Vaksina e pneumonisë Pfizer është efektive tek të moshuarit, zbulon një studim i ri.

Në një nga provat më të mëdha të vaksinave ndonjëherë, Pfizer ka raportuar se vaksina e saj e pneumonisë Prevnar 13 është efektive në parandalimin e gjendjes tek të moshuarit.

Muajin e ardhshëm, Pfizer do të derdhë fasulet në studimin e tij të Imunizimit të Pneumonisë së fituar nga Komuniteti tek të rriturit (CAPiTA), i cili testoi efikasitetin e vaksinës. Studimi përfshiu rreth 85,000 njerëz mbi moshën 65 vjeç për të parë se sa mirë funksionon vaksina. Rezultatet, thonë studiuesit, janë premtuese.

Sipas Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, 62.3 për qind e të rriturve mbi 65 vjeç nuk kanë pasur kurrë një vaksinë kundër pneumonisë. Në vitin 2010, kishte 1.1 milion njerëz të dalë nga spitalet që kishin këtë gjendje dhe ata qëndruan mesatarisht 5.2 ditë në qendrat mjekësore.

Rreth 300,000 të rritur të moshës 50 vjeç e lart shtrohen në spital çdo vit për shkak të pneumonisë pneumokokale, një shkak thelbësor i sëmundjes dhe vdekjes, sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA (FDA).

Çfarë është në një kollë? Një metodë e re zbulon pneumoninë duke përdorur vetëm një mikrofon »

Qëllimi kryesor i studimit ishte të shihte se sa mirë funksionon Prevnar 13 kundër një episodi të parë të pneumonisë së fituar nga komuniteti (CAP) të llojit të vaksinës. Ai ishte gjithashtu efektiv kundër një episodi të parë të CAP-it të vaksinës jo-bakteremike/joinvazive, ose VT-CAP, dhe një episodi të parë të sëmundjes pneumokokale invazive të tipit vaksinë (IPD). Studimi është testi më i madh i dyfishtë i verbër, i rastësishëm, i kontrolluar nga placebo i një vaksine të kryer ndonjëherë te të rriturit.

“Ne jemi të kënaqur me rezultatin e studimit CAPiTA, i cili tregoi se Prevnar 13 mund të parandalojë pneumoninë pneumokokale të llojit të vaksinës te të rriturit,” tha Dr. William Gruber, nënkryetar i lartë i Pfizer për hulumtimin klinik të vaksinave. .

Në vitin 2009, vaksina u prezantua për përdorim te foshnjat dhe fëmijët e vegjël në Evropë. Tani lejohet në më shumë se 120 vende anembanë globit. Prevnar 13 është miratuar për përdorim në të rriturit 50 vjeç e lart në më shumë se 90 vende, dhe është miratuar gjithashtu në SHBA dhe Bashkimin Evropian (BE) për përdorim në fëmijët më të rritur dhe adoleshentët e moshës 6 deri në 17 vjeç.

Prevnar 13 u licencua nga FDA sipas një procesi të përshpejtuar miratimi për të adresuar një nevojë mjekësore të paplotësuar tek të rriturit e moshuar. Si një kërkesë e rrugës së miratimit të përshpejtuar, Pfizer kreu CAPiTA për të verifikuar përfitimin klinik.

Prevnar 13 njihet edhe si Prevenar 13, emri i tij në shumë tregje jashtë shtetit.

Mësoni më shumë: A ka ende një vaksinë për sëmundjen Alzheimer? »

Njoftimi do të thotë se shpresojmë se do të ketë më pak raste të pneumonisë pasi të rriturit mund të mbrohen efektivisht prej saj.

“Pneumonia pneumokokale është një shkak i rëndësishëm i sëmundjes dhe vdekjes tek të rriturit në mbarë botën dhe potenciali për të reduktuar barrën e kësaj sëmundjeje nëpërmjet vaksinimit të drejtpërdrejtë të të rriturve përfaqëson një përfitim domethënës për shëndetin publik,” Dr. Emilio A. Emini, zëvendës i lartë i Pfizer presidenti i kërkimit dhe zhvillimit të vaksinave, tha. “Pfizer mezi pret të ndajë të dhënat CAPiTA me autoritetet rregullatore dhe komitetet teknike të vaksinave në SHBA dhe në mbarë botën, për të ndihmuar në informimin e vendimeve në lidhje me përditësimet e mundshme të etiketës Prevnar 13 dhe rekomandimeve.”

Informacioni mbi studimin do të prezantohet më 12 mars në Simpoziumin e 9-të Ndërkombëtar mbi Pneumokokët dhe Sëmundjet Pneumokokale në Hyderabad, Indi.