Të luajturit me qentë i ndihmon njerëzit të përqendrohen dhe të relaksohen, tregojnë regjistrimet e trurit

spot_img

Pjesëmarrësit mbanin kufjet për zbulimin e valëve të trurit gjatë aktiviteteve, më pas plotësuan sondazhet pas secilit për të përshkruar se si ndiheshin emocionalisht.

Studiuesit zbuluan se valët alfa të trurit të pjesëmarrësve, të cilat tregojnë stabilitet dhe relaksim, u bënë më të forta kur ata luanin me Aron duke përdorur lodra kërcitëse dhe kur e çuan atë për një shëtitje në një shteg parku. Këto rezultate sugjeruan që njerëzit po përjetonin një gjendje të shtuar pushimi dhe relaksi.

Valët beta të trurit, të cilat janë të lidhura me vëmendjen dhe përqendrimin, u bënë më të forta kur pjesëmarrësit luanin me Aro-n, e lanin me furçë ose i bënin një masazh të butë – një shenjë se përqendrimi i njerëzve u përmirësua pa një rritje të stresit.

Pas të tetë aktiviteteve, pjesëmarrësit raportuan se ndjeheshin më pak të stresuar, të lodhur dhe të dëshpëruar.

Në veçanti, masazhimi i Aros, ushqyerja me ushqime dhe përqafimi i saj përmirësoi disponimin e njerëzve, sipas sondazheve. Pjesëmarrësit gjithashtu raportuan se ndiheshin rehat gjatë ecjes Aro dhe të relaksuar ndërsa e masazhonin.

“Ky studim tregoi se aktivitetet specifike të qenve mund të aktivizojnë relaksim më të fortë, stabilitet emocional, vëmendje, përqendrim dhe kreativitet duke lehtësuar rritjen e aktivitetit të trurit,” tha Yoo. “Përveç kësaj, ndërveprimet me qentë mund të ulin stresin dhe të nxisin përgjigje pozitive emocionale.”

Disa kërkime të kaluara kanë sugjeruar se qentë mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të depresionit ose çrregullimit të stresit post-traumatik, por mbetet e paqartë se sa efektive mund të jetë kjo ndërhyrje.

A Studimi i vitit 2022 zbuluan se veteranët dhe reaguesit e parë që kishin një qen shërbimi përjetuan më pak simptoma të PTSD-së sesa ata pa një të tillë – megjithëse të kesh një qen si kafshë shtëpiake ishte më pak efektive.

Në mënyrë të ngjashme, a Prova klinike 2020 zbuloi se qentë e shërbimit ishin pak më të mirë në përmirësimin e simptomave të PTSD midis veteranëve në krahasim me qentë mbështetës emocionalë, të cilët nuk ishin të trajnuar për të kryer detyra si ndezja e dritave ose marrja e objekteve. Sidoqoftë, të dy llojet e qenve përmirësonin simptomat e PTSD në një farë mase.

Një qen terapie nga organizata UCLA People-Animal Connection jep një shtrëngim duarsh.
Një qen terapie nga organizata UCLA People-Animal Connection jep një shtrëngim duarsh.Me mirësjellje të Jennifer Dobkin

Hulumtoni gjithashtu sugjeron që, që kjo lloj “terapie për kafshët shtëpiake” të ketë një përfitim, njerëzit në radhë të parë duhet t’i pëlqejnë kafshët.

“Unë u traumatizova në një moshë shumë të re nga një qen. Unë kurrë nuk jam ngrohur plotësisht me ta, kështu që nuk jam e sigurt se do të gjeja domosdoshmërisht të njëjtin nivel rehati, “tha Kathryn Magruder, një profesore e psikiatrisë në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut dhe një autore e provës 2020.

Jennifer Dobkin menaxhon një program të terapisë së kafshëve për pacientët dhe stafin mjekësor të quajtur UCLA People-Animal Connection, dhe tha se ka parë sesi bashkëveprimi me qentë i ndihmon njerëzit të përqendrohen dhe të relaksohen.

“Nëse është një anëtar i stafit që është i stresuar dhe ka një ditë të keqe, ju mund të shihni fizikisht qëndrimin e tij të relaksuar. Ata buzëqeshin. Ata do të na thonë gjëra të tilla si: “Nuk e keni idenë se sa shumë kisha nevojë për këtë,” tha ajo. .

Dobkin tha se kohët e fundit ajo solli qenin e saj, Toto, një përzierje terrier, për të vizituar një familje në spital, babai i së cilës po vdiste. Mes stresit dhe trishtimit, familja ishte në gjendje të hiqte veten nga ajo hapësirë ​​dhe të “përqendrohej në diçka që nuk kërkon absolutisht asgjë prej tyre: përkëdheljen e një qeni”, tha ajo.

Fëmijët në Stuart House – një qendër në Santa Monica, Kaliforni, që ofron trajtim mjekësor dhe shërbime mjekoligjore për të rinjtë e abuzuar seksualisht – gjithashtu preferojnë të përkëdhelin një përzierje Golden Retriever/Labrador të quajtur Norse ndërkohë që janë duke folur me hetuesit, tha Dobkin.

“Qentë tanë thirren në ato situata për t’i ndihmuar fëmijët të përballen me të folurin për një situatë vërtet, vërtet stresuese që u ka ndodhur,” tha ajo. “Unë mendoj se kjo i ndihmon ata të përqendrohen. Ajo thjesht ofron një ndjenjë rehati.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles