Udhëzimet e reja nga Akademia Amerikane e Neurologjisë thonë se marihuana mjekësore mund të zvogëlojë spasticitetin dhe simptomat e fshikëzës tek pacientët me MS.

Në udhëzimet e reja të publikuara sot, Akademia Amerikane e Neurologjisë (AAN) tha se ndërsa format orale të marihuanës mjekësore janë dëshmuar efektive për trajtimin e disa simptomave të sklerozës së shumëfishtë (MS), trajtimet e tjera plotësuese dhe alternative të mjekësisë (CAM) nuk kanë qenë efektive.

Udhëzimet, të cilat u botuan në revistë Neurologjia, sugjerojnë se pirja e duhanit të marihuanës ka pak efekt në simptomat e MS, megjithëse pilula orale dhe format e sprejit janë treguar se reduktojnë spasticitetin dhe urinimin e shpeshtë tek ata me MS.

Terapitë e tjera CAM të përfshira në udhëzime ishin gingko biloba, terapia e pickimit të bletës, terapia magnetike, refleksologjia dhe plotësimi i acideve yndyrore omega-3.

“Përdorimi i terapive të ndryshme CAM është i zakonshëm në 33 deri në 80 për qind të njerëzve me MS, veçanërisht ata që janë femra, kanë nivele të larta arsimore dhe raportojnë shëndet më të dobët,” tha autori kryesor i udhëzuesit Vijayshree Yadav, MD i Universitetit të Shëndetit dhe Shkencës Oregon në Portland. në një deklaratë për shtyp. “Njerëzit me MS duhet t’u bëjnë të ditur mjekëve të tyre se çfarë lloje të këtyre terapive po marrin ose po mendojnë të marrin.”

I sapodiagnostikuar me MS? Mos u shqetëso, ‘Ti e ke këtë’ »

Ndërsa terapitë CAM në përgjithësi nuk u gjetën të jenë efektive, sipas udhëzimeve të AAN, shkrimtarët bënë disa lëshime.

Ata thanë se gingko biloba dhe terapia magnetike mund të zvogëlojnë lodhjen e lidhur me MS, ndërsa “refleksologjia mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe ndjesi të tjera të pazakonta të lëkurës”.

Udhëzimet zbuluan se “terapia e thumbimit të bletëve, një dietë me pak yndyrë me vaj peshku dhe një terapi e quajtur regjimi Cari Loder nuk duket se ndihmojnë simptomat e MS si paaftësia, depresioni dhe lodhja. Ata gjithashtu paralajmërojnë se pickimi i bletëve “mund të shkaktojë një reaksion alergjik kërcënues për jetën dhe infeksione të rrezikshme”.

Shihni mjetet më të mira natyrore për simptomat e MS »

Në ndryshim nga terapitë CAM, aktualisht ekzistojnë 10 terapi modifikuese të sëmundjes (DMT) për MS të miratuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Të gjitha barnat iu nënshtruan të paktën tre fazave të provave klinike në të cilat ato u testuan gjerësisht te njerëzit.

Megjithatë, këto terapi janë të gjitha komponime pronësore të patentuara nga kompanitë farmaceutike me burime për të kryer studime në shkallë të gjerë për sigurinë dhe efektivitetin e tyre. Studimet klinike të terapive CAM zakonisht nuk mbështeten nga këto kompani sepse ka pak nxitje financiare për t’i studiuar ato, kështu që nuk ka shumë prova përfundimtare se sa mirë funksionojnë ato.

Terapitë CAM, të tilla si refleksologjia ose suplementet e acideve yndyrore omega-3, zakonisht mbështeten tek studiuesit akademikë për vërtetim, të mbështetur nga grante nga grupet e avokimit të MS si Shoqëria Kombëtare e Sklerozës së Shumëfishtë dhe Fondacioni i Riparimit të Myelin.

Disa studiues akademikë kanë shtyrë përpara me studime të vogla. Dr. Terry Wahls, një profesoreshë klinike e mjekësisë në Universitetin e Iowa-s, përdori financimin e grumbulluar për të mbështetur studimin e saj aktualisht në regjistrim të Dieta Wahls Paleo dhe MS progresive. Sipas listimit në ClinicalTrials.gov, “Dieta e studimit është… e strukturuar të jetë e ulët në karbohidrate dhe e lartë në yndyrë, por megjithatë siguron konsumin e mikronutrientëve specifikë të rëndësishëm për funksionimin optimal të trurit. Kjo dietë është krijuar për të nxitur një ketozë ushqyese të nivelit të ulët.”

Ky studim, pavarësisht nëse dieta është provuar apo jo efektive, do të kontribuojë me të dhëna shumë të nevojshme në debatin CAM.

Eksploroni më shumë terapi alternative për MS »

Ka pak kërkime mbi sigurinë dhe efikasitetin e terapive CAM dhe nëse ato ndërveprojnë apo jo me medikamente të tjera, kështu që është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj përpara se t’i provoni ato. Edhe ato që tregohen të jenë efektive, të tilla si marihuana mjekësore, mund të shkaktojnë efekte anësore.

“Shembuj janë konvulsione, marramendje, probleme të të menduarit dhe kujtesës, si dhe probleme psikologjike si depresioni,” paralajmërojnë autorët e udhëzuesit, “Kjo mund të jetë një shqetësim duke pasur parasysh se disa njerëz me MS janë në një rrezik të shtuar për depresion ose vetëvrasje”.

Megjithatë, asnjë nga DMT-të e miratuara nuk është pa rrezik dhe është e rëndësishme të kuptohen edhe profilet e tyre të sigurisë.

Një ilaç ose CAM i miratuar që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër. Pyesni mjekun tuaj dhe peshoni rreziqet dhe përfitimet e të gjitha DMT-ve dhe CAMS-ve të disponueshme përpara se të filloni ndonjë trajtim, pavarësisht nëse ato janë plotësuese apo jo.