Vdekjet nga kanceri janë më të larta te amerikanët me ngjyrë

Ndërsa shkalla e vdekjeve nga kanceri vazhdon të bjerë në Shtetet e Bashkuara, hulumtimet sugjerojnë se shumë pabarazi racore të gjata në shanset e mbijetesës nuk po zhduken.

Së pari, lajmi i mirë. Shkalla e vdekshmërisë nga kanceri ka rënë me 33 për qind që nga viti 1991, sipas një studimi të ri nga Shoqata Amerikane e Kancerit, botuar në janar 2023 në CA: Revista e Kancerit për Klinikët. Këtë vit, rreth 1.96 milionë raste të reja të kancerit do të diagnostikohen në Shtetet e Bashkuara dhe rreth 610,000 njerëz do të vdesin. Kjo është rreth 3.8 milion vdekje më pak se sa do të kishte parë vendi pa rënien e mprehtë të vdekjeve gjatë viteve.

“Rënia ka ndodhur për 29 vjet tani, por ishte veçanërisht emocionuese në vitin 2020, sepse shumica e shkaqeve të tjera kryesore të vdekjeve u rritën në vitin 2020 për shkak të pandemisë,” thotë. Rebecca Siegel, MPHautori kryesor i studimit dhe drejtor i lartë shkencor i kërkimit të mbikqyrjes së kancerit në Shoqatën Amerikane të Kancerit.

Përparimet në trajtim po ulin vdekjet nga kanceri – por jo njëlloj në grupet racore

Trajtimi përparon për shumë llojet e kancerit ndihmoi në rritjen e gjasave të mbijetesës. Nga viti 2016 deri në vitin 2020, për shembull, trajtimet e përmirësuara kontribuan në një rënie vjetore prej 2 për qind të vdekjeve nga leucemia, melanomadhe kancerin e veshkave, zbuloi studimi. Kancer në mushkëri Normat e vdekjeve po bien gjithashtu me dyfishin e ritmit të rasteve të reja, të ndihmuara nga terapitë e reja të synuara për kancerin e mushkërive me qeliza jo të vogla, nëntipi që përbën 80 për qind të rasteve, thotë Siegel.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,757FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles