Një studim i ri zbulon se kur një grua e martuar mbi 50 vjeç zhvillon një gjendje të rëndë shëndetësore, martesa mund të përfundojë me divorc.

Kur një çift martohet, ata zotohen se do të qëndrojnë së bashku në sëmundje dhe në shëndet. Tani, një studim i ri zbulon se kur një grua sëmuret, rreziku për divorc rritet.

studim përdori të dhëna 20 vjeçare nga Studimi i Shëndetit dhe Pensionit, një studim i vazhdueshëm i amerikanëve mbi moshën 50 vjeç, i kryer nga Instituti për Kërkime Sociale në Universitetin e Miçiganit.

Studiuesit analizuan 2706 martesa për të parë se si martesat ndikuan kur njëri partner zhvillonte probleme me zemrën, sëmundje të mushkërive, goditje në tru ose kancer. Studimi përjashtoi diagnozat e kancerit të lëkurës.

Lexoni: Të kesh një bashkëshort përmirëson rezultatin pas diagnozës së kancerit »

Gjatë periudhës së studiuar, 31 për qind e martesave përfunduan me divorc. Shfaqja e sëmundjeve të reja kronike gjithashtu u rrit me kalimin e kohës, me më shumë gjasa që burrat sesa gratë të zhvillojnë probleme serioze shëndetësore.

Studimi zbuloi se divorci kishte më shumë gjasa pas shfaqjes së një prej këtyre sëmundjeve serioze nëse gruaja, por jo burri, ishte e sëmurë. Lidhja më e fortë u gjet tek gratë që kishin sëmundje të zemrës.

Shikoni tani: Blogjet më të mira të Alzheimerit »

Duke vënë në dukje se studimi nuk analizoi se cili partner e nisi divorcin, bashkëautorja e studimit Amelia Karraker, një studiuese në Institutin për Kërkime Sociale të Universitetit të Miçiganit, tha se burrat e Healthline mund të mos ndjehen rehat në rolin e kujdestarit. “Është më normative që gratë të ofrojnë kujdes në krahasim me burrat. Ne spekulojmë se disa burra mund të mos kenë qenë të angazhuar në kujdesin e fëmijëve. Të qenit në këtë rol kujdestar mund ta bëjë atë më stresues për ta, “tha Karraker.

Karraker vazhdoi, “Roli i tregjeve të martesës në moshat më të vjetra mund të jetë një faktor. Ka më shumë gra për çdo burrë, kështu që një burrë i moshuar i pamartuar do të ketë më shumë zgjedhje potenciale sesa një grua më e vjetër e pamartuar.”

Lajme të ngjashme: Pse burrat mund të kenë jetëgjatësi më të shkurtër dhe rrezik më të lartë nga kanceri se gratë »

Duke theksuar se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar këto tendenca, Karraker tha: “Një hap që mund të bëjmë është të testojmë në fakt se si luan kujdesi në këto martesa kur njëri bashkëshort është i sëmurë. Ka faktorë stresues të veçantë që mund të ndihmojnë në shpjegimin e këtyre numrave.”

Duke vënë në dukje se ofrimi i shërbimeve mbështetëse për kujdestarët bashkëshortor mund të lehtësojë tendosjen dhe të parandalojë divorcin më vonë, Karraker tha se është e rëndësishme të pranohet se shëndeti i dobët mund të jetë një shkas për divorc. “Ish-gratë e sëmura mund të kenë nevojë për kujdes dhe shërbime shtesë për të parandaluar përkeqësimin e shëndetit dhe rritjen e shpenzimeve shëndetësore,” shpjegoi ajo.

Me një popullsi të plakur dhe kostot e larta që lidhen me kujdesin, Karraker sugjeroi që politikëbërësit duhet të jenë të vetëdijshëm për këto tendenca në mënyrë që të mund të veprojnë sipas tyre.

Së fundi, Karraker tha: “Dikush që është i sëmurë dhe divorcohet mund të ketë nevojë të mbështetet te një kujdestar me pagesë, gjë që paraqet probleme të rëndësishme të kostos. Sëmundjet nuk kanë pasoja vetëm për ata që sëmuren – ato ndikojnë edhe në jetën e atyre që i rrethojnë.”

Gjetjet e studimit pritej të prezantoheshin më 1 maj 2014, në takimin vjetor të Shoqatës së Popullsisë së Amerikës.

Mësoni më shumë: Kujdesi për Kujdestarët »