Multivitamina nuk ju ndihmojnë zemrën

spot_img

Një studim i ri po bëhet titujt kryesorë sepse sugjeron që multivitamina mund jo të jenë po aq të dobishëm për shëndetin tuaj afatgjatë sa pretendohet të jenë.

Meta-analiza e fundit zbuloi se ka pak prova që suplementet – duke përfshirë multivitamina, si dhe kalcium me një lëndë ushqyese, vitaminë Cdhe suplemente të vitaminës D – ndihmojnë në uljen rrezikun e sëmundjeve të zemrës ose ndihmoni njerëzit të jetojnë më gjatë. Meta-analiza, e cila përmblodhi gjetjet e 179 studimeve individuale, u botua në Numri i qershorit 2018 i Gazeta e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

A nënkuptojnë gjetjet e reja që njerëzit nuk duhet të marrin suplemente apo multivitamina ditore? Edhe autorët e studimit thonë jo, njerëzit nuk kanë nevojë domosdoshmërisht të heqin dorë nga multivitamina ose suplementet e tyre. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë përfitimet shëndetësore afatgjata dhe rreziqet e suplementeve, por të dhënat e reja zbuluan disa gjetje interesante, sipas studiuesve.

“Kjo nuk do të thotë që njerëzit që marrin multivitamina duhet të ndalojnë domosdoshmërisht,” thotë Edward L. Giovannucci, MD, një bashkautor i studimit dhe një profesor i të ushqyerit dhe epidemiologjisë në departamentin e epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin e Harvardit në Kembrixh, Massachusetts. “Por përdoruesit duhet të dinë se të paktën për sëmundjet kardiovaskulare, nuk ka asnjë provë përfitimi – të paktën nga provat e kontrolluara të rastësishme.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles