Deri në një të tretën e rasteve të infertilitetit, problemi qëndron tek partneri mashkull.

Meshkujt që kërkojnë të bëhen baba së shpejti do të kenë një mënyrë të shpejtë dhe të lehtë për të kontrolluar numrin e tyre të spermës, nga rehatia dhe privatësia e shtëpisë.

Greg Sommer dhe Ulrich Schaff kanë përdorur teknologjinë në të cilën ndihmuan të zhvilloheshin Laboratorët Kombëtarë Sandia për të krijuar një centrifugë portative që funksionon me bateri të quajtur Trak. Duke përdorur motorin e tij të vogël, por të fuqishëm, ai jep një lexim të saktë të numrit të spermës në minuta.

Ashtu si diabetikët që monitorojnë nivelet e tyre të glukozës me një glukometër, burrat që testojnë numrin e tyre të spermës vendosin pika të vogla sperme në një shirit testimi të quajtur mbështetës. Çdo komplet vjen me gjashtë mbështetëse dhe gjashtë kupa grumbullimi. Numri i spermës shfaqet në një lexim dixhital, i ngjashëm me një termometër.

Sommer, i cili së bashku me Schaff nisi Diagnostikimi i gurëve ranor në vitin 2012 për të tregtuar pajisjen, i tha Healthline se ai shpreson të ketë Trak në raftet e dyqaneve vitin e ardhshëm, në pritje të miratimit nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Trak do të kushtojë pothuajse njësoj si pajisjet e monitorimit të ovulacionit për gratë, tha Sommer.

“E vetmja mënyrë për të vlerësuar fertilitetin mashkullor është të shkosh në zyrën e mjekut,” tha Sommer. “Mënyra se si ata e kanë bërë për 80 vjet është mënyra se si e bëjnë sot. Burrat kthehen atje me një revistë, ose disa vende më të bukura kanë DVD.”

Nuk është një përvojë e këndshme, tha Sommer. Të gjithë e dinë se për çfarë jeni atje dhe ju kurrë nuk e dini se me kë mund të hasni. “Ne po ulim barrierat për kujdesin shëndetësor,” tha ai. “Tani, burrat mund të kontrollojnë numrin e tyre të spermës në privatësinë e shtëpisë së tyre dhe të marrin kujdesin dhe trajtimin që u nevojitet.”

Mësoni më shumë: Çfarë është analiza e spermës? »

Një numër i ulët i spermës mund të tregojë probleme më të mëdha sesa thjesht pamundësia për të mbetur shtatzënë. Kjo mund të tregojë për kushte të rënda shëndetësore, si kanceri dhe sëmundjet kardiovaskulare, tha Dr. Michael Eisenberg, një ekspert i fertilitetit në Shkollën e Mjekësisë Stanford.

“Disa njerëz tani janë të mendimit se cilësia e spermës mund të jetë një biomarker i shëndetit të përgjithshëm,” tha Eisenberg për Healthline.

Numri normal i spermës varion nga 50 deri në 100 milionë spermatozoide për mililitër, tha Eisenberg, por mund të ndryshojë në bazë të moshës dhe përkatësisë etnike. Në të ardhmen, Trak mund të jetë në gjendje të numërojë numrin e spermatozoideve që notojnë, duke ofruar informacion më të detajuar për fertilitetin.

“Është shumë mbresëlënëse ajo që ata kanë qenë në gjendje të bëjnë,” tha Eisenberg për Sommer dhe Schaff. “Është mjaft shkatërruese për hapësirën e fertilitetit mashkullor në përgjithësi. Ata po rrisin standardin e kujdesit duke e sjellë atë në shtëpi.”

Mjekët zakonisht fokusohen te gratë kur çiftet përballen me vështirësi për të mbetur shtatzënë, tha Sommer. Por po aq shpesh, në fakt është një problem me partnerin mashkull, ose një kombinim çështjesh që çifti ndan.

Sipas Fondacioni i Kujdesit Urologjik, problemet e fertilitetit mundojnë 10 deri në 15 për qind të çifteve amerikane që përpiqen të mbeten shtatzënë. Deri në një të tretën e rasteve, çështja është infertiliteti mashkullor.

Lexo më shumë: A është testosteroni i ulët i rrezikshëm për shëndetin tuaj? »

Disa faktorë mund të ndikojnë në prodhimin e spermës, më të njohurit janë temperaturat e ngrohta. Për këtë qëllim, Sandstone ka zhvilluar gjithashtu një faqe interneti të quajtur dontcookyourballs.com. Ndërsa emri i saj është i hapur dhe toni i faqes është i lehtë, ai synon t’u ofrojë burrave informacione të zbatueshme për ruajtjen e fertilitetit të tyre, tha Sommer.

Së bashku me nxehtësinë e tepërt, duhani dhe obeziteti mund të shkaktojnë gjithashtu infertilitet. Çështjet shtesë mund të jenë gjenetike ose të lidhura me probleme strukturore me organet riprodhuese të një mashkulli.

Pajisja portative Trak u lejon burrave të monitorojnë numrin e spermës së tyre në periudha të ndryshme, gjë që mund të ndihmojë në përcaktimin e saktë të asaj që po shkakton problemet e tyre të fertilitetit. Burrat mund ta ndajnë informacionin me mjekët e tyre, të cilët mund ta përdorin atë për të përcaktuar një kurs trajtimi.

Sandstone madje ka një aplikacion celular në zhvillim për të ndihmuar përdoruesit e Trak të ndërmarrin veprime për të rritur numrin e tyre të spermës. Ai do të përfshijë monitorimin e rezultateve, lidhje me mjekët dhe më shumë.

Sommer beson se Trak do të ndryshojë mënyrën se si Amerika flet për infertilitetin mashkullor. “Ajo që po shohim me burrat dhe gratë që luftojnë me këtë problem është se është shumë e vështirë edhe të komunikojnë mes tyre,” tha Sommer.

Mësoni më shumë: 9 shenja paralajmëruese të testosteronit të ulët »