Hulumtimet e vazhdueshme tregojnë se lojtarët e rinj kalojnë më mirë se sa ata që shikojnë shpesh TV.

Dy dekada më parë, familjet kishin pak ekrane elektronike në shtëpi: televizor dhe ndoshta një kompjuter me internet dial-up.

Tani, për shkak të përhapjes së telefonave inteligjentë, tabletëve, laptopëve dhe konzollave të lojërave video, fëmijët mund të jenë në linjë dhe të lidhen çdo minutë të ditës. Por prindërit që shqetësohen se sa kohë po kalojnë fëmijët e tyre para ekranit duhet të marrin parasysh gjithashtu se si fëmijët e tyre po i përdorin ato pajisje.

“Për shumë prindër të adoleshentëve të sekuestruar në dhoma gjumi të errëta për orë e ditë të tëra, të rrethuar nga një sërë ekranesh të lidhura me internetin, që variojnë nga kutia e shkrepëseve në madhësinë e kinemasë, çështja e dëmit të mundshëm të ekspozimit ndaj mediave elektronike është një çështje djegëse,” Tim Olds. një profesor në Divizionin e Shkencave Shëndetësore në Universitetin e Australisë Jugore, tha në nje deklarate.

Hulumtimet e reja tregojnë se shumë kohë e ulur me teknologji mund të ndikojë negativisht në shëndetin mendor, emocional dhe fizik të fëmijës. Por jo të gjitha ekranet janë krijuar të barabartë.

Hulumtimet e reja tregojnë se fëmijët që luajnë videolojëra zakonisht kalojnë më mirë se ata që zgjedhin shikimin jointeraktiv të televizorit.

Mësoni 10 mësimet e shëndetshme që çdo prind duhet të mësojë »

Dy studime të fundit të publikuara në JAMA Pediatri ekzaminoi lidhjen midis mirëqenies së një fëmije, indeksi i masës trupore (BMI), dhe përdorimin e mediave elektronike.

Studimi i parë përdori të dhëna për 3604 fëmijë të moshës dy deri në gjashtë vjeç në tetë vende evropiane.

Ndërsa rezultatet ndryshonin midis djemve dhe vajzave, studiuesit thanë se nivelet e rritura të përdorimit të medias parashikonin mirëqenie më të dobët, duke përfshirë masa më të ulëta të vetëbesimit, funksionimin e familjes dhe rrjetet sociale personale.

Studiuesit zbuluan se shikimi i televizorit gjatë ditëve të javës ose fundjavës ishte më i qëndrueshëm me rezultate të dobëta sesa të luash videolojëra ose të kalosh kohë në kompjuter.

Lexoni për 8 kafshët shtëpiake më të mira për fëmijë »

Studimi i dytë shqyrtoi se si koha e ekranit lidhej me peshën e një fëmije. Studiuesit ekzaminuan modelet e monitorimit të mediave të 112 nënave dhe 103 baballarëve dhe efektet në 213 fëmijë, të vëzhguar në moshën pesë, shtatë dhe nëntë vjeç. Studimi zbuloi se sa më shumë kohë që fëmija kalonte para ekranit, aq më i lartë ishte BMI i tij ose i saj, që është një vlerësim i përafërt i përmbajtjes së yndyrës në trup.

Interesante, studimi zbuloi se nëse nënat monitoronin kohën e shikimit të medias së fëmijës – në televizor dhe kompjuter – një fëmijë kishte më shumë gjasa të kishte një BMI më të mirë në moshën shtatë vjeçare. Megjithatë, ndërhyrja e babait nuk pati asnjë efekt në rezultatin.

“Kjo mbështet vlefshmërinë e interpretimit tonë se koha e medias së fëmijëve ka efekte të drejtpërdrejta në BMI, është nën kontroll të konsiderueshëm nga prindërit dhe për këtë arsye është një objektiv kryesor për ndërhyrjen e familjes,” përfunduan studiuesit.

Mësoni më shumë rreth efekteve të televizionit në mendjet e të rinjve »

Shumë kohë përpara shpikjes së televizorit, mijëra njerëz mbylleshin në dhomat e tyre për të lexuar libra. Ndërsa media e re elektronike po zëvendëson librat si gur themeli i të mësuarit, ajo po paraqet sfidat e veta. Dhe shkenca po zgjidh se çfarë sjellin këto sfida.

Olds tha: “Në një nga studimet tona, të paturit e një televizori në dhomën e gjumit të fëmijës lidhej jo vetëm me mirëqenien e dobët, aktivitetin e ulët fizik, më shumë snacking, më pak gjumë dhe rritjen e dhjamit tek fëmija, por edhe me rritjen e dhjamosjes në. prindërit.”

Siç ilustrohet nga e para JAMA Studimi, shumë njerëz gjejnë një komunitet në internet, qoftë përmes internetit ose video lojërave interaktive shoqërore me shumë lojtarë të drejtpërdrejtë.

Një tjetër studim në Journal of Autism and Developmental Disorders zbuloi se fëmijët me autizëm, të cilët priren të jenë natyralisht antisocialë, shpenzuan 62 për qind më shumë kohë duke parë televizor dhe duke luajtur video lojëra sesa vëllezërit e motrat e tyre që nuk kanë autizëm. Ata gjithashtu shpenzuan pak kohë duke luajtur lojëra me të tjerët ose duke qenë aktivë në mediat sociale.

Ekspertët si Olds thonë se koha e tepërt e një fëmije para ekranit mund të jetë një flamur i kuq për probleme të tjera.

“Mund të jetë gjithashtu që përdorimi i medias është një shënues i familjeve të rregulluara dobët, me arsim të ulët shëndetësor dhe praktika jooptimale prindërimi,” tha ai.

Hiqni dorë nga ekrani dhe përdorni këto 10 këshilla për t’i bërë fëmijët tuaj të flenë »