Në një studim të ri, studiuesit këshillojnë kundër përdorimit të helmetave korrigjuese për foshnjat me rrafshim të pozicionit të kafkës, pasi zbuluan se nuk kishte ndonjë ndryshim të dukshëm në rezultatet e foshnjave që kishin terapi me helmeta dhe atyre që nuk kishin terapi.

Prindërit që kanë fëmijë me rrafshim të pozicionit të kafkës mund të zgjedhin që fëmijët e tyre të veshin helmeta korrigjuese. Sipas një të re studim, botuar në revistë BMJ, foshnjat me këtë gjendje nuk përfitojnë nga vendosja e këtyre helmetave. Në fakt, studimi zbuloi se në moshën dy vjeçare, fëmijët që nuk kanë trajtim kanë rezultate të ngjashme.

Deformimet e kafkës, të njohura si deformimi pozicional i kafkës ose plagiocefalia, ndodhin në rreth një fëmijë në pesë nën moshën gjashtë muajsh, si rezultat i shtrirjes në të njëjtin pozicion për periudha të gjata. Gjendja është bërë më e zakonshme si rezultat i fushatave, të tilla si Back to Sleep, të cilat këshillojnë prindërit t’i vendosin foshnjat e tyre në shpinë për të fjetur për të zvogëluar rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS).

Deformimet e pozicionit të kafkës mund të zhvillohen në muajt e parë të jetës, sepse kafka e foshnjës po rritet shpejt dhe kockat e kafkës janë ende mjaft të buta për të ndryshuar formën si rezultat i presionit.

Studiuesit, me seli në Holandë, studiuan 84 foshnja të shëndosha me moshë të plotë, të cilët kishin një deformim të moderuar ose të rëndë të pozicionit të kafkës – ose plagiocefali, ku njëra anë e kokës rrafshohet dhe veshët mund të bëhen të gabuar, ose brakicefali, ku pjesa e pasme e koka është e rrafshuar dhe pjesa e përparme e kafkës mund të fryhet.

Mësoni: Simptomat e mikrocefalisë »

Duke filluar nga mosha gjashtë muajshe, gjysma e foshnjave mbanin helmeta të ngurtë, të bëra me porosi, të përshtatshme për 23 orë në ditë për një periudhë gjashtëmujore. Gjysma tjetër nuk mori trajtim.

Në moshën dy vjeçare, matjet e detajuara të formës së kokës së tyre nuk treguan ndonjë ndryshim domethënës në shkallën e përmirësimit të formës së kafkës midis dy grupeve.

Studiuesit nuk raportuan ndonjë ndryshim domethënës në rikuperimin e dy grupeve nga trajtimi. Rreth 25.6 për qind e foshnjave që kishin terapi me helmeta patën një shërim të plotë në moshën dy vjeçare, krahasuar me 22.5 për qind të atyre që nuk kishin asnjë trajtim. Të dy grupet treguan përmirësime të ngjashme, megjithëse vetëm një e katërta e tij u rikuperuan plotësisht në një formë normale të kokës.

Mësoni rreth defekteve kongjenitale të trurit »

Sipas studimit, të gjithë prindërit, foshnjat e të cilëve mbanin helmetë, raportuan efekte anësore. Irritimi i lëkurës u raportua nga 96 për qind e prindërve. Shtatëdhjetë e shtatë për qind e prindërve thanë se ndiheshin të penguar të përqafonin fëmijën e tyre. Një erë e pakëndshme është përmendur nga 76 për qind e prindërve, ndërsa djersitja është raportuar nga 71 për qind e prindërve. Më në fund, pothuajse një e treta thanë se dhimbja ishte një efekt anësor.

Kur erdhi puna për të qenë të kënaqur me formën e kokës së fëmijës së tyre në moshën dy vjeçare, prindërit e të dy grupeve ishin përgjithësisht të kënaqur. Rezultati mesatar i kënaqësisë ishte 4.6 nga 5 në mesin e atyre, foshnjat e të cilëve kishin veshur helmeta krahasuar me 4.4 tek ata, foshnjat e të cilëve nuk kishin trajtuar.

Mësoni për dëmtimet e kokës »

Duke komentuar mbi ndikimin më të madh të gjetjeve të studimit, autori kryesor i studimit Renske van Wijk, MSc., Departamenti i Kërkimeve të Teknologjisë Shëndetësore dhe Shërbimeve në Universitetin e Twente, tha për Healthline, “Bazuar në efektivitetin e barabartë të terapisë me helmeta dhe deformimit të kafkës pas saj. kursi natyral dhe prevalenca e lartë e efekteve anësore, si acarimi i lëkurës, problemet me foshnjat që pranojnë helmetën dhe prindërit që ndihen të penguar të përqafojnë fëmijën e tyre për shkak të helmetës, si dhe kostot e larta që lidhen me terapinë me helmeta, ne dekurajojmë përdorimin të një helmete si një trajtim standard për foshnjat e shëndetshme me deformim të moderuar ose të rëndë të kafkës.”

Kur u pyet nëse studiuesit ishin të befasuar nga ndonjë prej gjetjeve, van Wijk tha: “Ne ishim të befasuar që nuk gjetëm ndonjë dallim të rëndësishëm midis grupeve. Për më tepër, në moshën dy vjeçare, vetëm 25 për qind e foshnjave të përfshira në studim treguan shërim të plotë. Pavarësisht kësaj, prindërit e foshnjave në të dy grupet treguan rezultate të larta kënaqësie, mesatarisht 4.5 nga 5, me format e kokës së foshnjave të tyre.”

“Për prindërit e foshnjave pesë deri në gjashtë muaj me deformim të moderuar ose të rëndë të kafkës, ne do të dekurajojmë terapinë me helmeta tek foshnjat e shëndetshme. Por prindërit me shqetësime duhet të flasin gjithmonë me një mjek”, tha van Wijk.

Duke theksuar se mbetet jetike për prindërit që të vazhdojnë t’i shtrijnë foshnjat në shpinë për të fjetur për të reduktuar rrezikun e SIDS, van Wijk tha, “Përveç kësaj, duhet të këshillohet të vendoset një fëmijë në bark ndërsa është zgjuar që në moshë të re për të parandaluar deformimet pozicionale të kafkës. Për më tepër, ndryshimi i anëve kur ushqehet me shishe dhe ndryshimi i pozicionit të kokës në çdo gjumë (majtas në të djathtë) janë masa të rëndësishme parandaluese për deformimin pozicional të kafkës, por mund të përdoren gjithashtu kur zbulohet një deformim. Kur keni shqetësime për një preferencë pozicioni ose rrafshim të kafkës, mos prisni, por kërkoni këshilla për (ri)pozicionimin e foshnjës tuaj.”

Në një editorial, që shoqëron artikullin mbi studimin, profesori Brent Collett, Ph.D., nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit, tha se prindërit do të dëshironin të dinin nëse trajtimi do të rezultonte në përmirësime mbi dhe përtej asaj që do të pritej nga jo duke bërë ndonjë gjë fare.

Collett vazhdoi duke thënë se kërkimet e ardhshme janë të garantuara për të mësuar nëse fëmijët me PPB më të rëndë (plagiocefalia pozicionale dhe brakicefalia), të cilët u përjashtuan nga ky test, tregojnë përmirësim domethënës. Duhet të hulumtohen punë shtesë “duke përfshirë strategjitë e sjelljes dhe të shëndetit publik për të promovuar “kohën e barkut” dhe strategji të ngjashme pozicionimi,” përfundoi Collett.

Shikoni: Mësoni rreth SIDS »