CDC ka raportuar disa përmirësime në parandalimin e infeksioneve vdekjeprurëse, megjithëse ka ende punë për të bërë.

Një në 25 amerikanë që shkojnë në spital do të marrin një lloj infeksioni, që arrin në 722,000 infeksione në vitin 2011, sipas të dhënave më të fundit nga Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC).

Rreth 11 përqind e atyre pacientëve, zakonisht të moshuar, do të vdesin ndërsa janë në spital.

Dr. Michael Bell, zëvendësdrejtor i Divizionit të Promovimit të Cilësisë së Kujdesit Shëndetësor të CDC, i cili është përgjegjës për çështjet e sigurisë së pacientëve në institucionet e kujdesit shëndetësor, foli me gazetarët të mërkurën në mëngjes. Ai tha se ndërsa reduktimet në disa prej këtyre infeksioneve tregojnë përmirësim, ka ende shumë punë për të bërë.

“Herët a vonë, të gjithë do të bëhen pacient diku. Ndërsa shumë prej nesh përmirësohen, jo të gjithë po përmirësohen”, tha ai. “Fatmirësisht më në fund po e kuptojmë se jemi të gjithë së bashku në këtë”.

Mësoni çfarë duhet të dinë të gjithë për superbakteret rezistente ndaj drogës »

Zyrtarët shëndetësorë po vazhdojnë të shtyjnë praktikat më të mira në mjedisin e kujdesit shëndetësor për të reduktuar këto infeksione të panevojshme, veçanërisht ato të shkaktuara nga bakteret rezistente ndaj antibiotikëve aktualë.

Llojet më të zakonshme të infeksioneve të lidhura me spitalin (HAI) përfshijnë ato të qarkullimit të gjakut, traktit urinar, zorrëve dhe mushkërive, si dhe të vendeve kirurgjikale. Bakteret që shkaktojnë këto infeksione përfshijnë rezistente ndaj antibiotikëve C. ndrysh, staph, MRSA dhe CRE, të njohura si “bakteret e makthit” sepse asnjë kurs i antibiotikëve në treg nuk mund ta trajtojë atë.

Raporti i CDC tregon shkallë të ndryshme përmirësimi midis shteteve, infeksioneve dhe llojeve të baktereve. Në përgjithësi, ka pasur një rënie prej 20 për qind të infeksioneve në lidhje me 10 procedura kirurgjikale dhe një rënie prej 44 për qind në infeksionet e gjakut të lidhura me linjën.

“Siç rezulton, shtet pas shteti, disa po bëjnë përparim në disa infeksione dhe jo në të tjera,” tha Bell.

Një fushë me shqetësim të vazhdueshëm janë kateterët që hyjnë në fshikëz. Ndërsa ato zakonisht mund të shkaktojnë infeksione jo-fatale të traktit urinar, trajtimi me antibiotikë me spektër të gjerë fshin florën natyrale bakteriale të zorrëve, duke lejuar insekte si. C. ndrysh të lulëzojë, duke shkaktuar potencialisht diarre të patrajtueshme.

“Fillimisht mund të keni një infeksion të fshikëzës, por së shpejti do të luftoni për jetën tuaj nga diarreja vdekjeprurëse,” tha Bell.

CDC: Bërja e alarmeve për rezistencën ndaj antibiotikëve »

Bell tha se disa probleme mund të parandalohen nëse pacienti është avokati i tij ose i saj më i mirë. Kjo përfshin shtrimin e shumë pyetjeve.

“Është e vështirë, por ju duhet të bëni pyetje,” tha ai.

Pyetjet e rëndësishme përfshijnë pyetjen e mjekëve nëse i kanë larë duart tërësisht përpara se të kryejnë një procedurë të tillë si futja e një kateteri. Të tjerë duke përfshirë pyetjen se sa kohë duhet të jetë brenda një kateteri dhe pyetja çdo ditë nëse sot është dita që duhet të dalë.

Të kesh dikë me vete në takime të mëdha mund të të ndihmojë, kështu që nuk ngeleni gjithmonë duke vënë në dyshim praktikat e mjekut tuaj.

“Shko me një të dashur,” tha ai. “Bëni me radhë njeriu i keq.”

Mësoni se si më shumë antibiotikët ndihmojnë vetëm bakteret »

Dr. Daniel Diekema, president i Shoqatës për Epidemiologjinë e Kujdesit Shëndetësor të Amerikës, tha se përparimi në reduktimin e HAI-ve tregon se ka më shumë punë për të bërë.

“Siç zbulojnë këto rezultate, përparimi ynë më i madh ka qenë në reduktimin e infeksioneve për të cilat qasjet parandaluese janë studiuar mirë,” tha ai. “Për shumë IAL të tjera, ne duhet të bëjmë ende përparim në të kuptuarit se cilat qasje funksionojnë parandalimi. Më shumë fonde për kërkimin e parandalimit të HAI-t janë thelbësore për ta realizuar këtë.”

Në buxhetin e vitit fiskal 2015, Pres. Barack Obama premtoi 30 milionë dollarë për të gjurmuar rezistencën ndaj antibiotikëve, për të promovuar programet më të mira të kujdestarisë dhe përpjekje të tjera parandaluese.

Ndërsa shtytja për uljen e infeksioneve spitalore mund të shpëtojë jetë, zbatimi i saj fillestar ishte të frenonte 29 miliardë dollarët në vit të shpenzuara për gabimet mjekësore.

Mësoni 10 mënyra për të kursyer para me Medicare »

Shtytja për të filluar uljen e niveleve të infeksioneve spitalore filloi kur Pres. Xhorxh W. Bush nënshkroi Aktin e Reduktimit të Deficitit të vitit 2005. Kjo kërkonte që Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të identifikonte dy kushte të fituara nga spitali që mund të ishin shmangur.

Ndër tetë më të mirat ishin infeksionet e traktit urinar nga kateterët, infeksionet e lidhura me kateterin vaskular dhe infeksionet e zonës kirurgjikale. Spitalet që vazhduan të kishin këto probleme u përballën me rimbursime më të ulëta të Medicare, sipas një raporti nga Konferenca Kombëtare e Legjislaturës Shtetërore.

Në atë kohë, gabimet mjekësore kushtonin mesatarisht 113,280 dollarë për dëmtim nga pakujdesia, dhe 70 për qind e këtyre kostove iu dërguan Medicare ose kompanive private të sigurimeve, zbuloi një studim i Shkollës Publike të Shëndetit në Harvard.

Në thelb, qeveria u tha spitaleve se nëse nuk pastronin aktin e tyre, do të përballeshin me pagesën për gabimet e tyre.

Në vitin 2007, shpenzimet totale për kujdesin shëndetësor ishin 16 për qind e produktit të brendshëm bruto të vendit dhe parashikohet të jetë në 25 për qind në vitin 2025. Në vitin 2011, ishte në 17.9 për qind.