Udhëtimet e helikopterëve të Sedona bien dakord për zona të ndaluara fluturimi, nuk ka më zhurmë helikopteri në Sedona

spot_img

Në një hap të madh përpara për qëndrueshmërinë në vendin e shkëmbinjve të kuq, operatorët turistikë të helikopterëve Sedona kanë rënë dakord për zona “të ndaluara për fluturime” që përfshijnë të gjithë qytetin e Sedona.

Sipas marrëveshjes, përfshihen edhe disa resorte dhe lagje të mëdha jashtë kufijve të qytetit, ku helikopterët turistikë nuk do të jenë më të tepruar.

Qyteti i Sedona, Qarku Yavapai, Autoriteti i Aeroportit Sedona, Keep Sedona Beautiful, Dhoma e Tregtisë dhe Turizmit Sedona dhe operatorët e helikopterëve Guidance Air dhe Sedona Air Tours njoftuan marrëveshjen pas 18 muajsh negociata.

“Duke punuar së bashku, ne po reduktojmë përgjithmonë zhurmën e helikopterëve në Sedona dhe në të gjithë vendin e gurëve të kuq, në fuqi menjëherë”, tha. Presidentja dhe CEO e Dhomës Jennifer Wesselhoff.

“Qetësia natyrore është një pasuri e brishtë që është thelbësore për cilësinë e jetës së Sedona, përvojën që ne ofrojmë vizitorëve dhe qëndrueshmërinë tonë mjedisore,” shtoi Wesselhoff. “Sedona Air Tours dhe Guidance Air janë biznese të respektuara dhe partnerë të shkëlqyer të komunitetit. Ne jemi të kënaqur me angazhimin e tyre për reduktimin e zhurmës.”

Ndërsa Sedona punon për t’u rihapur në mënyrë të sigurt pas mbylljes së koronavirusit, udhëheqësit qytetarë vazhdojnë të arrijnë qëllimet e qëndrueshmërisë së Sedona. “Ndërsa shërohemi, Sedona bëhet më e mirë se kurrë,” tha kryebashkiaku i Sedona, Sandy Moriarty.
“Kjo marrëveshje na bën edhe më të dëshirueshëm si një shtëpi për banorët tanë dhe një destinacion për udhëtarët.”

Ditën e sotme u publikua edhe një hartë e zonave “të ndaluara për fluturime”. Pika të tjera kyçe në marrëveshje:

  • Fluturimet e rregullta turistike do të kryhen vetëm nga ora 8 e mëngjesit deri në muzg
  • Shtigjet dhe lartësitë e fluturimit do të dokumentohen dhe arkivohen në mënyrë elektronike
  • Një protokoll për ankesat e zhurmës do të publikohet në www.SedonaAirNoise.com
  • Operatorët nuk do të qëndrojnë pezull mbi ose pranë zonave të ndjeshme arkeologjike ose në çdo kohë gjatë operacioneve turistike
  • Operatorët do të jenë të ndjeshëm ndaj ndikimit të zhurmës në lagje dhe zona të trashëgimisë si rrënojat dhe zonat e shenjta për popujt indigjenë.

Operatorët turistikë komercialë gjithashtu bien dakord të përdorin rrugë specifike mbërritjeje dhe nisjeje dhe lartësi fluturimi nga aeroporti Sedona, ku bazohen turnet. Rrugët e miratuara rishtazi i çojnë helikopterët në zona më pak të populluara.

“Autoriteti i Aeroportit Sedona/Oak Creek dhe Qarku Yavapai mbështesin përpjekjet tona të përbashkëta për të zbutur zhurmën e aeroportit,” tha Menaxheri i qytetit të Sedona, Justin Clifton. “Kjo është një përpjekje bashkëpunuese me një ndikim të dukshëm, pozitiv në cilësinë e jetës së banorëve. Ky projekt është një dëshmi e vërtetë e fuqisë së bashkëpunimit dhe bashkëpunimit dhe vlerës së Planit të Turizmit të Qëndrueshëm në Sedona.”

Monitorimi dhe zbutja e zhurmës së helikopterit është një nga 61 taktikat në Plani i turizmit të qëndrueshëm Sedona, një përpjekje gjithëpërfshirëse e bazuar në komunitet për të balancuar cilësinë e jetës, ekonominë, mjedisin dhe përvojën e vizitorëve të Sedona. Pas një procesi publik 18-mujor të udhëhequr nga Byroja e Dhomës së Tregtisë dhe Turizmit, Plani u miratua unanimisht nga Këshilli i Qytetit Sedona në mars 2019.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles