Hulumtimet zbulojnë se gratë me nivele më të larta stresi kanë më pak gjasa të mbeten shtatzënë dhe më shumë të ngjarë të jenë infertile, por joga mund të ndihmojë.

Për çiftet që kanë vështirësi të mbeten shtatzënë, stresi është një përvojë e zakonshme. Por një studim i ri tregon se stresi mund të komplikojë problemin duke reduktuar aftësinë e një gruaje për të mbetur shtatzënë dhe duke rritur rrezikun e infertilitetit.

Saktësisht se si stresi ndikon në fertilitetin e një gruaje është ende e paqartë, por studiuesit zbuluan një lidhje midis një treguesi të stresit të proteinave që gjendet në pështymën e një gruaje dhe shanset e saj për të mbetur shtatzënë. Studimi ishte një vazhdim i hulumtimit të mëparshëm të kryer në MB

“Ky është tani studimi i dytë në të cilin ne kemi demonstruar se gratë me nivele të larta të alfa-amilazës së pështymës të biomarkerit të stresit kanë një probabilitet më të ulët për të mbetur shtatzënë, krahasuar me gratë me nivele të ulëta të këtij biomarkeri,” tha autorja e studimit Courtney Denning- Johnson Lynch, drejtor i epidemiologjisë riprodhuese në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit Shtetëror të Ohajos, në një deklaratë për shtyp. “Për herë të parë, ne kemi treguar se ky efekt është potencialisht i rëndësishëm klinikisht, pasi është i lidhur me një rritje më të madhe se dyfish të rrezikut të infertilitetit tek këto gra.”

Mësoni më shumë rreth çështjeve të fertilitetit femëror »

Në studim, publikuar sot në internet në Riprodhimi i njeriutStudiuesit matën nivelet e stresit në 373 gra, të moshës 18 deri në 40 vjeç, duke përdorur dy përbërës që gjenden në pështymë – alfa-amilaza dhe hormoni i stresit, kortizoli.

Gratë me nivelet më të larta të alfa-amilazës, e cila rritet si përgjigje ndaj stresit të papritur dhe të vazhdueshëm, kishin 29 për qind më pak gjasa të mbeten shtatzënë gjatë çdo muaji të studimit sesa gratë me sasinë më të ulët të enzimës.

Përveç kësaj, këto gra kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa për t’u klasifikuar si jopjellore, që përkufizohet si të paaftë për të mbetur shtatzënë pas 12 muajsh përpjekje pa kontracepsion.

Studiuesit matën nivelin e stresit të çdo subjekti në fillim të studimit dhe më pas në mëngjes pas fillimit të ciklit të saj të ardhshëm menstrual. Treguesit e stresit ishin të ngjashëm të dyja herët, por për shkak se studiuesit nuk mblodhën mostra gjatë gjithë studimit, ata nuk ishin në gjendje të tregonin nëse nivelet e stresit ndryshuan më vonë. Stresi mund të jetë rritur pasi gratë nuk arritën të mbeten shtatzënë me kalimin e kohës.

Studiuesit nuk gjetën një lidhje midis sasisë së kortizolit në pështymën e grave – një masë më e zakonshme e stresit – dhe mundësive të tyre për të mbetur shtatzënë. Nuk është e pazakontë, shkruan ata në punim, që ndryshimet në nivelet e kortizolit të ndryshojnë nga ndryshimet në nivelet e alfa-amilazës tek njerëzit e stresuar.

Lexoni për testet për hormonin e stresit, kortizolin »

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 15 për qind e grave të moshës 15 deri në 44 vjeç kanë vështirësi për të mbetur shtatzënë ose për të çuar një shtatzëni deri në fund. Gjashtë përqind e grave në atë grupmoshë janë klinikisht infertile.

Teknologjia riprodhuese e asistuar, siç është fekondimi in vitro (IVF), e ka bërë më të lehtë për gratë që të mbeten shtatzënë kur ato përballen me vështirësi për të mbetur shtatzënë. Por reduktimi i stresit mund t’u ofrojë grave një mënyrë për të përmirësuar shanset e tyre përpara se të kthehen në metoda klinike më të shtrenjta.

“Modalitetet e reduktimit të stresit, të tilla si joga, meditimi dhe ndërgjegjja, që janë treguar të jenë të dobishme në reduktimin e stresit në studimet e rezultateve të tjera shëndetësore, mund të jenë të rëndësishme për shqyrtim të mëtejshëm,” shkruajnë autorët e studimit.

Ky studim nuk shqyrtoi nëse joga ose metoda të tjera të reduktimit të stresit mund të përmirësonin fertilitetin, por hulumtimet e mëparshme kanë hetuar përfitimet e këtyre llojeve të aktiviteteve. Kjo përfshin një Studimi i vitit 2012 në Journal of Alternative and Complementary Medicine, i cili zbuloi se vetëm 10 ditë joga mund të zvogëlojë nivelet e kortizolit.

Zbuloni 10 mënyra të thjeshta për të lënë prapa stresin »

Ndërsa autorët e studimit të publikuar sot inkurajojnë gratë që kanë vështirësi të mbeten shtatzënë të menaxhojnë nivelet e tyre të stresit, studiuesit theksojnë se stresi nuk është i vetmi faktor që ndikon në fertilitetin. Çështje të tjera – të tilla si numri i ulët i spermës së mashkullit ose problemet e ovulacionit të gruas – mund të luajnë gjithashtu një rol.

Për gratë obeze që i drejtohen IVF-së për ndihmë për të mbetur shtatzënë, pesha e tyre mund të jetë një pengesë. Në një studim tjetër, publikuar javën e kaluar në Journal of Clinical Endokrinology & Metabolism, studiuesit në Universitetin e Kolorados Denver ekzaminuan se sa mirë trupat e grave të dhjamosur përthithën antagonistin GnRH, një medikament i përdorur gjatë procedurës IVF.

Studimi zbuloi se ilaçi largohej nga gjaku i grave të dhjamosur më shpejt se sa u largua nga gjaku i grave, pesha e të cilave ishte normale. Nëse niveli i GnRH i një pacienti me IVF bie shumë shpejt, truri sinjalizon ovulimin më shpejt se sa pritej, duke zvogëluar numrin e vezëve që mjekët mund të mbledhin dhe shanset për një shtatzëni të suksesshme.

“Gjetjet tona tregojnë se gratë e dhjamosura mund të kenë nevojë për një regjim dozimi të ndryshëm ose të rritur për të përmirësuar rezultatet e trajtimit të fertilitetit,” tha autorja e studimit, Dr. Nanette Santoro, në një njoftim për shtyp. “Duke pasur parasysh koston e IVF-së dhe stresin e infertilitetit, është e rëndësishme që të maksimizohen shanset e secilës grua për të konceptuar një fëmijë.”

Mësoni më shumë rreth Fertilizimit In-Vitro (IVF) »