Ndërsa normat e obezitetit të të rriturve nuk kanë ndryshuar, disa fëmijë po shohin përfitimet e një kombi të fokusuar në dobësimin.

Më shumë se një e treta e amerikanëve janë ende obezë. Por si grup, fëmijët e moshës 2 deri në 5 vjeç po bëhen ngadalë më në formë, sipas një raporti të ri nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Në periudhën kohore 2003–2004, gati 14 për qind e atyre fëmijëve ishin obezë. Ky numër ra me 43 përqind në pak më shumë se 8 përqind në 2011-2012.

Dr. Tom Frieden, drejtor i CDC, tha se programet e parandalimit të obezitetit në komunitete po i ndihmojnë këta fëmijë të vegjël. Për shembull, programet federale të të ushqyerit kanë krijuar një rënie të konsiderueshme në prevalencën e obezitetit tek fëmijët me të ardhura të ulëta të moshës 2 deri në 4 vjeç.

“Kjo konfirmon se, të paktën për fëmijët, ne mund të kthejmë valën dhe të fillojmë të kthejmë epideminë e obezitetit,” tha ai.

Reduktimi i obezitetit në fëmijëri dhe përmirësimi i shëndetit të vendit kanë qenë shkaqe të përkëdhelura për Zonjën e Parë Michelle Obama.

“Jam e emocionuar me përparimin që kemi bërë gjatë viteve të fundit në normat e obezitetit midis amerikanëve tanë më të rinj,” tha ajo në një deklaratë për shtyp. “Me pjesëmarrjen e fëmijëve, prindërve dhe komuniteteve në Let’s Move! Këto katër vitet e fundit, zakonet më të shëndetshme kanë filluar të bëhen normë e re.”

Mësojini fëmijët tuaj këto 10 zakone të shëndetshme »

Ndërsa të rinjtë po bëhen më të shëndetshëm, shkalla e obezitetit tek fëmijët dhe të rriturit e tjerë mbeten të pandryshuara.

Prevalenca e obezitetit te fëmijët mbeti në 16.9 përqind. Për të rriturit, norma është 34.9 për qind. Tek fëmijët, obeziteti përkufizohet si a indeksi i masës trupore (BMI) mbi përqindjen e 95-të për grafikët e rritjes së moshës. Për të rriturit, obeziteti do të thotë të kesh një BMI mbi 30. Për shembull, një person 6’0” që peshon 222 paund ose më shumë do të konsiderohej i trashë.

Dr Mark Berman, një mjek me Një grup mjekësor, tha se megjithëse është mirë që normat e obezitetit nuk po rriten, ka shumë punë për të bërë.

“Së bashku, ne nuk do të bëjmë një dëmtim të madh në obezitet derisa të zhvendosim nocionin tonë kulturor të një “vakti të duhur” në përputhje me realitetin e stilit tonë të jetesës së ulur dhe të asistuar nga teknologjia,” tha Berman. “Kjo do të thotë të zhvendosim fokusin e dietave tona larg drithërave shumë të rafinuara dhe produkteve shtazore me kalori, drejt ushqimeve më të pasura me lëndë ushqyese me bazë bimore.”

Thyejini këto 9 zakone të pashëndetshme në vendin e punës »

Për të ndryshuar shëndetin tonë, Berman thotë se ne duhet të përballemi me pasigurinë dhe shqetësimin e ndryshimit të zakoneve kolektivisht dhe me mbështetje të fortë në mjedisin e kujdesit shëndetësor dhe më gjerë.

“Truri ynë është krijuar për të qenë social, jo autonom. Zakonet ndikohen fuqishëm nga kultura, ajo që bëjnë miqtë dhe të dashurit tanë dhe mënyra se si është arkitekturuar bota jonë fizike, “tha ai. “Pra, nëse mjedisi ynë fizik dhe kulturor na nxit të jetojmë në një mënyrë të caktuar, duhet aftësi, përkushtim dhe energji e jashtëzakonshme për të jetuar në një mënyrë tjetër.”

Përdorni këto këshilla për t’i bërë ushqimet tuaja të preferuara më të shëndetshme »