Për shumë njerëz, vera është koha më e mirë e vitit. Por është gjithashtu një sezon i mbushur me shumë rreziqe që do të dëshironi t’i shmangni.

Vera është afër qoshe. Është një kohë kur familjet kanë një rutinë të re. Me fëmijët jashtë shkollës dhe ditët e gjata të kaluara jashtë, është një kohë emocionuese për të gjithë. Por vera nuk është e gjitha argëtim dhe lojëra. Rreziqet e motit të ngrohtë mund t’ju rrezikojnë ju dhe familjen tuaj.

Me shkollën jashtë verës, shumë adoleshentë do të kalojnë më shumë kohë në rrugë – dhe ata kanë më shumë gjasa të udhëtojnë distanca më të gjata me pasagjerët në makinat e tyre.

John Ulczycki, nënkryetar i Këshilli Kombëtar i Sigurisë (NSC), i tha Healthline se gati 1,000 njerëz u vranë në aksidente ku përfshiheshin shoferë adoleshentë në vitin 2012. Në fakt, vera është një sezon kaq i rrezikshëm për shoferët adoleshentë sa NSC e quan atë “100 ditët më vdekjeprurëse”.

“Në të vërtetë nuk ka asnjë periudhë tjetër kohore ku keni viktima në atë nivel,” tha Ulczycki. Mos lejoni që fëmijët tuaj të bëhen statistikë. Flisni me adoleshentin tuaj se çfarë do të thotë të jesh një shofer i sigurt.

Gjeni më shumë këshilla për sigurinë: 9 këshilla për sigurinë gjatë verës »

Trupi juaj prodhon djersë për t’ju ndihmuar të qetësoheni, por nëse jashtë është vërtet nxehtë, djersa mund të mos e bëjë punën. Ndërsa temperaturat rriten, sigurohuni që të pini shumë ujë dhe kufizoni kohën tuaj jashtë për të parandaluar stresin e nxehtësisë ose goditjen nga nxehtësia.

Nxehtësia mund të jetë e rrezikshme, veçanërisht për të moshuarit. Është e rëndësishme të kontrolloni anëtarët e moshuar të familjes suaj, si dhe fqinjët, për t’u siguruar që ata janë të qetë dhe të hidratuar mirë.

Fëmijët janë gjithashtu të prirur ndaj lëndimeve të lidhura me nxehtësinë. Lënia e një fëmije në makinë, qoftë edhe për një minutë, mund të jetë një rrezik serioz për shëndetin. “Unë mendoj se prindërit e nënvlerësojnë nxehtësinë që mund të gjenerohet në një makinë në një periudhë shumë të shkurtër kohore,” tha Ulczycki. “Dy minuta në një makinë të nxehtë dhe të mbyllur mund të jenë vërtet të rrezikshme, nëse jo fatale, për një fëmijë të vogël.”

Mësoni rreth virusit të Nilit Perëndimor »

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), që nga viti 1999, më shumë se 16,000 njerëz janë sëmurë rëndë për shkak të virusit të Nilit Perëndimor, një sëmundje e përhapur nga mushkonjat.

Lauren Peccoralo, MD, një mjek i kujdesit parësor në Shkollën e Mjekësisë Icahn në malin Sinai në Nju Jork, këshillon përdorimin e një ilaçi kundër mushkonjave me të paktën 20 përqind DEET.

Lajme të ngjashme: Urinimi në pishinë është një luftë kimike »

Para se t’i lini fëmijët tuaj të dalin nga dera, sigurohuni që ata po marrin masat e duhura. Qoftë në një biçikletë, një skateboard ose një skuter, të dy Ulczycki dhe Peccoralo janë të bindur për fëmijët që mbajnë helmeta.

Goditja e kokës nga një rënie mund të rezultojë në një dëmtim traumatik të trurit. Sigurohuni që fëmija juaj të mbajë një helmetë dhe jepni një shembull të mirë duke e veshur vetë një të tillë.

“Fëmijët do të lëndohen duke bërë gjëra për fëmijë, duke vrapuar dhe duke u rrëzuar”, tha Ulczycki, duke shtuar,[but] Rënia nga një biçikletë pa helmetë dhe goditja e kokës mund të jetë një ngjarje që të ndryshojë jetën. Lëndimet në kokë janë një çështje vërtet serioze.”

Fëmijët duhet të monitorohen gjatë gjithë kohës kur janë pranë ujit. Edhe të rriturit që e konsiderojnë veten notarë të mirë duhet të sjellin gjithmonë një shok në pishinë.

Sipas CDC, midis 2005 dhe 2009, ka pasur më shumë se 3,500 mbytje, që përkthehet në rreth 10 vdekje në ditë.

“Gjithmonë notoni në një zonë ku ka një kujdestar plazhi të pranishëm,” këshilloi Peccoralo. “Edhe të rriturit nuk duhet të notojnë vetëm. Le të themi se ke goditur kokën rastësisht. Ju jeni vetëm – askush nuk mund t’ju ndihmojë.”