Terapia e re kuron disa kancere të mëlçisë

Një studim i ri tregon se një lloj terapie me rrezatim është shumë efektive në ndalimin e kancerit të mëlçisë në fazën e hershme. Procedura minimalisht invazive, e quajtur segmentektomia e rrezatimit, po shfaqet si një opsion i vlefshëm trajtimi për njerëzit që nuk mund të tolerojnë terapi standarde për kancerin e mëlçisë në fazën e hershme. Të studim, i publikuar në internet më 24 prill 2018, në revistë Radiologjia, tregoi se 90 për qind e pacientëve kishin përgjigje të mira ndaj terapisë. Në 59 për qind të pacientëve, tumori u shkatërrua plotësisht.

“Kjo është një teknikë e modifikuar që maksimizon dhe optimizon rrezatimin në tumor,” thotë autori i vjetër Riad Salem, MD, shef i radiologjisë intervenuese në departamentin e radiologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Northwestern Feinberg në Çikago. “Ne jemi të parët që demonstrojmë se nëse aplikoni rrezatim në këtë mënyrë, duke injektuar shumë afër tumorit dhe duke injektuar një dozë të lartë rrezatimi, mund të ndikoni në një kurë.”

Terapia ndihmon pacientët që nuk janë kandidatë për trajtim standard

Disa mijëra amerikanë diagnostikohen me kancer të mëlçisë në fazë të hershme çdo vit. Incidenca e kancerit të mëlçisë është rritur në mënyrë dramatike në 40 vitet e fundit, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, duke u rritur me rreth 4 për qind në vit. Kanceri i mëlçisë në fazën e hershme zakonisht trajtohet me kirurgji, transplantim të mëlçisë ose heqje me radiofrekuencë. Gjatë ablacionit me radiofrekuencë, një gjilpërë futet në tumor përmes një prerjeje në lëkurë për të dhënë rrezatim në tumor.

Por disa pacientë nuk janë në gjendje të marrin asnjë nga terapitë standarde sepse tumori është shumë afër një strukture kritike ose tumori nuk mund të shihet mirë me imazhe, thotë Dr Salem. Ndonjëherë pacientët e moshuar nuk mund të tolerojnë operacionin për të hequr një tumor. Segmentektomia e rrezatimit u zhvillua për të ofruar një opsion për ata pacientë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles