshme për infeksionin njerëzor nëpërmjet ekspozimit ndaj qumështit të devesë ose produkteve të mishit”, tha Alagaili në një deklaratë për shtyp.

Shkencëtarët gjithashtu duhet të dinë se si njerëzit infektohen, pse disa zhvillojnë sëmundje të rënda dhe të tjerët duket se nuk kanë simptoma ose kanë vetëm simptoma të lehta, tha Lipkin për Healthline.

Sa i përket metodave të ardhshme të parandalimit, Lipkin tha: “Vaksinat mund të jenë të dobishme për devetë; megjithatë, duke pasur parasysh se infeksioni njerëzor është i rrallë, nuk ka gjasa që të zhvillohet një vaksinë njerëzore.” Ai shtoi, “Ka përpjekje për të zhvilluar ilaçe antivirale për njerëzit që infektohen.”

Shihni se si vaksinat kanë shpëtuar miliona fëmijë në SHBA »

Dhe ndërsa “rritja e fundit e rasteve të raportuara është një shkak për shqetësim,” tha Lipkin në një deklaratë për shtyp, “nuk ka asnjë provë që MERS-Cov po bëhet më i transmetueshëm”.

“Rreziku aktualisht është i kufizuar në Lindjen e Mesme, me rrezikun më të lartë në Arabinë Saudite”, tha Lipkin. “Ekspozimi ndaj deveve në këtë rajon gjeografik, veçanërisht deveve të reja, duhet të shmanget siç duhet të shmanget ekspozimi ndaj mishit të papërpunuar të devesë ose qumështit të devesë.”

Duke ecur përpara, është “thelbësore që hetuesit të angazhohen për ndarjen e të dhënave dhe mostrave në mënyrë që ky kërcënim i mundshëm për shëndetin global të adresohet nga i gjithë komuniteti i kërkimit biomjekësor”, tha Lipkin.

Lexo më shumë: Beteja për të zbutur HIV në jug të Amerikës »