Hulumtimet hedhin dritë të re se pse disa burra me HIV kanë më shumë gjasa të kenë aterosklerozë, një faktor kryesor rreziku për sulmet në zemër.

Hulumtimi i publikuar sot ka ofruar një pasqyrë të re në lidhjen pak të kuptuar midis HIV dhe sëmundjeve kardiovaskulare, dhe ka treguar se njerëzit me HIV mund të kenë një rrezik më të madh të sulmeve në zemër.

Mjekët e kanë ditur prej kohësh se njerëzit me HIV priren të jenë në rrezik më të madh për ngushtimin ose ngurtësimin e arterieve, e njohur edhe si ateroskleroza. Problemi është i komplikuar nga ndërveprimet që ndodhin midis medikamenteve tradicionale të HIV-it dhe disa prej ilaçeve statina që përdoren për trajtimin e kolesterolit të lartë.

Ateroskleroza shfaqet natyrshëm ndërsa plakemi. Kjo paraqet një sfidë edhe më të madhe për mjekët, pasi njerëzit me HIV tani mund të jetojnë mirë vitet e tyre të arta.

Dr. Wendy Post dhe kolegët e saj në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins kanë zbuluar të dhëna të rëndësishme në lidhje me pllakën që formohet në arteriet e atyre që jetojnë me HIV. Gjetjet e tyre, të publikuara në Analet e mjekësisë së brendshme, tregojnë se shumica e pllakës në arteriet e njerëzve me HIV është “e butë” ose e pakalcifikuar. Është kjo lloj pllake që tenton të shkaktojë sulme në zemër.

Studiuesit përdorën një mjet relativisht të ri diagnostikues të njohur si angiogramë koronare CT. Ky lloj skanimi ofron një vështrim më të mirë në grumbullimin e pllakave sesa teknikat më të vjetra të imazhit.

Hartat e trupit: Eksploroni zemrën në 3D »

Pjesëmarrësit e studimit vinin nga të njohurit Studim Kohorte Multicenter mbi AIDS (MACS). Grupi i Post studioi pothuajse 1000 burra homoseksualë dhe biseksualë të moshës 40 deri në 70 vjeç, si HIV-pozitiv ashtu edhe HIV-negativ. Ajo beson se studimi është bërë më i saktë nga popullata e tij e studimit që përbëhet nga burra homoseksualë dhe biseksualë, të cilët mund të ndajnë faktorë të përbashkët mjedisor dhe stili të jetesës.

Studiuesit thonë se njerëzit me HIV priren të kenë më shumë faktorë rreziku tradicional për problemet e zemrës, si duhanpirja, diabeti, nivelet e ulëta të kolesterolit “të mirë” (lipoproteina me densitet të lartë ose HDL) dhe trigliceridet e larta. Por Post kontrolluar statistikisht për këta faktorë.

Terapia antiretrovirale shumë aktive, ose HAART, mund të shkaktojë gjithashtu efekte anësore metabolike, të tilla si nivele jonormale të kolesterolit dhe diabeti. Studimi i Post tregoi se njerëzit që kishin marrë këto medikamente për një kohë të gjatë kishin tendencë të kishin më shumë grumbullim të pllakave.

Por nivelet më të larta të grumbullimit të pllakës korrespondonin gjithashtu me numërimin e ulët të qelizave T CD-4 të “fundit shkëmbor” ose nadir. Qelizat e bardha të gjakut të quajtura qelizat CD-4 njihen gjithashtu si qeliza “ndihmëse” dhe mund të jenë një masë se sa fuqishëm virusi HIV ka sulmuar sistemin imunitar të një personi.

Ajo tha se studimi i saj mund të sugjerojë që njerëzit duhet të fillojnë trajtimin HAART më shpejt, por nevojiten studime të mëtejshme për ta eksploruar atë, tha ajo.

Post tha për Healthline se puna e saj thekson se njerëzit me HIV duhet të kujdesen për zemrat e tyre dhe të jenë të vetëdijshëm për rreziqet kardiovaskulare.

“Ata duhet të ‘dinë numrin e tyre’, që do të thotë se duhet të dinë kolesterolin e tyre, presionin e gjakut, statusin e diabetit, indeksin e masës trupore dhe rrezikun e tyre të llogaritur për atak në zemër ose goditje në tru nga ekuacionet e vendosura të rrezikut,” tha ajo, duke rekomanduar Shoqata Amerikane e ZemrësUebsajti i ‘s për udhëzime, si dhe shenja paralajmëruese për sulmin në zemër për t’u kujdesur.

“Më e rëndësishmja, nëse ata aktualisht pinë duhan, ata duhet të diskutojnë terapitë e mundshme për të ndihmuar me ndërprerjen e duhanit me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor,” shtoi Post.

Merrni faktet rreth HIV-it: Jetëgjatësia dhe Perspektiva Afatgjatë »

Dr Merle Myerson, drejtor i parandalimit të sëmundjeve kardiovaskulare në Spitalin Mount Sinai St.

Ka shumë ilaçe në treg për trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare, tha ajo për Healthline, dhe trajtimet duhet të zgjidhen duke pasur parasysh pacientin specifik. “Tani për tani ne po përdorim udhëzime të destinuara për publikun e gjerë, por ne kemi nevojë për një grup unik për njerëzit me HIV,” tha ajo.

Myerson është bashkuar me specialistin e HIV-it Dr. Judith Aberg, gjithashtu nga mali Sinai, për të shkruar një punim mbi këtë temë. Ajo tha se duhet të ketë një kuptim më të mirë se cilat medikamente të zemrës janë të sigurta për t’u rekomanduar njerëzve me HIV dhe cilat jo.

Ajo tha se aktualisht nuk mund të marrë Medicaid ose kompanitë private të sigurimit që të paguajnë për disa nga medikamentet që ajo beson se mund të ndihmojnë disa nga pacientët e saj me HIV.

Mësoni më shumë se si HIV ndikon në trup »