Një studim i ri tregon se të mbijetuarit e rritur të kancerit të fëmijërisë janë në rrezik të konsiderueshëm për probleme shëndetësore ndërsa plaken dhe kanë pesë herë më shumë gjasa se vëllezërit e motrat e tyre të kenë probleme shëndetësore pas moshës 35 vjeç.

Të mbijetuarit e rritur të kancerit të fëmijërisë kërkojnë monitorim afatgjatë të shëndetit për pjesën tjetër të jetës së tyre. Ky mesazh vjen nga Spitali Kërkimor i Fëmijëve St. Jude, në vazhdën e gjetjeve të fundit nga Studimi i mbijetesës së kancerit të fëmijërisë (CCSS).

Studimi, i cili u publikua në Journal of Clinical Oncology, zbuloi se të mbijetuarit e rritur të kancerit të fëmijërisë përballen me probleme të rëndësishme shëndetësore ndërsa rriten. Për më tepër, ata kanë pesë herë më shumë gjasa se vëllezërit e motrat e tyre për të zhvilluar kancere të reja, probleme të zemrës dhe kushte të tjera serioze shëndetësore pas moshës 35 vjeçare.

Të mbijetuarit më të vjetër në këtë studim ishin rreth të 50-tave. Studimi i CCSS zbuloi gjithashtu se hendeku shëndetësor midis të mbijetuarve dhe vëllezërve e motrave të tyre zgjerohet me moshën. Të mbijetuarit që ishin nga 20 deri në 34 vjeç kishin 3.8 herë më shumë gjasa se vëllezërit e motrat e së njëjtës moshë të kishin përjetuar kushte të rënda shëndetësore, paaftësie, kërcënuese për jetën ose fatale. Megjithatë, nga mosha 35 vjeç e lart, të mbijetuarit ishin në rrezik pesëfish më të madh.

Lajme të ngjashme: Gjetja e barnave kundër kancerit në vende të pamundura »

Në kohën kur mbushnin 50 vjeç, më shumë se gjysma e të mbijetuarve nga kanceri i fëmijërisë kishin përjetuar një problem shëndetësor që ndryshonte jetën, kundrejt më pak se një të pestës së vëllezërve dhe motrave që kishin të njëjtën moshë.

Më shumë se 22 për qind e të mbijetuarve kishin të paktën dy probleme serioze shëndetësore, ndërsa rreth 10 për qind përmendën se kishin tre ose më shumë probleme serioze shëndetësore. U raportuan kancere dhe sëmundje të reja të zemrës, mushkërive, mëlçisë, veshkave dhe hormoneve.

Tani ka më shumë se 363,000 të mbijetuar nga kanceri pediatrikë në SHBA. Sipas St.

Shikoni: Ndërgjegjësimi për kancerin e gjirit »

Gregory Armstrong, MD, një anëtar i asociuar i Departamentit të Epidemiologjisë dhe Kontrollit të Kancerit të St. kanë përfunduar trajtimin për kancerin e fëmijërisë. “Në fakt, për të mbijetuarit, rreziku i sëmundjes dhe vdekjes rritet ndjeshëm pas moshës 35 vjeç. Vëllezërit e motrat e tyre nuk ndajnë të njëjtat rreziqe,” tha Armstrong.

Në të mbijetuarit që festuan 35 vjetorinditëlindjen pa probleme serioze shëndetësore, 25.9 përqind kishin një problem të rëndësishëm shëndetësor në dekadën e ardhshme, krahasuar me 6 përqind të vëllezërve dhe motrave. Vëllezërit e motrat zhvilluan problemin e tyre të parë serioz shëndetësor midis moshës 35 dhe 45 vjeç.

Studimi vlerësoi 14,359 të mbijetuar të rritur që u trajtuan për një sërë kanceresh pediatrike në një nga 26 qendrat mjekësore në SHBA dhe kanadeze, me fokus në 5,604 të mbijetuar që tani janë mbi 35 vjeç. Përveç kësaj, u studiuan 4,301 vëllezër e motra.

Mësoni se si po bien ritmet e kancerit të zorrës së trashë »

Gjetjet nënvizojnë domosdoshmërinë e kujdesit shëndetësor të bazuar në rrezik gjatë gjithë jetës për të mbijetuarit e kancerit, sipas Armstrong. Në varësi të trajtimit të kancerit dhe faktorëve të tjerë të rrezikut, Armstrong sugjeroi që mamografitë dhe kontrollet e tjera shëndetësore të kryheshin në një moshë më të re sesa rekomandohet për publikun e gjerë si pjesë e kujdesit pasues.

Shumë ekzaminime janë krijuar për të identifikuar problemet shëndetësore në një fazë të hershme kur ka një shans më të madh për të parandaluar sëmundjen dhe për të ruajtur shëndetin. Studiuesit e St.

Studimi CCSS dhe studimet e tjera të mbijetesës, duke përfshirë ato të St. Jude, i japin besim idesë se plakja e përshpejtuar është një shpjegim i mundshëm përse disa të mbijetuar nga kanceri i fëmijërisë zhvillojnë probleme kronike shëndetësore dekada më herët se vëllezërit e motrat e tyre.

Lajme të ngjashme: Testi i ri i gjakut zbulon kancerin »

Foto me mirësjellje të freedigitalphotos.net