Printimi tredimensional po ndryshon peizazhin kirurgjik, por organet e printuara të implantueshme janë ende pak larg.

Fillimisht erdhën rrezet X, dhe më pas skanimet CT dhe më pas MRI. Tani, teknologjia jo vetëm që po u jep kirurgëve pamjen më të mirë ende të organeve komplekse si zemra dhe mëlçia; po i lejon gjithashtu të mbajnë kopje të sakta të organeve në pëllëmbët e duarve.

Cleveland Clinic është ndër një pjesë të vogël të institucioneve në vend që përdorin teknologjinë e printimit tredimensional për të krijuar modele të sakta të organeve njerëzore. Kirurgët në qendrën mjekësore marrin një kopje të saktë të mëlçisë së një pacienti në sallën e operacionit me ta.

Ideja është të kuptohet më mirë anatomia e organit të sëmurë gjatë operacionit. Një kirurg nuk mund të tregojë gjithmonë duke përdorur teknikat tradicionale të imazhit se ku janë enët e gjakut në mëlçi. Ato mund të jenë aq afër sipërfaqes saqë rrezikojnë të gërmohen me bisturi.

Mëlçia model tregon vendndodhjen e saktë të enëve, duke lejuar kirurgun të operojë me saktësi.

Hartat e trupit: Eksploroni mëlçinë në 3D »

Dr Nizar Zein i Cleveland Clinic tha për Healthline se ai tashmë po përdor modelet e mëlçisë gjatë operacionit. Kjo i lejon mjekët të marrin kohë gjatë operacionit dhe të njihen me vendin ku janë në procedurë.

Ai tha se pacientët kanë ardhur në Cleveland Clinic pasi janë refuzuar nga institucionet e tjera. Kirurgjia e mëlçisë është jashtëzakonisht e rrezikshme dhe mund të komplikohet më tej nga faktorë të tjerë – për shembull, vendndodhjen e tumoreve. Modelet kanë lejuar Cleveland Clinic të marrë edhe rastet më të vështira, tha Zein.

Por çfarë duhet të ndodhë përpara se mjekët të mund të printojnë mëlçi, zemra dhe organe të tjera për transplantim te njerëzit?

Disa pengesa po qëndrojnë në rrugë. Njëra është gjetja e materialeve gjerësisht të disponueshme të përshtatshme për përdorim brenda trupit, tha Jordan Miller, një asistent profesor i bioinxhinierisë në Universitetin Rice. “Deri më tani, prodhimi ka qenë në materiale të forta, të thata dhe të ngurtë. Por trupi është i butë dhe i lagësht. Nuk përkthehet.”

Siguria e materialeve do të duhet gjithashtu të vlerësohet nga një agjenci rregullatore, siç është Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA, tha Miller.

Merrni faktet rreth transplanteve të mëlçisë »

Ai tha për Healthline se një sfidë edhe më e madhe që ai po punon për të zgjidhur është se si të rikrijojë rrjetin e gjerë të enëve të gjakut të një njeriu në organet e printuara. “Rrjeti i enëve të gjakut në mëlçi ose veshkë është mjaft i bukur, por nga një këndvështrim inxhinierik, është mjaft i tmerrshëm,” tha ai.

Organet funksionale të printuara duhet të bëhen nga indet dhe qelizat njerëzore. Shkencëtarët ende duhet të kuptojnë se si t’i parandalojnë qelizat njerëzore të vdesin gjatë procesit të printimit.

Nëpërmjet shkencës moderne, qelizat e lëkurës ose yndyrës mund të shndërrohen në qeliza burimore që më pas mund të rriten në qeliza të çdo lloji. Por duhet një numër i madh qelizash për të bërë një organ funksional të njeriut, tha Miller. Ai po përpiqet të gjejë një mënyrë për të siguruar rrjedhjen e duhur të gjakut, ose vaskularizimin, te qelizat në organet e printuara 3D. Përndryshe, ata nuk mund të marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese në një mjedis kaq të dendur dhe do të vdesin.

Por shkencëtarët po punojnë drejt qëllimit të printimit të mëlçive të gjalla, zemrave dhe organeve të tjera për transplantim. Për shkak të mungesës së organeve të dhuruara, të cilat mund të përdoren vetëm për një periudhë të shkurtër kohe, ky përparim mund të shpëtojë jetë të panumërta.

“Kur një kirurg transplanti merr një mëlçi, ajo do të qëndrojë e gjallë vetëm për disa orë, dhe ju duhet të gjeni një marrës shumë shpejt,” tha Miller. “Po sikur të mund të printonim diçka që do të kishte vaskular që mund ta lidhni drejtpërdrejt? Kjo është sfida kryesore në fushën tonë.”

David Frakes, një asistent profesor i bioinxhinierisë në Universitetin Shtetëror të Arizonës në Tempe, po punon në një program të ngjashëm me atë të Cleveland Clinic. Ai është bashkuar me Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias, i cili po printon kopje të sakta të zemrës për operacionet e tij.

Hartat e trupit: Zbuloni zemrën në 3D »

Ai i tha Healthline se është i kënaqur që e sheh punën e tij të bëjë një ndryshim në mjekësi kaq shpejt. “Si bioinxhinierë, ne punojmë për pesë vjet nëse jemi me fat-[it’s usually] më shumë si 10 ose 20 – përpara se të arrijmë diçka që mund të futet në mjekësi dhe të ndikojë në jetën e njerëzve. Kirurgët punojnë me duart e tyre, në hapësirë ​​reale. Ata nuk janë në një mjedis virtual 3D.”

Studiuesit në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias planifikojnë të fillojnë të gjurmojnë të dhënat e rezultateve të pacientëve, mjekët e të cilëve përdorën një kopje të printuar gjatë operacionit. “Kjo është një gjë emocionuese që do të ofrojë të dhëna të matshme,” tha Frakes. “Organet e printuara janë super të lezetshme dhe të gjithëve u pëlqen të flasin për këtë në mënyrë anekdotike, por deri më tani nuk janë bërë prova.”

Zein tha se ka të ngjarë të kalojnë 10 deri në 15 vjet përpara se mjekët të jenë në gjendje të printojnë një organ dhe ta vendosin atë brenda dikujt. “Nuk është në distancë shumë, shumë të largët,” tha ai. “Konceptualisht është vërtetuar. Nëse ne mund të realizojmë apo jo një organ plotësisht funksional me qëllime specifike, nuk jam i sigurt, por sigurisht që është një objektiv i arritshëm në këtë pikë.”

Transplanti i mëlçisë: A ka trajtime alternative për sëmundjet e mëlçisë? »