Tuberkulozi po kthehet në mbarë botën dhe po bëhet shpejt rezistent ndaj ilaçeve.

Tuberkulozi (TB), një sëmundje e shërueshme, po rrit sërish kokën e saj të shëmtuar dhe për shkak se po bëhet rezistent ndaj antibiotikëve, po shfaqet me shpejtësi si një kërcënim i madh global. Ky paralajmërim vjen nga një raporti publikuar së fundmi nga Mjekët pa Kufij (Médecins Sans Frontières).

TB është një sëmundje bakteriale infektive e shkaktuar nga Mycobacterium tuberculosis; zakonisht prek mushkëritë. Ai transmetohet nga personi në person nëpërmjet pikave nga fyti dhe mushkëritë e njerëzve me sëmundje aktive të frymëmarrjes.

Infeksioni shpesh nuk shkakton simptoma te njerëzit e shëndetshëm, pasi një sistem imunitar i shëndetshëm vepron për të “mbytur” bakteret. Simptomat e tuberkulozit aktiv të mushkërive janë kollitja, ndonjëherë me sputum ose gjak, dhimbje gjoksi, dobësi, humbje peshe, ethe dhe djersitje gjatë natës. Tuberkulozi zakonisht trajtohet me një kurs gjashtë mujor të antibiotikëve.

Lajme të ngjashme: Infeksionet bakteriale të shkaktuara nga një procedurë e zakonshme kozmetike »

Një e treta e popullsisë së botës, rreth dy miliardë njerëz, është e infektuar me bakterin TB, por ata nuk kanë sëmundje aktive të TB. Ata kanë atë që shpesh quhet TB në gjumë ose “latente”. Rreth 10 për qind e këtyre njerëzve zhvillojnë formën aktive të sëmundjes gjatë jetës së tyre dhe sëmuren dhe mund të jenë infektues.

Çdo vit, rreth tetë milionë njerëz në mbarë botën sëmuren nga tuberkulozi dhe 1.3 milionë njerëz vdesin nga kjo sëmundje.

Tuberkulozi rezistent ndaj barnave u zhvillua fillimisht për shkak të përdorimit jo të duhur të ilaçeve kundër TB. Tani, këto shtame vdekjeprurëse të TB po përhapen nga personi në person, duke përfshirë njerëzit që nuk kanë pasur kurrë TB më parë. Ilaçet standarde për tuberkulozin nuk mund t’i trajtojnë në mënyrë efektive këto shtame, kështu që mjekët duhet të mbështeten në regjime të vështira, të gjata dhe të shtrenjta trajtimi që kurojnë në rastin më të mirë vetëm gjysmën e pacientëve, sipas raportit të Mjekëve pa Kufi. Trajtimet aktualisht të disponueshme përfshijnë tetë muaj injeksione të dhimbshme, me efekte anësore potencialisht afatgjata.

Tuberkulozi është ajror dhe ngjitës, dhe tani forma të reja që nuk mund të kurohen me trajtimet standarde të tuberkulozit po shfaqen me një shpejtësi alarmante. Lloji më i raportuar është TB rezistent ndaj shumë barnave (MDR-TB), i cili është rezistent ndaj dy barnave më të fuqishme anti-TB. TB-ja rezistente ndaj ilaçeve (XDR-TB) është edhe më e vështirë për t’u trajtuar.

Ka pothuajse gjysmë milioni raste të reja të MDR-TB çdo vit, me forma të TB-së rezistente ndaj ilaçeve të raportuara pothuajse në të gjitha vendet në mbarë botën, sipas raportit.

Ndërsa mjetet e reja për diagnostikimin e MDR-TB po përdoren më gjerësisht, gjithnjë e më shumë njerëz po diagnostikohen, por vetëm 20 përqind e njerëzve që kanë nevojë për të mund të marrin trajtim.

Mësoni më shumë rreth baktereve dhe shëndetit tuaj »

Duke theksuar se kriza e TB-së është problemi i të gjithëve dhe se kërkon bashkëpunim ndërkombëtar, Sidney Wong, drejtor mjekësor i Mjekëve pa Kufij, tha: “Çdo vit ne po diagnostikojmë më shumë pacientë me TB rezistent ndaj ilaçeve, por trajtimet aktuale nuk janë të mira. mjafton për të bërë një goditje në epidemi. Nuk ka rëndësi se ku jetoni; derisa të gjenden kombinime të reja trajtimi të shkurtra dhe më efektive, shanset për të mbijetuar nga kjo sëmundje sot janë të mjerueshme.”

Gungat e qafës: Shihni 37 shkaqe të mundshme »

Mjekët pa Kufij u kërkon qeverive, kompanive farmaceutike dhe studiuesve që të punojnë së bashku për të mbledhur burimet e nevojshme për të gjetur kombinime të përmirësuara trajtimi me çmime të arsyeshme dhe që mund të vihen në dispozicion në zonat ku burimet janë të kufizuara.

Në një studim të veçantë të publikuar në Lancet, Elize Pietersen e Institutit të Mushkërive të Universitetit të Cape Town dhe kolegët studiuan 107 pacientë nga tre provinca në Afrikën e Jugut të cilët ishin diagnostikuar me XDR-TB midis gushtit 2002 dhe shkurtit 2008. Studiuesit arritën në përfundimin se në Afrikën e Jugut, rezultatet afatgjata në pacientët me XDR-TB janë të varfër.

“Për shkak se objektet e përshtatshme të kujdesit për qëndrim të gjatë ose paliativ janë të pakta, një numër i konsiderueshëm i pacientëve me tuberkuloz XDR të cilët kanë dështuar në trajtim dhe kanë kultura pozitive të pështymës po shkarkohen nga spitali dhe ka të ngjarë të transmetojnë sëmundje në komunitetin më të gjerë,” thanë studiuesit.

Duke i bërë jehonë ndjenjave të Mjekëve pa Kufij, studiuesit përfunduan: “Testimi i regjimeve të reja të kombinuara nevojitet urgjentisht dhe politikëbërësit duhet të zbatojnë ndërhyrje për të minimizuar përhapjen e sëmundjes nga pacientët që dështojnë në trajtimin”.