Një studim i madh i fëmijëve në Singapor tregon se si dhuna në videolojërat ndikon në pikëpamjen e një fëmije për agresionin.

Një studim i ri sugjeron se videolojërat e dhunshme vërtet mund të ndryshojnë pikëpamjen e një fëmije për agresionin.

Studimi, i publikuar sot në revistën JAMA Pediatri, anketoi zakonet e lojërave të 3,034 fëmijëve të moshës 8 deri në 17 vjeç në Singapor gjatë një periudhe trevjeçare. Rezultatet sugjerojnë se loja e dhunshme e lojërave video ndikon në sjelljen agresive duke prodhuar ndryshime të qëndrueshme në mënyrën se si një fëmijë e sheh dhunën.

Eksperti i dhunës në video-lojëra, Douglas A. Gentile, Ph.D., një psikolog zhvillimi në Universitetin Shtetëror të Iowa-s, Ames, thotë se studimi i tij lufton gjithashtu besimin popullor se dhuna e videolojërave prek vetëm njerëzit që janë tashmë shumë agresivë. Studimi i ri hedh gjithashtu një pikëllim në argumentin se vajzat janë më të imunizuara ndaj agresivitetit të shfaqur në videolojërat.

“Për shkak të numrit të madh të të rinjve dhe të rriturve që luajnë video lojëra të dhunshme, përmirësimi i të kuptuarit tonë për efektet është një qëllim i rëndësishëm kërkimor që ka implikime të rëndësishme për teorinë, shëndetin publik dhe strategjitë e ndërhyrjes, të dizajnuara për të reduktuar efektet negative ose për të rritur potencialin pozitiv. efektet”, përfundon studimi.

Lexo më shumë: Cili lloj i kohës para ekranit i dëmton fëmijët? »

Dhuna në videolojërat ka qenë një temë e debatuar shumë që nga shpikja e lojërave moderne, dhe kërkimet mbi efektet e saj janë të përziera.

Lojëra që portretizojnë dhunën ushtarake ose kriminale, si p.sh Auto Vjedhje e Madhe dhe Call of Duty, janë të zakonshme, por gjithashtu mbajnë vlerësimet më të rrepta, duke paralajmëruar prindërit dhe lojtarët e mundshëm për përmbajtjen e lojërave për të rritur.

Studimet e mëparshme kanë treguar se videolojërat që portretizojnë dhunën si argëtuese, të justifikuar ose pa pasoja negative mund të ndryshojnë pikëpamjet e një fëmije për agresionin dhe ndjeshmërinë.

Studimi i ri përsëriti gjetjet e mëparshme mbi këtë temë, duke përfshirë zbulimin se loja e dhunshme e videolojërave rrit sjelljen agresive afatgjatë të një fëmije duke “prodhuar ndryshime të përgjithshme në njohjet agresive… pavarësisht nga gjinia, mosha, agresiviteti fillestar dhe përfshirja e prindërve”.

Studimi i ri, megjithatë, ka të meta. Studiuesit paralajmërojnë se përfundimet e tyre duhet të interpretohen me kujdes.

Informacioni – duke përfshirë numrin e akteve të dhunshme në një lojë video – u raportua nga fëmijët që po studioheshin, gjë që mund të kishte sjellë paragjykim në rezultatet. Hulumtimi i mëtejshëm, thanë autorët e studimit, duhet të përfshijë informacionin e mbledhur nga prindërit, mësuesit dhe vëzhgimet e vetë studiuesve.

Mësoni 10 mësimet më të shëndetshme që prindërit mund t’u mësojnë fëmijëve të tyre »

Çështja e dhunës në video-lojërat është ngritur më shpesh në shtyp pas të shtënave masive, duke përfshirë masakrën e Sandy Hook që mori jetën e 28 njerëzve. Ndërsa të dy janë shpesh ushqim për mediat, është një bisedë e drejtuar zakonisht nga hamendjet dhe spekulimet.

Vetëm një pjesë e vogël e avokatëve mbrojtës kanë ngritur video lojëra të dhunshme kur përpiqen të ofrojnë një justifikim për krime të tilla dhe asnjë i pandehur nuk është liruar ndonjëherë në një sallë gjyqi në SHBA për shkak të preferencave të tij ose të saj për lojërat.

Shoqata Amerikane e Psikologjisë bëri një rishikim të temës në vitin 2010 dhe zbuloi se armiqësia e lidhur me videolojërat prekte një grup të caktuar fëmijësh që zotëronin “stuhinë e përsosur” të tipareve: neuroticizëm, nivele të ulëta të pëlqimit (ose ndjeshmërisë) dhe nivele të ulëta të ndërgjegjes.

“Video-lojërat e dhunshme janë si gjalpi i kikirikut,” tha për atë hulumtim Christopher J. Ferguson, nga Universiteti Ndërkombëtar i Teksasit A&M. “Ata janë të padëmshëm për shumicën dërrmuese të fëmijëve, por janë të dëmshëm për një pakicë të vogël me personalitet paraekzistues ose probleme të shëndetit mendor.”

Mësoni më shumë rreth ruajtjes së shëndetit mendor të fëmijës suaj »