Ndryshimet në dietë janë treguar se rrisin efektet e rrezatimit te pacientët me kancer të gjirit trefish negativ.

Një bollëk librash, blogjesh dhe reklamash informative ofrojnë “shëra” për kancerin, shpesh në formën e dietave speciale. Ndërsa disa nga këto plane bazohen në shkencë, shumë prej tyre nuk janë – dhe më e keqja prej tyre janë thjesht skema të rrëmbimit të parave. Pra, me gjithë dezinformatat atje, zbulimi legjitim i një diete kundër kancerit është shumë emocionues.

Një studim i fundit i kryer në Universitetin Thomas Jefferson në Filadelfia tregon se kufizimi i kalorive mund të zvogëlojë shanset për metastaza te pacientët me kancer të gjirit trefish negativ, një nga format më agresive të sëmundjes. Studimi, i publikuar në Hulumtimi dhe Trajtimi i Kancerit të Gjirit, tregon për një trajtim të thjeshtë dhe me kosto efektive që, megjithëse zakonisht lidhet me humbjen e peshës, ka implikime të mëdha në kërkimin e kancerit.

Lexo më shumë: Lundrimi i trajtimit tuaj kur diagnoza është kancer »

Kufizimi i kalorive, ose kufizimi i marrjes së ushqimit në një përqindje të caktuar të kalorive, është treguar të jetë efektiv në luftimin e çështjeve shëndetësore që lidhen me peshën dhe dietën, të tilla si obeziteti dhe diabeti. E njëjta ulje e rregulluar e kalorive tani është treguar se zvogëlon kancerin e gjirit trefish negativ, në atë që dieta çaktivizon disa nga sinjalet në rrugët molekulare përgjegjëse për krijimin e tumoreve. Kur shoqërohet me rrezatim, rezultatet e kufizimit të kalorive janë jashtëzakonisht premtuese.

“Më shumë kalori ose obeziteti mund të shkaktojnë shfaqjen e tumoreve,” tha autorja e vjetër Nicole Simone, MD, një profesoreshë e asociuar në departamentin e Onkologjisë së Rrezatimit në Universitetin Thomas Jefferson.

Simone dhe studiuesit e tjerë përdorën këtë njohuri kur hartuan studimin, duke u fokusuar në marrëdhënien midis mbajtjes së një peshe të shëndetshme dhe uljes së tumoreve.

Shikoni blogjet më të mira të kancerit të gjirit të 2014-ës »

“Ne e kuptuam sepse shumica e pacientëve tanë po vijnë tek ne me tumore, ata nuk po vijnë tek ne me dietë,” tha Simone. Duke vendosur kufizimin e kalorive, “ne po shkaktojmë stres te pacienti, gjë që ai nuk është mësuar”.

Në studim, minjve me kancer të gjirit trefish negativ iu dha 30 për qind më pak se ajo që hanin normalisht. Qelizat kancerogjene në këta minj me marrjen e kufizuar të kalorive ulën prodhimin e disa mikroARN-ve (ARN jo-koduese që ndihmojnë në rregullimin e shprehjes së gjeneve) që shpesh rriten në kanceret e gjirit trefish negativ që metastazojnë. Ulja e prodhimit të mikroARN-së gjithashtu ndihmon në ruajtjen e matricës jashtëqelizore, pjesë e strukturës shumëqelizore që ofron mbështetje për qelizat përreth. Një matricë e fortë mbështjell tumorin, duke e bërë më të vështirë që qelizat e kancerit të dalin jashtë dhe të sulmojnë pjesë të tjera të trupit.

Ashtu si me shumë çështje shëndetësore, mbajtja e peshës është thelbësore. Kufizimi i kalorive ka potencial në trajtimin e llojeve të tjera të kancerit dhe rezultatet nga ky studim mund të hapin rrugën për mundësi të tjera mjekësore. Studiuesit parashikojnë një ilaç që imiton uljen e prodhimit të mikroARN-ve të lidhura me metastazën në kancerin e gjirit trefish negativ, megjithëse rezultatet mund të mos jenë aq të suksesshme sa me kufizimin e vërtetë të kalorive.

Rezultatet kanë një shans të lartë për të qenë të ngjashëm te meshkujt me kancer gjiri, sipas Simone, sepse shumë raste të kancerit të gjirit mashkullor janë trefish-negativë. Ky studim i veçantë ekzaminoi vetëm minj femra.

Gjeni prova klinike për trajtimet e kancerit të gjirit »

Rezultatet me minjtë treguan premtues, por testi i vërtetë do të jetë në kufizimin e kalorive për pjesëmarrësit njerëzorë. Simone aktualisht po regjistron pacientë në provën CaReFOR (Kufizimi i kalorive për Kërkimet Onkologjike), i cili do të vazhdojë të eksplorojë suksesin e dietave të kufizuara me kalori në lidhje me kancerin.

Sigurisht, një dietë e shëndetshme përfiton të gjithë pacientët me kancer, por kufizimi i kalorive nuk është gjithmonë i përshtatshëm. Simone nuk rekomandon që dikush i diagnostikuar me kancer të fillojë automatikisht një regjim të kufizimit të kalorive, sepse shumë faktorë individualë janë në lojë për çdo pacient.

Arritja më e madhe mund të jetë se trajtimet e kancerit kërkojnë një qasje holistike ndaj shëndetit, duke përfshirë dietën dhe aktivitetin fizik. “Gjithçka në moderim,” tha Simone. “Duke i kushtuar vëmendje asaj që ne po marrim në trupin tonë mund të ndikojë vërtet në rezultatin.”