Njerëzit me sëmundje celiac mund të kenë dy herë më shumë rrezik për sëmundje të arterieve koronare.

Sëmundja celiac tashmë është lidhur me aritmitë, ose rrahjet e parregullta të zemrës dhe dështimin e mundshëm të zemrës. Tani, një e re studim ka zbuluar se njerëzit me sëmundje celiac kanë pothuajse dyfish më shumë rrezik për sëmundjen e arterieve koronare (CAD), krahasuar me popullatën e përgjithshme. Studimi sugjeron gjithashtu një rrezik pak më të lartë për goditje në tru në mesin e njerëzve me celiac në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre.

Sipas Fondacionit të Sëmundjeve Celiac (CDF), sëmundja celiac vlerësohet të prekë 1 në 100 njerëz në mbarë botën. 2.5 milionë amerikanë mbeten të padiagnostikuar dhe janë në rrezik për komplikime shëndetësore afatgjata, sipas CDF.

Studimi, i cili u prezantua së fundi në sesionin e 63-të vjetor shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, kontribuon në përpjekjet për të kuptuar se si inflamacioni dhe proceset autoimune mund të ndikojnë në zhvillimin e sëmundjeve të enëve të zemrës.

Lexoni rreth testit të ri të gjakut për sëmundjen celiac »

Sëmundja celiac është një gjendje inflamatore kronike e sistemit tretës që mund të dëmtojë zorrën e hollë. Ai përfundimisht mund të ndërhyjë në përthithjen e lëndëve ushqyese kryesore në trup. Njerëzit me sëmundje celiac nuk janë në gjendje të tolerojnë glutenin, një proteinë që gjendet në grurë, thekër, tërshërë dhe elb, e cila besohet se shkakton një përgjigje imune dhe inflamatore në zorrë.

Sëmundja celiake është e trashëgueshme, që do të thotë se shfaqet në familje. Njerëzit me një të afërm të shkallës së parë që ka sëmundje celiac (një prind, fëmijë ose motër) kanë një rrezik 1 në 10 për të zhvilluar këtë gjendje.

Ekspertët besojnë se deri në 80 për qind e njerëzve me sëmundje celiac janë të nëndiagnostikuar ose të keqdiagnostikuar, me kushte të tilla si intoleranca ndaj laktozës dhe sindroma e zorrës së irrituar. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se sëmundja celiac ka qenë në rritje dhe është katër herë më e zakonshme tani sesa ishte 50 vjet më parë.

Mësoni rreth simptomave të alergjisë ndaj glutenit »

Dr. RD Gajulapalli, një bashkëpunëtor klinik në Klinikën Cleveland dhe bashkë-hetues i studimit, tha në një deklaratë për shtyp, “Njerëzit me sëmundje celiac kanë një inflamacion të vazhdueshëm të shkallës së ulët në zorrë që mund të derdhë ndërmjetësues imunitar në qarkullimin e gjakut. e cila më pas mund të përshpejtojë procesin e aterosklerozës dhe, nga ana tjetër, sëmundjes së arterieve koronare.”

Gajulapalli vazhdoi duke thënë se gjetjet e studimit përforcojnë idenë se inflamacioni kronik, nga një infeksion ose një sëmundje, mund të ketë një efekt negativ në ngurtësimin e arterieve dhe në shëndetin e zemrës në përgjithësi.

Studiuesit shikuan të dhënat elektronike të shëndetit të pacientëve të moshës 18 vjeç e lart nga 13 sisteme pjesëmarrëse të kujdesit shëndetësor në SHBA midis janarit 1999 dhe shtatorit 2013. Nga pothuajse 22.4 milionë pacientë, 24,530 ishin diagnostikuar me sëmundje celiac. Pacientët pa sëmundje celiake shërbyen si kontroll. Nuk kishte asnjë ndryshim në statusin e duhanpirjes ose normat e diabetit midis dy grupeve. Pacientët me sëmundje celiac kishin pak më shumë gjasa të kishin kolesterol të lartë, por më pak të ngjarë të kishin presion të lartë të gjakut.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e arterieve koronare, të cilat përfshijnë seksin, racën, diabetin, kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut dhe pirjen e duhanit u kontrolluan midis pacientëve me sëmundje celiac dhe kontrolleve për t’u siguruar që ato ishin të krahasueshme.

Studiuesit gjetën një shkallë dukshëm më të lartë të CAD në mesin e pacientëve me sëmundje celiac në krahasim me popullatën e kontrollit (9.5 përqind kundrejt 5.6 përqind).

Shikoni: Gluteni dhe Artriti »

Ky studim nxjerr në pah një popullatë specifike pacientësh që mund të jenë në rrezik më të lartë për CAD, edhe në mungesë të faktorëve tradicionalë të rrezikut, tha Gajulapalli. Studiuesit u befasuan nga forca e shoqatës, veçanërisht tek të rinjtë, dhe ai u bëri thirrje pacientëve dhe mjekëve që të jenë të vetëdijshëm për këtë lidhje.

Gajulapalli tha se nevojiten më shumë studime për të përcaktuar nëse pacientët me sëmundje celiac do të kenë nevojë për modifikim më intensiv të faktorit të rrezikut, siç është rasti për pacientët diabetikë që kanë CAD. Ai këshilloi njerëzit me sëmundje celiac dhe sëmundje të tjera inflamatore që të mbajnë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të kenë parasysh faktorët tradicionalë të rrezikut kardiovaskular, duke përfshirë diabetin, presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë.

Lajme të ngjashme: Sëmundja celiac nuk lidhet me autizmin tek fëmijët »